H&M:s rapport lämnar marknaden besviken

Klädjätten H&M:s resultat kom in lägre än förväntat och marknaden straffar aktien. En vidhållen hög utdelning lyckades inte rädda aktiekursen. 

Johanna Englundh 2023-01-27 | 10:21
Facebook Twitter LinkedIn

H&M

Rörelseresultatet för H&M landade på 821 miljoner kronor då negativa faktorer om 5 miljarder kronor tyngde vinsten. Det kan jämföras med 6,259 miljoner under samma kvartal i det föregående räkenskapsåret. Resultatet var en rejäl bit från analytikerestimaten, som i genomsnitt hade väntat sig ett rörelseresultat på 3.591 miljoner kronor, enligt Infronts sammanställning av 20 estimat.

Aktien rasade 7% i fredagens inledande handel. 

Klädjätten skriver att ”De externa faktorerna som påverkar inköpskostnaderna blev sekventiellt mer negativa för fjärde kvartalet jämfört med tredje kvartalet i enlighet med den bedömning som bolaget kommunicerade i samband med niomånadersrapporten. Utöver de ökade råvaru- och fraktkostnaderna stärktes US-dollarn till historiskt höga nivåer vilket sammantaget gav en mycket negativ effekt på inköpskostnaderna”, skriver H&M.

Den största delen av H&M:s varuinköp sker i US-dollar. ”Som en följd av pågående initiativ inom bolaget med bland annat ökad andel inköp från närmarknader, kommer dollarexponeringen att minska”, konstaterar dock bolaget. 

Utdelningen lämnades samtidigt oförändrad och föreslås bli 6:50 kronor per aktie, att jämföra med förväntade 6:11 kronor.

"Med tanke på vinstraset och de stora investeringar som H&M har framför sig är det märkligt att man föreslår en oförändrad utdelning på 6,5 kronor. Vinst per aktie uppgick till 2,16 kronor", resonerade Di:s Julia Forsberg som även adderade att en bibehållen utdelning visserligen kan glädja en och annan aktieägare i det korta perspektivet, men att det långsiktigt hade vart bättre för ägarna att skapa långsiktigt värde. 

 

 

Se till att du inte missar några av våra artiklar

Anmäl dig till vårt Nyhetsbrev här!

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar