Breda börsfall i Europa med banksektorn i täten

Samtliga stora börser i Europa backar på fredagsförmiddagen med banker i botten. Detta till följd av kollapsen i Silicon Valley Bank-aktien under torsdagskvällen i USA. Stockholmsbörsen tar dock täten i börsfallet. 

Johanna Englundh 2023-03-10 | 11:42
Facebook Twitter LinkedIn

stock market broker

De svenska och de europeiska börserna tog rygg på de amerikanska som föll tungt på torsdagen och inledde fredagsmorgonen med breda börsfall.

Under torsdagskvällen föll bankaktier på de amerikanska börserna, då investerare skrämdes av en möjlig likviditetskris i branschen efter att banken SVB Financial på onsdagen sa att de sålde större delen av sin värdepappersportfölj på 21 miljarder dollar där de hade orealiserade förlusterl.

SVB, en stor långivare till nystartade teknik- och hälsovårdsföretag, sa att det skulle notera en förlust efter skatt på 1,8 miljarder dollar under första kvartalet 2023 som ett resultat av detta.

"Bortsett från kryptorelaterade härdsmältningar är detta en av de första bankerna vi har sett som verkligen har drabbats av en likviditetskris, vilket har tvingat den att omstrukturera balansräkningen och realisera förluster på sina värdepappersportföljer", säger Eric Compton, aktiestrateg på Morningstar.

Tyska Deutsche Bank tar täten i kursfallet för Europeiska banker. Aktien hade vid 10:45 på fredagsmorgonen, svensk tid, fallit med 7,5%.

 

 

Men sett till totala börsfall för de europeiska marknaden tog Stockholmsbörsen en inte så glamorös förstaplats. Stockholmsbörsens breda index OMXSPI är strax före 11.00 ned 2,2 procent. Storbolagsindex OMXS30 är ned strax under 2 procent.

Runtom i Europa syns något mildare börsfall. i Paris är CAC40 ned 1,4% med finans i botten. Société Générale är minus 5% och BNP Paribas 3,4%. I Frankfurt faller DAX 1,6% med Deutsche Bank ned hela 7,5%. Commerzbank backar 3,8%.

Amsterdams AEX är ned 1,6% med ING ned 4,5% och i Spanien är Banco de Sabadell ned 4,2%, med Santander i börsbotten, minus 5,0 %.

I svenska OMXS30 rasar Kinnevik mest, med ett tapp på 6,7%. Därefter kommer de tre storbankerna Swedbank, Handelsbanken samt SEB med fall på 6,0% till 3,2%. 

Vad händer egentligen hos SVB? 

Morningstars Eric Compton förklarar: "Banker köpte värdepapper med säkerhet i hypotekslån och statsobligationer innan räntorna började stiga. I takt med att räntorna har stigit sjönk priserna på dessa värdepapper. Bankerna innehar ett antal värdepapper som tekniskt sett har förluster på sig men som ännu inte är realiserade."

"Värdepapperen utgör en begränsad kreditrisk eftersom statsobligationer och statligt stödda MBS har statens uttryckliga eller implicita stöd. Men om en bank tvingas sälja dem med förlust, kommer dessa förluster att flyta genom balansräkningen och börja urholka det egna kapitalet. Detta utgör ett likviditetsproblem, särskilt om inlåning börjar lämna bankerna, vilket de gör. Inlåningsutflöden sätter allt större press på bankerna att sälja av befintliga tillgångar. Denna risk har lurat under ytan men har precis förverkligats på ett stort sätt för SVB. Det är därför bankaktier säljs som svar på den här nyheten."

I november flaggade Martin Gruenberg, tillförordnad ordförande för Federal Deposit Insurance Corp., ökande orealiserade förluster i bankernas värdepappersportföljer som ett "överhäng" som snart kan bli "problematiskt".

Fortfarande säger Compton att han inte förväntar sig att andra banker i hans täckningsområde kommer att behöva vidta liknande åtgärder som SVB. Han förklarar att även om Truist Financial TFC, U.S. Bancorp och Bank of America BAC har de största orealiserade förlusterna i procent av materiellt eget kapital, "verkar deras likviditetsprofiler mycket mindre stressade än SVB."

SVB:s agerande belyser ett ökat finansieringstryck i banksektorn som kommer att sätta press på räntenettot, säger Compton.

"Likviditetsfrågor är en föränderlig risk värd att titta på", tillägger han.

Amerikansk jobbdata kan skrämma börsen mer

Utöver detta är det en spänd väntan under fredagen inför eftermiddagens jobbsiffror från USA. Analytikerna räknar med att 225.000 nya jobb skapades utanför jordbrukssektorn i februari, och beroende på utfall kan börserna röra sig mycket.

”Den amerikanska ekonomin har hittills visat sig förvånansvärt motståndskraftig och den oväntat stora sysselsättningsökningen i januari har eldat på förväntningarna om fler räntehöjningar från Fed”, skriver SEB i ett morgonbrev.

”Utfallet av dagens jobbsiffra tillsammans med februari-inflationen (som vi får på tisdag) kommer vara mycket viktiga för Fed och därmed storleken på räntehöjningen den 22 mars.”

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar