Amerikanska aktier: Dags att plocka hem vinster

Investerare bör plocka hem vinster i överköpta aktier och återinvestera i undervärderade namn som lämnats efter i rallyt.

Dave Sekera, CFA 2023-07-11 | 13:49
Facebook Twitter LinkedIn

Viktigaste punkterna från Morningstars aktiemarknadsutsikt för USA det tredje kvartalet

• Den amerikanska aktiemarknaden handlas med 5% rabatt jämfört med våra uppskattningar av verkligt värde;

• Det är dags att gå över till undervikt i kategorin tillväxtaktier, särskilt tekniksektorn;

• Börsuppgången är ovanligt koncentrerad: endast sju aktier står för ungefär tre fjärdedelar av årets uppgångar;

• Räntehöjningar från Federal Reserve närmar sig sitt slut, men räntesänkningar kommer inte att börja förrän 2024.

Från sin lägsta nivå i oktober har den amerikanska aktiemarknaden stigit med 22% till och med den 26 juni, vilket bryter den tekniska indikatorn för en tjurmarknad.

Många marknadskommentatorer säger att detta rally markerar starten på en ny tjurmarknad och att investerare borde hoppa in i aktiemarknaden för att rida på denna våg. Men andra hävdar att det är en tjurfälla på en pågående björnmarknad och investerare borde ta sig ur medan fångsten fortfarande är god.

Som beskrivs i vår aktiemarknadsutsikt för tredje kvartalet är frågan för investerare inte om de ska lyfta seglen och åka i medvinden på en ny tjurmarknad, eller söka skydd i förberedelse för en snar storm, utan snarare hur man bäst positionerar sina portföljer utifrån dagens värderingar.

I kölvattnet av första halvårets rally ser vi flera möjligheter för investerare att omfördela sina portföljer för att ta vinster där marknaden har blivit överköpt och återinvestera dessa vinster i undervärderade områden. 

Amerikanska aktiemarknaden 3kv 2023 

I oktober 2022 handlades marknaden med 23% rabatt mot en sammansättning av våra uppskattade aktievärderingar. Sedan 2010 har en sådan rabatt endast skett vid ett tidigare tillfälle, 2011.

Enligt en sammansättning av de mer än 700 aktier vi täcker som handlas på amerikanska börser, den 26 juni 2023, handlades den amerikanska aktiemarknaden till ett pris/verkligt värde-förhållande på 0,95, vilket motsvarar en rabatt på 5% jämfört med vår uppskattning av verkligt värde. 

Tillväxtaktier mätt med Morningstar US Growth Index har stigit 23,4% i år till och med den 26 juni, vilket överträffar ökningen på 13,2% i Morningstar US Market Index. Som sådan handlas tillväxtkategorin nu nära verkligt värde, medan den var den mest undervärderade kategorin i början av året. Vid denna tidpunkt, på en relativ värdebasis, skulle investerare vara bäst positionerade genom att övervikta värdeaktier och undervikta kärn- och tillväxtaktier, som båda handlas nära verkligt värde.

Storbolagsaktier har också presterat bättre i år, med Morningstar Large Cap Index som stiger med 16,0%, och handlas nu något närmare verkligt värde än den bredare marknaden. Medel- och småbolagsaktier fortsätter båda med mycket större rabatter i förhållande till verkligt värde.

När vi blickar framåt förutspår vi att den ekonomiska tillväxttakten kommer att avta sekventiellt under det tredje och fjärde kvartalet och sedan bottna under första kvartalet 2024.

Medan vi fortsätter att se den breda marknaden som undervärderad, mellan avtagande ekonomisk tillväxt, stram penningpolitik och minskad kredittillgång, misstänker vi att marknadsvinsterna kommer att vara begränsade under de närmaste kvartalen.

Morningstar Equity Research PFV by Style Box

Graphic that display Morningstar Equity Research Price to Fair Value by Style Box

Källa: Morningstar data per den 26 juni 2023.

Undervärderade men med mindre säkerhetsmarginal

Den amerikanska aktiemarknaden fortsatte sin marsch mot högre nivåer under andra kvartalet, då starkare ekonomisk tillväxt än väntat och spänningen angående den långsiktiga potentialen för artificiell intelligens för att stimulera vinsttillväxt höjde marknadssentimentet. Årets marknadsrally har varit ovanligt koncentrerat, eftersom en tillskrivningsanalys visar att avkastningen på endast sju företag står för ungefär tre fjärdedelar av de totala vinsterna.

För att rallyt ska fortsätta under andra halvåret i år måste det spridas ut i värdekategorin samt medelstora och småbolagsaktier. Den amerikanska aktiemarknaden fortsätter att handlas med rabatt i förhållande till våra verkliga värderingar, men nu med en mycket mindre säkerhetsmarginal.

Historical Morningstar US Equity Research Coverage PFV

Graphic that depicts Morningstar US Equity Research Coverage Price to Fair Value on a historical basis beginning in 2010

Källa: Morningstar data per den 26 juni 2023.

Super Seven-aktierna

Enligt en tillskrivningsanalys av Morningstar US Market Index står avkastningen från endast sju aktier för nästan tre fjärdedelar av den totala marknadsavkastningen hittills i år.

Spänningen kring artificiell intelligens – och specifikt verktyg för bearbetning av naturliga språk som ChatGPT – drev aktiekursen högre hos alla företag som kan komma att dra nytta av den framtida implementeringen av denna teknik.

Super Seven-aktierna står för nästan tre fjärdedelar av uppgången

Table that shows the index weighting, year to date return, and year to date contribution to index return for the seven stocks responsible for almost three-quarters of the market's gains.

Källa: Morningstar data per den 26 juni 2023.

Ur värderingssynpunkt verkar det som att huvudförarna för rallyt 2023 har fått slut på soppa. Medan sex av dessa sju aktier fick antingen 4 eller 5 stjärnor i början av året, har bara en 4 stjärnor nu, medan fyra har fått 3 stjärnor och två har 2 stjärnor.

Stjärnbetyg och prisändringar för Super Seven till och med 26 juni

Table that shows the change in star ratings and stock price from December 31, 2022 to June 26, 2023.

Källa: Morningstar data per den 26 juni 2023.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Alphabet Inc Class A180,77 USD0,86Rating
Amazon.com Inc187,48 USD1,03Rating
Apple Inc210,25 USD1,01Rating
Meta Platforms Inc Class A506,59 USD1,54Rating
Microsoft Corp448,22 USD0,12Rating
NVIDIA Corp121,95 USD3,25Rating
Tesla Inc185,47 USD1,58Rating

About Author

Dave Sekera, CFA  Dave Sekera, CFA, is chief U.S. market strategist for Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar