Är marknaden billig eller dyr?

January 2023: den globala marknaden är fortfarande billig men vi måste gå tillbaka till april 2022 för att se en andel av 4- och 5-stjärniga aktier under 50%.

Fernando Luque 2023-02-08 | 8:57
Facebook Twitter LinkedIn

 vågskål

Varje månad mäter vi marknadsvärderingar baserat på Morningstars aktiebetyg. Morningstars aktierating mäter nivån av under- eller övervärderade aktier som våra analytiker beräknar för företagen på global nivå.

Det har en stor fördel gentemot måttet pris/verkligt värde genom att det inkluderar en nivå av osäkerhet i uppskattningarna. Två företag kan ha ett mycket lika pris/verkligt värde, men det behöver inte översättas till samma Morningstar-betyg.

Att titta på antalet aktier som får 4 och 5 stjärnor (aktier betraktas som ett köp - grönt i diagrammet nedan) och antalet aktier med 1 eller 2 stjärnor (som anses vara sälj - röda) kan därför ge oss en ytterligare ledtråd som till om börsen är billig eller dyr.

Januari har varit en mycket positiv månad för marknaderna. Morningstar Global Markets-index, som återspeglar utvecklingen på de globala aktiemarknaderna, steg 5,3% i euro.

Denna goda utveckling har fått till följd att andelen aktier med 4 eller 5 stjärnor har minskat från 55% till 46% över hela vår databas (1 443 företag som omfattas av vårt team av aktieanalytiker). Den högsta andelen "billiga" aktier nåddes i september förra året med 67%.

När det gäller aktier med 1 eller 2 stjärnor har andelen ökat från förra månaden, från 15 % till 17 %.

Den globala marknaden är förvisso fortfarande billig men inte lika billig som de senaste månaderna. Till exempel måste vi gå tillbaka till april 2022 för att se en andel på fyra och fem stjärnor under 50 %.

 

Europa eller USA? 

Analysen av antalet stjärnor låter oss också svara på frågan om Europa är mer attraktivt än USA. Svaret är att Europa verkligen är billigare än USA. För Europa är andelen aktier med 4 och 5 stjärnor 63 % jämfört med 52% för USA. Andelen dyra aktier är också lägre i Europa än i USA: 6% mot 11%.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Fernando Luque

Fernando Luque  is Senior Financial Editor at Morningstar Spain

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar