AP7 Såfa föll mindre än genomsnittet 2022

Nästan alla pensionssparare i premiepensionen fick en negativt värdeutveckling 2022. De som var kvar i det statliga förvalsalternativet AP7 Såfa fick i genomsnitt en mindre negativ värdeutveckling jämfört med de som hade gjort egna fondval. 

Johanna Englundh 2023-04-13 | 9:27
Facebook Twitter LinkedIn

 ppm

Under fjolårets turbulenta marknad stängde AP7 Såfa på minus 9,1%. För de sparare som valt egna fonder var genomsnittsutvecklingen -11,7%. Spannet i värdeutveckling är dock bredare bland de som har ett eget fondval. Det visar en ny rapport från Pensionsmyndigheten som bland annat beskriver värdeutvecklingen i inkomstpensionen och premiepensionen.

Sedan starten för nuvarande pensionssystem har den genomsnittliga värdeutvecklingen i premiepensionen varit högre än i inkomstpensionen, vilket är enligt förväntan. Den genomsnittliga årliga värdeförändringen för premiepensionen har sedan 1995 fram till slutet av 2022 varit 7,4%, jämfört med inkomstpensionens 3,3%.

60,4% av spararna i premiepensionssystemet ligger kvar i förvalet AP7 Såfa, det innebär att cirka 39% har valt att göra ett eget fondval. Totalt finns det 6 284 000 pensionssparare i premiepensionssystemet. 

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar