Meta-aktien redo att skjuta i höjden efter rapport överraskar positivt

Mark Zuckerberg är uppenbarligen inte klar med att sänka kostnaderna, och värderingen av hans imperium för sociala medier ser ut att fördubblas från sin lägsta nivå i november. Morningstar-analytikern Ali Mogharabi ser ännu mycket uppsida för aktien.

Lukas Strobl 2023-02-02 | 14:47
Facebook Twitter LinkedIn

Mark Zuckerberg in February 2022

Meta Platforms (META)-aktien är redo att skjuta i höjden när New York-börsen öppnar på torsdagen. Detta efter att teknikjätten rapporterade fjärde kvartalets intäkter på onsdagen, som slog analytikernas förväntningar och VD Mark Zuckerberg signalerade att hans svepande effektivitetssträvan skulle fortsätta.

Nasdaq-noterade aktien steg med 20% till 184 USD i förhandel vid lunch svensk tid, på väg mot sitt största endagsrörelse på tio månader och det högsta priset sedan juli förra året. Belägnad av pessimism om teknikaktier i en högräntemiljö och tvivel om dess Metaverse-strategi, hade aktien sjunkit till 88,91 dollar i början av november.

 

Meta rapporterade bättre än väntat resultat för fjärde kvartalet trots valutamotvind, makroosäkerhet och inbromsning i den totala digitala reklamtillväxten, sade Morningstar-analytikern Ali Mogharabi i en kommentar efter att resultaten tillkännagavs onsdag kväll. Mogharabi berömde också ansträngningar för kostnadskontroll samtidigt som användartillväxten accelererar, och bibehöll sitt verkliga värde på 260 dollar, cirka 41% högre än aktiens nivå i förhandeln.

I sin resultatrelease beräknade Meta de totala kostnaderna för 2023 till 89-95 miljarder dollar, en minskning från ett tidigare intervall på 95-100 miljarder dollar, vilket återspeglar lägre tillväxt i lönekostnader och försäljningskostnader. I november förra året tillkännagav Meta uppsägningar av 13% av sin personal, vid den tidpunkten den mest drastiska personalminskningen under nedgången som definierade 2022 för stora techbolag.

Denna ansträngning verkar fortsätta, eftersom Zuckerberg deklarerade ett "år av effektivitet" i ett samtal med analytiker, och tillkännagav planer på att ta bort lager av mellanchefer och platta till Metas organisationsstruktur.

Mogharabi bibehåller sitt breda vallgravsbetyg för Meta, vilket återspeglar företagets enorma användarbas, såväl som nätverkseffekter över Facebook, Instagram, Messenger och WhatsApp. Hans "exemplariska" kapitalallokeringsbetyg förstärks av Metas fortsatta aggressiva återköp – totalt 27,9 miljarder dollar 2022, följt av en ytterligare ökning på 40 miljarder dollar till dess auktorisation på onsdagen.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Meta Platforms Inc Class A499,49 USD-1,41Rating

About Author

Lukas Strobl  is the editorial manager for EMEA at Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar