Ska du ge bort pengar till barn i julklapp? Läs då detta först

Den stora generationsöverföringen av välstånd pågår, men det finns många anledningar till att det redan kan gå väldigt, väldigt fel för både de som ger bort pengar och de som tar emot. 

Morningstar 2022-12-09 | 10:18
Facebook Twitter LinkedIn

Christmas kit

Sjuttiotre biljoner dollar. Det är så mycket rikedom som kommer att överföras från babyboomers till generation X och millennials under de kommande två decennierna.

När den så kallade stora förmögenhetsöverföringen fortskrider kommer hus, mark, företag, aktier och obligationer att byta ägare, och många förmögenhetsskapare kommer att titta ut över familjens middagsbord och undra hur förberedda deras barn och barnbarn är att ärva dessa tillgångar.

I själva verket, enligt en amerikansk undersökning av Bank of America, tror bara 51% av föräldrarna med 3 miljoner dollar eller mer i investerbart kapital att deras barn är väl förberedda att ärva pengarna.

Det första steget för en framgångsrik förmögenhetsöverföring mellan generationer sker i förmögenhetsskaparens sinne. Innan du fokuserar på hur man hanterar generationsrikedom inom en familj, bör investerare förstå hur de personligen ser på och interagerar med idén om rikedom.

Tre sätt som människor hanterar generationsrikedom

I sin bok Strangers in Paradise: How Families Adapt to Wealth Across Generations, använder James Grubman tvärkulturell psykologi för att lära ut vikten av sund integration när en familj har förvärvat rikedom.

När en familj med lägre eller medelinkomst helt plötsligt blir rika är de ofta som invandrare som anländer till ett nytt land. Forskare som studerar tvärkulturell psykologi har identifierat tre hanteringsstrategier som invandrare vanligtvis använder för att anpassa sig till sin nya omgivning: undvikande, assimilering och integration. Enligt Grubman faller människor som migrerar till "rikedomens land" i samma tre kategorier.

1) Ignorera rikedomen

Många som kommer in i välstånd är rädda för att de kommer att förlora viktiga delar av sig själva eller sitt arv om de anammar en mer välbärgad livsstil. Liksom invandrare som inte lär sig språket, håller fast vid sina gamla seder och sällan umgås med de infödda i sitt nya land, håller sig undvikande fast vid sin medelklassidentitet.

En viss grad av oro för att bevara värderingar och relationer bland de nyförmögna är verkligen lämpligt, men detta kan bli ett problem när människor med rädsla döljer sin rikedom för världen, och till och med för sina barn.

"I stort sett är undvikande ett paradigm av ångest", säger Grubman.

"Undvikare frågar sig hela tiden 'tänk om?' Om jag spenderar pengar, tänk om de ser och då är jag ett mål för bedrägerier, eller lån och gåvor? Tänk om jag verkar som en girig person? Tänk om jag förlorar min själ när jag omfamnar rikedom?"

Att undvika kan också leda till familjeoro. Barn till undvikande föräldrar kanske inte lär sig om sina föräldrars rikedom förrän långt upp i sina vuxna år. Detta kan leda till sårade känslor eller känsla av svek, särskilt om de har gjort stora eftergifter i sina livsbeslut baserat på antagandet att de är ekonomiskt begränsade.

Den andra generationen får också förvalta en stor mängd rikedomar utan att någonsin observera eller ha fått lära sig positiva förmögenhetsförvaltningsfärdigheter. Alltför ofta, när undvikande personer dör, "förs rädsla och pengar tätt ihop och förs vidare som ett arv", säger Grubman. Som ett resultat kommer nästa generation sannolikt att förlora pengarna.

Hur kan du ta reda på om du är en undvikande typ? Tror du på de negativa, giftiga stereotyperna om de rika? Är du rädd att en omfamning av rikedom kan få dig att bli som stereotyperna? Är du rädd för att rikedom kommer att göra dig till ett mål för bedrägerier, smärta eller fientlig avund från andra?

Om du svarade ja på någon av frågorna ovan kanske du är en undvikande person.

2) Assimilera med iver

Denna övergångsstrategi innebär ett rent avbrott från det förflutna för att i stället njuta av lyxen som finns i rikedomens land. Många människor som assimilerar till rikedom vill inte att andra ska veta att de kommer från mer ödmjuka omständigheter.

Där undvikare tenderar att hålla fast vid sina pengar och aldrig känner sig trygga, upplever assimilatorer en spännande känsla av säkerhet och frihet – men de riskerar att ta slut på den rikedom de åtnjuter.

Liksom barn till undvikande personer, ser barn till assimilatorer sällan positiva exempel på förmögenhetsförvaltning. De färdigheter som är avgörande för att hantera en familjs förmögenhet över generationer (som att väga ett köp mot ens budget) går förlorade på assimilatorer. En assimilator kan undra varför någon med miljontals dollar skulle bry sig om en budget.

Hur kan du ta reda på om du är en assimilator? Tror du att pengar är ett tecken på framgång, makt eller prestige? Väcker tanken på rikedom känslor av kraftfull lust? Försöker du undvika att folk får reda på ditt mer ödmjuka förflutna?

Om du svarade ja på någon av dessa frågor kanske du assimilerar.

3) Blanda det gamla och nya livet

Integration är den bästa – och mest utmanande – strategin för att gå över till ett liv i rikedom. Integration innebär att upprätthålla de värderingar och färdigheter från medelklassen som är de mest användbara och värdefulla samtidigt som man förblir öppen för att lära sig nya sätt att leva som är unika för de med rikedom.

Integratörer pratar öppet med sina barn om deras förmögenhet och involverar dem i ekonomiska beslut. Integratörer vill lära sig de ekonomiska färdigheter som är nödvändiga för att hantera välstånd och modellera dem för sina barn regelbundet. Integratörer känner i allmänhet en känsla av fridfull kontinuitet mellan landet de lämnat efter sig och landet som de har kommit till. De fokuserar på att hjälpa sina barn att förstå hur man kan njuta av rikedom samtidigt som de håller viktiga värderingar vid liv i sitt hem.

Hur kan du ta reda på om du är en integratör? Lägger du lite vikt på stereotyper om de rika? Utlöser idén om rikedom en ganska liten känslomässig reaktion? Känner du en känsla av kontinuitet mellan ditt förflutna och nuet, omfamnar ditt nya liv samtidigt som du håller fast vid de värderingar och människor du bryr dig om från ditt förflutna?

Om du svarade ja på någon av frågorna ovan kanske du är bra på att integrera.

Att bryta sig ur undvikande och assimilering

De tre strategierna utesluter inte varandra. Du kan märka att du går in och ut ur varje strategi med tiden. Helst kommer du att bosätta dig i ett liv där de delar av ditt förflutna som du värdesätter mest är väl integrerade med de delar av ditt nya liv som ger dig glädje och trygghet. För att komma dit kan du behöva bryta dig ur att undvika eller assimilera då och då.

Enligt Grubman är de saker som hjälper undvikande personer samma saker som hjälper människor med ångest. Ingen mängd ekonomisk säkerhet kan hjälpa undvikande personer eftersom "problemet är inte pengarna - det är 'tänk-om'-mentaliteten", säger Grubman.

"Knepet för undvikande personer är att vända på 'tänk om?' till ett 'så vad?'" Han föreslår undvikande personligheter att utmana sig själva att spendera lite mer för att se att rikedomens land faktiskt kan vara en säkrare plats än de tror.

Assimilatorer måste också lära sig att njuta av rikedomens fördelar samtidigt som de utövar måttfullhet. Att identifiera aktiviteter och saker som inte är relaterade till pengar som ger dig glädje kan vara en bra början. Att lära sig hur man hanterar pengar och att visa sans och måttlighet för dina barn kommer att hjälpa dem att behålla välståndet när det väl ärver.

Det finns gott om resurser tillgängliga för människor som går över till ett liv av rikedom. Grubmans bok Strangers in Paradise och Sudden Money Institute är bra ställen att börja.

Slutligen, ha tålamod med dig själv. Processen att framgångsrikt övergå till välstånd kan ta flera år. Ta det långsamt, var omtänksam och glad att integrera!

Notis: En version av denna artikel publicerades under 2015. Sara Newcomb är nu chef för finanspsykologi på Morningstar

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Morningstar  

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar