Viaplay rasar efter rapport

Mediebolaget Viaplay Group släppte på torsdagsmorgonen en rapport som var i linje med den tidigare vinstvarningen. Samtidigt presenterades en ny strategisk plan och det flaggades även för en nyemission. Aktien rasar över 35%. 

Johanna Englundh 2023-07-20 | 10:45
Facebook Twitter LinkedIn

viaplay

TV- och streamingbolaget Viaplays kvartalsrapport var i linje med den tidigare vinstvarningen. Bolaget annonserade även en ny strategi där det framkom att Viaplay ska lämna flera marknader. Utöver detta meddelade bolaget att mer än 25% av Viaplays anställda tvingats lämna. 

I början av juni valde bolaget att justera ned sina kortsiktiga mål för 2023 och dra tillbaka de långsiktiga operativa och finansiella målen. Vid tillfällen uppgav bolaget att omsättningen skulle landa inom 4,5-4,6 miljarder kronor och det justerade rörelseresultatet inom -250 till -300 miljoner kronor.

"När vi blickar framåt mot årets andra halva, kommer vi att fortsätta känna trycket relaterat till makromiljön och ökade kostnader för originalinnehåll, inbyggda inflationsjusteringar kopplat till våra sporträttigheter och negativa valutaeffekter", sade vd Jørgen Madsen Lindemann i en kommentar.

Bolaget har lanserat en strategisk översyn som ska fokusera på de nordiska kärnverksamheterna, Nederländerna och Viaplay Select. Den inkluderar även implementeringen av en ny operativ modell samt att driva igenom ett besparingsprogram och gå ut ur vissa partnerskap och internationella marknader. Utöver detta flaggade även bolagets vd för en möjlig nyemission alternativt försäljning av hela koncernen. 

”Vidare gör vi även en omedelbar strategisk översyn av hela verksamheten med syfte att utvärdera samtliga möjligheter, inklusive vidarelicensiering av innehåll, avyttring av tillgångar, nyemission alternativt en försäljning av hela koncernen”, skrev vd:n Jørgen Madsen Lindemann i rapporten. 

"Den globala makroekonomiska utvecklingen med stigande inflation och räntor sätter press på både företag och hushåll. Under första delen av 2023 har många av de tidigare identifierade riskerna materialiserats på grund av den globala makro-ekonomiska utvecklingen samt fördröjning av effekter av Viaplay Groups kostnadsbesparingsprogram", framkom det i rapporten.

Vid 10:45-tiden på torsdagen hade aktien rasat 34,4% till 44:78 kronor per aktie. Senaste året har aktien tappat 83,4% av sitt värde. 

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Viaplay Group AB Class A1,61 SEK0,00
Viaplay Group AB Class B0,84 SEK-0,83

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar