Fonderna som drabbas mest av SBB:s kollaps

SBB:s aktiekurs har slaktats på börsen sedan S&P sänkte fastighetsbolagets kreditbetyg till skräpstatus. Här är en lista över de fonder som drabbas hårdast av kursraset. 

Johanna Englundh 2023-05-09 | 15:50
Facebook Twitter LinkedIn

 börsfall

Sedan kreditvärderingsinstitutet Standard & Poors sänkte sitt långsiktiga kreditbetyg för fastighetsbolaget SBB till BB+, från tidigare BBB-, under måndagen har SBB:s aktie fallit kraftigt på börsen. SBB meddelade även på måndagskvällen att de slopar utdelningen och drar tillbaka den planerade företrädesemissionen. 

Efter ett fall på drygt 20% under gårdagen fortsätter aktien ned under hög omsättning på tisdagen. Strax innan 16-tiden hade aktien backat 18%, vilket summerar en nedgång på drygt 60% hittills i år och 74,5% de senaste 12 månaderna. 

I endast sju fonder utgör SBB en portföljvikt över 2%, varav sex av dessa är registrerade i Sverige. Totalt äger 77 svenskregistrerade fonder SBB i någon omfattning. Storleken på de olika fondernas SBB-innehav varierar dock kraftigt, men i denna artikel tar vi oss en titt på både de vars ägande i SBB utgör en stor del av den totala fondens portfölj samt de fonder som äger mest aktier i SBB sett till marknadsvärde. 

 

Simplicity Fastigheter intar en första plats med en portföljvikt på 4,79% i SBB. I den senaste månadsrapporten går det att läsa att förvaltaren minskade fondens position i SBB med 1,1 procentenheter. I stället ökades innehaven i Balder, Sagax, Castellum och Atrium Ljungberg. 

Highlight Sverige är den enda andra fonden med en portföljvikt över 4%, Plus Fastigheter Sverige Index ligger precis under med 3,97%. 

Totalt äger dessa tio fonder 54,4 miljoner aktier i SBB, per senast inrapporterad data till Morningstar (ändringar kan ha skett sedan dess, inrapporteringsdatum går att se i tabellen). Marknadsvärdet på dessa innehav har i princip halverats, från 746 miljoner kronor till att idag handlas till drygt 374 miljoner kronor. Det innebär att 372 miljoner kronor har utraderats. 

Det finns dock fonder som har ett större ägande i SBB sett till antal aktier. Exempelvis Simplicity Fastigheter, som toppar den första listan och som har störst portföljvikt i SBB, kvalar inte in på listan över de med flest antal aktier. Där tar i stället Länsförsäkringar Fastighetsfond förstaplatsen med drygt 38,4 miljoner aktier per den 31 mars 2023. Till dagens aktiekurs på 6,88 kronor är innehavet värt drygt 264 miljoner kronor, vilket innebär ett tapp på 277 miljoner kronor jämfört med det senaste inrapporterade marknadsvärdet på cirka 543 miljoner i slutet på mars 2023.

Trots det stora antalet aktier som Länsförsäkringar Fastighetsfond har i SBB så utgör positionen 3,3% av den totala portföljen. Fonden har även minskat innehavet i fastighetsbolaget sedan förra sommaren, och förvaltare Johan Henriks sade även då i en kommentar till Dagens industri att han ser andra aktier med bättre risk/reward. Fonden har bland annat ökat i Castellum, Diös och Pandox.

Två andra svenska fonder i listan är Avanza Zero och Länsförsäkringar Sverige Index, som ägde 8,9 respektive 8,2 miljoner aktier per den sista mars. För Avanza Zero utgjorde SBB då 0,33% av den totala portföljen och 0,40% för Länsförsäkringar Sverige Index.

Bland de största ägarna sett till antalet aktier hittar vi även en hel del utländska fonder, Vanguard har tre indexfonder som totalt ägde 30,6 miljoner aktier per den sista mars som då var värt cirka 434 miljoner kronor. I dag har värdet mer än halverats till 210,6 miljoner kronor. För dessa enorma indexfonder så är detta dock inte en katastrof, SBB utgör knappt 0,01% av fondernas totala portfölj.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Samhallsbyggnadsbolaget i Norden AB Class B5,65 SEK-0,21
Samhallsbyggnadsbolaget i Norden AB Class D7,61 SEK0,73

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar