Svänger pendeln mot tillväxtsektorn igen?

Det var definitivt de värdeorienterade aktiernas år ifjol. Förutsättningarna som driver värdesegmentets rally kan dock förändras under de kommande månaderna. Här är Morningstars bästa investeringsidéer bland stora tillväxtaktier.

Francesco Lavecchia 2023-02-22 | 11:34
Facebook Twitter LinkedIn

idee di investimento

Kommer 2023 att bli året då stora tillväxtaktier tar revansch? År 2022, i Europa, ökade det stora värdesegmentet nästan 8%, vilket till stor del överträffade både marknaden i regionen som helhet (-13,6%) och tillväxtorienterade storbolagsaktier (-6,7%). Förutsättningarna som satte fart på värdeuppgången kan dock förändras under de kommande månaderna.

Efter 10 år med räntor runt 0%, tvingades Europeiska centralbanken att vända kursen för sin penningpolitik i syfte att kyla ner inflationsloppet, som i oktober nådde sin maximala topp på trettio år och nådde 10,6%. Så räntorna har stigit 250 punkter sedan september förra året, och ytterligare 50 punkters höjning verkar redan vara prissatt av marknaderna.

Effekterna av denna förändring var särskilt tydliga på prestandan för den sektor som har störst tillväxtbenägenhet: teknik. Om vi tar hänsyn till aktierna ASML Holding, SAP och Infineon Technologies, som representerar över 60% av börsvärdet för Morningstar DM Europe Technology-index, noterar vi att de i genomsnitt har ökat med 39,5%, 11% respektive 27% i de nio åren 2013 till 2021, drivet av nära nollräntor som stärkte deras tillväxtplaner och blåste upp deras värderingar (eftersom framtida kassaflöden diskonterades med en mycket låg rabatt). Under 2022 delar ASML Holding, SAP och Infineon Technologies alla registrerade förluster på mellan 20% och 30% (i euro).

"Den stigande kostnaden för pengar har utlöst en omvänd mekanism, värdet av framtida kassaflöden från tillväxtföretag har blivit mindre attraktivt jämfört med mindre volatila investeringar och därför har obligationer och aktier i företag med generösa utdelningar och starka balansräkningar - vanligtvis förbehållet värdesegmentet - verkat vara ett mer intressant alternativ”, säger Andrea Cicione, forskningschef på TS Lombard.

Den höga inflationen i kombination med ränteuppgången fick till följd att konsumtion och investeringar dämpades, vilket ökade farhågorna för en eventuell recession för länderna i regionen. Dessa farhågor har i sin tur ökat investerarnas preferenser gentemot sektorer som är mindre exponerade för den ekonomiska cykeln som konsumentskydd och allmännyttiga sektorer, två sektorer som inte precis är tillväxtorienterade.

Till detta ska då läggas de överväganden som rör marknadsvärderingar. Faktum är att i december 2021 var storbolagsaktier i Europa i genomsnitt 12% diskonterade jämfört med deras verkliga värde, medan stora tillväxtaktier värderades till en genomsnittlig premie på 6% och detta gjorde det möjligt för investerare som sökte skydd i mindre volatila sektorer att ta en position på värdepapper med goda säkerhetsmarginaler med avseende på verkligt värde.

Denna förälskelse bland investerare till stora tillväxtaktier kostade detta segment, i Europa, ett underskott på 6,7% 2022, och bara tekniksektorn en förlust på 26%. Försäljningarna gjorde marknadsvärderingarna av dessa aktier billigare, vars förhållande mellan pris och verkligt värde gick från 1,21 i slutet av 2021 till 1,02 i december 2022. Trots att de återhämtade sig med 9% på aktiemarknaden i januari, finns det ingen bristande möjligheter att ta ställning till en eventuell konsolidering av den uppåtgående trenden för tillväxtorienterade aktier.

Nedan är tabellen över stora tillväxtaktier som täcks av Morningstar som utgör Morningstar Europe TME-index och som är betygsatta med en ekonomisk vallgrav och med 4 och 5 stjärnor.

 

Adyen
Ticker: ADYEN
Economic Moat: Bred
Morningstar Rating: 4 Stjärnor

Adyen-aktien tappade 44,26% 2022 (i euro) och trots den goda starten 2023 (+13,44 % per 2023-02-16) fortsätter den att diskonteras med 22% jämfört med det verkliga värdet på 1 870 euro (rapport uppdaterad den 8 februari 2023). Adyen är en av de ledande onlinebetalningsplattformarna. Företaget har haft snabb tillväxt tack vare sin förmåga att lösa de komplexa betalningsbehoven hos stora, globalt närvarande handlare och på senare år också på grund av den blomstrande e-handelsbranschen.

 

Orsted
Ticker: ORSTED
Economic moat: Medium
Morningstar Rating: 4 Stjärnor

Orsted var banbrytande för havsbaserad vindkraft i Europa och över 90% av dess EBITDA kommer från denna verksamhet. Det danska bolaget kommer att dra stor nytta av Inflation Reduction Act, den största offentliga investeringen i USA:s historia för att bekämpa den globala uppvärmningen, uppgående till cirka 370 miljarder dollar, godkänd den 16 augusti 2022, och var den största vinnaren av de senaste vindauktioner till havs i USA.  Prognoser från analytiker för de kommande 10 åren indikerar en genomsnittlig tillväxt i omsättning och Ebitda på 10,1% respektive 22%, efter ökningen av produktionskapaciteten. Aktien föll med 23 % under 2022 och handlas nu med en diskonteringsränta på 20% till dess verkliga värde på 780 DKK (rapport uppdaterad till 16 februari 2023). 

ASML Holding
Ticker: ASML
Economic moat: Bred
Morningstar Rating: 4 Stjärnor

ASML är den obestridda ledaren inom fotolitografiutrustning för halvledarindustrin och dess siffror visar att satsningen på Extreme Ultra Violet (EUV)-teknik, som idag anses vara nyckeln till de mest avancerade tillverkningsprocesserna för chips, ger frukt. Under 2022 tappade aktien nästan 30% av sitt börsvärde och handlas nu med en diskonteringsränta på 10% jämfört med det verkliga värdet på 700 euro (rapport uppdaterad till 25 januari 2023).

 

Airbus
Ticker: AIR
Economic moat: Bred
Morningstar Rating: 4 Stjärnor

Airbus är världsledande inom flyg och försvar. Genom att utnyttja den höga nivån av kundlojalitet och den tekniska försprång för sina produkter, lyckas företaget utöva en stark förhandlingsstyrka med kunderna och därmed uppnå högre marginaler än konkurrenternas (Economic moat). Analytiker tror att Airbus kommer att dra nytta av den starka återhämtningen av reseefterfrågan och uppskattar en genomsnittlig vinsttillväxt på 17% under de kommande fem åren. Dessutom har deras bedömning av ledningens kapitalallokering nyligen ökat från standard till exemplarisk, givet möjligheten att återställa utdelningen utan att offra balansräkningens styrka. Sedan början av året har aktien gått upp 12,5% (den 16 februari 2023 i euro) men fortsätter att handlas med en diskonteringsränta på 17% jämfört med det verkliga värdet på 149 euro (rapport uppdaterad till 17 februari , 2023). 

London Stock Exchange Group
Ticker: LSEG 
Economic moat: Bred
Morningstar Rating: 4 Stjärnor

Också som ett resultat av förvärvet av Refinitiv har London Stock Exchange-gruppen blivit ett vertikalt integrerat företag som sträcker sig från förhandelstjänster till clearing och efterhandelsrapportering. Koncernen äger ett brett utbud av affärssegment, från FTSE Russell-index till Refinitiv (leverantör av marknadsdata), och det är just bredden i dess tjänsteutbud och kvaliteten på dess tillgångar, enligt analytiker, som gör det möjligt för den att bygga kundlojalitet och utöva stark förhandlingsmakt över dem. Av dessa skäl ger Morningstar LSEG en ekonomisk vallgrav i måttet Bred. Sedan början av året har aktien gått upp 7,68% (från och med 16 februari 2023 i euro), men fortsätter att handlas med en diskonteringsränta på 22% jämfört med dess verkliga värde på £98 (rapport uppdaterad till 21 oktober, 2022).

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Adyen NV1 179,60 EUR1,95Rating
Airbus SE157,06 EUR-0,92Rating
ASML Holding NV858,80 EUR3,22Rating
London Stock Exchange Group PLC8 934,00 GBX0,49Rating
Orsted A/S388,90 DKK2,34Rating

About Author

Francesco Lavecchia

Francesco Lavecchia  è Research Editor di Morningstar in Italia

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar