Klarar utdelningsaristokrater ESG-kraven?

Är de långvariga utdelningsbetalarna verkligen förenliga med förhoppningarna och drömmarna om ESG och investeringar? I genomsnitt kanske riskerna inte är så illa som du tror

Jocelyn Jovene 2023-05-15 | 10:49
Facebook Twitter LinkedIn

ESG pistol

Ett sätt att öka din aktieinkomstportfölj är att använda dedikerade index och börshandlade fonder (ETF). I detta utrymme är en populär indexkategori "Dividend Aristocrats", vilket översätts till "utdelningsaristokrater".

I Europa måste offentliga företag som är kvalificerade för indexet ha ett marknadsvärde på minst 3 miljarder USD, en genomsnittlig daglig handelsvolym på minst 5 miljoner USD och måste ha ökat sina utdelningar varje år under minst 10 år i rad (20 år i USA, enligt S&P metodik).

Men hur ser det ut om vi även vill kika närmare på hur hållbara bolagen är? En ESG-investerare ställer troligtvis frågan om sådana index också är förenliga med deras miljöhänsyn.

Vi har tittat på beståndsdelarna i två ETF:er baserade på Morningstar Brons-klassade S&P Euro Dividend Aristocrats och Silver-rankade S&P Euro Dividend Aristocrats.

Tack vare vår aktiekorsningsanalys i Morningstar Direct fann vi att båda fonderna har samma underliggande tillgångar för minst 78 % av sina innehav.

ETF:n som replikerar dessa index består av cirka 40 beståndsdelar. I genomsnitt har dessa beståndsdelar en låg ESG-risk, även om vissa innehav är mer riskfyllda än andra. Det är fallet för Bouygues (båda indexens största innehav) samt Buzzi Unicem och Glanbia.

Enligt Morningstar Sustainalytics innebär Bouygues "affärsrelationer med dess värdekedja en exponering för mutor och korruptionsrisker". Bolagets totala exponering är hög och ligger måttligt över genomsnittet för branschen.

För Buzzi Unicems påverkas deras "koldioxidavtryck av arten av dess verksamhet och den energikälla som används för att driva dessa verksamheten".

Glanbias "produkt- och tjänsteportfölj, såväl som dess kundbas utlöser exponering för kvalitets- och säkerhetsfrågor", säger Morningstar Sustainalytics.

"Typer av missförhållanden inkluderar osäkra funktioner, otillräcklig transparens och vilseledande marknadsföring", konstaterar analytiker. Dessutom påverkas företagets koldioxidavtryck "av arten av dess verksamhet och den energikälla som används för att driva dessa verksamheter."

Indexen inkluderar även företag med medelhög ESG-risk som Solvay, BASF, Ageas, Sanofi, CRH och Recordati, bland deras topp 20 innehav.

Ändå är de flesta av bolagen i indexen "låg risk" och representerar cirka 62 % av SPDR S&P Euro Dividend ETF, med en genomsnittlig risk som är 18 % lägre än hela ETF:n.

tabell

Source: Morningstar Direct, data as of May 11, 2023

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jocelyn Jovene

Jocelyn Jovene  is Senior Financial Analyst and Senior Editor for Morningstar France.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar