12 europeiska aktier rusade i börsfallet, men är fortfarande undervärderade

Mitt i den allmänna marknadsnedgången råder ingen brist på företag som lyckats gå bra sedan årsskiftet. Bland dem finns det, enligt Morningstars research, några som trots allt fortsätter att visa attraktiva värderingar.

Valerio Baselli 2022-12-02 | 9:28
Facebook Twitter LinkedIn

björn tjur marknad

Även under björnmarknader finns det aktier som lyckas undvika att fångas upp i härdsmältan. Problemet är att när dessa äntligen upptäcks är det nästan alltid för sent. När den "vinnande hästen" väl har identifierats, flockas investerare till den, driver upp värderingar och lägger till risk för den investeringen. Men inte i alla fall.

I år föll Morningstar Europe Index NR med 9,8% (i euro, den 25 november). Men trots den nedåtgående trenden lyckades en grupp europeiska aktier uppnå fantastisk avkastning under samma period, särskilt de som tillhör energisektorn. Men inte uteslutande.

Medan investerare som hade visdomen (eller turen) att satsa tidigt på dessa företag njuter av uppgången, har många av vinnarna på björnmarknaden potentiellt uttömt sitt bränsle, och stigit över vad Morningstar-analytiker anser vara deras rimliga värde.

Ta till exempel BAE Systems (BA.), ett brittiskt flyg- och försvarsföretag, vars aktie som är noterad på London Stock Exchange har stigit med 47% hittills i år (i euro). Enligt Morningstar aktieanalys har BAE Systems nu ett pris/verkligt värde-förhållande på 1,15, vilket motsvarar en övervärdering på 15%. Detsamma gäller för det danska bioteknikföretaget Genmab (GMAB): aktien steg 20% 2022 hittills och är nu övervärderad med 27% enligt Morningstars analytiker.

För att hitta de vinnande aktierna på björnmarknaden som inte har uttömt sin potential, har vi screenat europeiska aktier som täcks av Morningstar Research för att identifiera de som har stigit minst 10% sedan början av året. Därefter behöll vi endast de med fyra eller fem stjärnor i Morningstar aktiebetyg.

Denna lista har 25 företag. I tabellen nedan är de 12 mest undervärderade aktierna bland dem, per den 25 november.

Om du vill identifiera dessa möjligheter med en större säkerhetsmarginal kan du leta efter företag som Morningstar tilldelar en brett ekonomisk vallgrav, vilket innebär att våra analytiker tror att dessa företag har en bestående konkurrensfördel gentemot sina konkurrenter. I tabellen ovan hittar vi två:

Bayer AG (BAYN)
Stock rating: ★★★★★
Economic moat: Wide
Fair value: 76 EUR
Uncertainty rating: Medium

"Bayer rapporterade starka resultat för tredje kvartalet över våra förväntningar, men vi förväntar oss inga större förändringar i vår uppskattning av verkligt värde. Starka priser på odlingsvetenskap stödde delvis överavkastningen, men vi förväntar oss ökad konkurrens under 2023, vilket sannolikt kommer att vända några av Bayers senaste vinster. Men växtvetenskapsverksamheten förblir väl positionerad för tillväxt på lång sikt, ledd av innovativa nya produkter (såsom kortväxt majs och nästa generations egenskaperskydd) som hjälper till att förstärka företagets breda vallgrav”, bekräftar Damien Conover, direktör för analys av hälsovårdsaktier för Morningstar.

"Vi fortsätter att se Bayer som undervärderad med marknaden som inte fullt ut uppskattar innovationen i företaget och överdrivet oroad över tidigare glyfosattvister. Utöver innovationen inom växtvetenskap, introducerade Bayer nyligen läkemedel (Nubeqa för cancer och Kerendia för njursjukdom) som börjar bidra meningsfullt till topplinjen (motsvarande nära 200 miljoner euro tillsammans under kvartalet)”, skriver Conover.

Imperial Brands PLC (IMB)
Stock rating: ★★★★
Economic moat: Wide
Fair value: 2.900 GBX
Uncertainty rating: Medium

"Imperial fortsätter att dra nytta av svagheten i det brittiska pundet, vilket har gynnat marknadsvärderingen av aktien i år, men vi tror att uppsidan kvarstår", säger Philip Gorham, chef för aktieanalys på Morningstar. "Vårt investeringscase för Imperial är baserat på en mycket låg värdering, en attraktiv direktavkastning på 7% och tron på att marknaden underskattar varaktigheten som Imperials kärnverksamhet inom cigarett kan fortsätta att generera kontanter och överavkastning på kapital."

VD Stefan Bomhard presenterade en femårig strategisk plan 2021 som kommer att koncentrera Imperials investeringar geografiskt och på framväxande kategorier som sannolikt kommer att bli de största vinstpoolerna i framtiden.

"Planen erkänner i grunden Imperials plats på marknaden – den är en snabb efterföljare, snarare än en ledare, på de flesta marknader. Detta gör Imperial till ett annat investeringsförslag än sina stora tobakskamrater, särskilt Philip Morris International, som investerar i tillväxt och går bort från cigarettindustrins sekulära nedgång. Imperial, å andra sidan, kommer sannolikt att vara det företag som är mer exponerat för cigaretter i framtiden, och även om det bör handlas med rabatt till sin jämförelsegrupp, bör Imperial förbli en mycket lönsam och kassagenererande verksamhet”, säger Gorham.

Den bredare gruppen av 25 aktier som nämns ovan, å andra sidan, ser fyra andra företag som hittills gått bra 2022, förblir undervärderade och har en etablerad konkurrensfördel, nämligen en bred ekonomisk vallgrav (siffrorna är i euro, per 25 november). Dessa är:

London Stock Exchange Group (LSEG)
Stock Rating: ★★★★
Return YTD: 15.7%
Price/Fair Value: 0.83

British American Tobacco (BATS)
Stock Rating: ★★★★
Return YTD: 25.6%
Price/Fair Value: 0.86

AstraZeneca (AZN)
Stock Rating: ★★★★
Return YTD: 25.6%
Price/Fair Value: 0.88

Novartis (NOVN)
Stock Rating: ★★★★
Return YTD: 11.4%
Price/Fair Value: 0.97

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Bayer AG28,97 USD-1,05
Centrica PLC1,55 USD0,00
Danske Bank A/S29,33 USD-4,71
Engie SA17,56 USD0,46
Glencore PLC5,89 USD2,83
HSBC Holdings PLC ADR41,69 USD-0,48Rating
Imperial Brands PLC22,50 USD0,40
Renault SA51,85 USD-2,72
RWE AG Class A687,97 MXN-0,23
Standard Chartered PLC8,50 USD8,77
Subsea 7 SA12,62 USD-14,15
UBS Group AG27,36 USD-3,63Rating

About Author

Valerio Baselli

Valerio Baselli  är reporter på Morningstars kontor i Paris.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar