Är artificiell intelligens ute efter ditt jobb?

Inte än. AI kommer att öka produktiviteten, men det kommer inte att ske över en natt, och förvänta dig inga mirakel.

Yan Barcelo 2023-08-07 | 9:00
Facebook Twitter LinkedIn

Artificial Intellligence

Sam Altman, grundare av OpenAI, hävdade nyligen att AI så småningom skulle kunna öka produktiviteten 30 gånger. Det kan hända. Så småningom…

Under tiden påminner Preston Caldwell, Morningstars chef för amerikansk ekonomi, att arbetsproduktivitetstillväxten låg på 0,8% under det pre-pandemi decenniet jämfört med ett 70-årigt historiskt genomsnitt på 1,9%. "Jag tror att AI tillsammans med andra faktorer kommer att bidra till att öka produktivitetstillväxten under det kommande decenniet närmare 1,5%", förutspår han.

Robert Atkinson, ordförande för Information Technology and Innovation Foundation, har ett liknande perspektiv: "Vi kommer att ha tur om vi om 10 år når 2% årlig produktivitetstillväxt, men absolut inte 4%." Caldwells och Atkinsons siffror på en årlig produktivitetsökning i intervallet 1,5-2,0% innebär en fördubbling av den nuvarande takten – vilket "bör ses som en kris", hävdar Atkinson.

En fördubbling av produktiviteten är inte ingenting, men det är verkligen inte så anmärkningsvärt heller, särskilt när man minns "att produktiviteten svävade runt 3% på 1960-talet och fortfarande höll sig på 2,3% 1985", minns Atkinson.

Produktivitetsvinster är svåra att uppnå

Det verkar vara svårt att få grepp om produktivitetstillväxten. 1987 sa ekonomen Robert Solow berömt att datorer fanns överallt utom i produktivitetssiffror. Trots Solows skämt verkar det som om datorer förbättrade produktiviteten, konstaterar Atkinson, och lyfte den från 1,5% 1990 till 2,5% 2008.

Under 2018 hävdade McKinsey Global Institute (MGI) att produktivitetstillväxten potentiellt skulle nå 2% per år, varav 60% skulle komma från digitalisering. Fem år senare har det ännu inte förverkligats, eftersom produktiviteten fortfarande är på historiskt låga nivåer, även om vi går handlöst in i "AI-revolutionen".

Nu, i en nyare studie som fokuserar på generativ AI av ChatGPT-typen, tar McKinsey upp frågan igen och säger att generativ AI skulle kunna tillföra den globala ekonomin cirka 7 biljoner USD till en total potentiell ekonomisk effekt av all AI-teknik på cirka 21 biljoner USD. Studien säger dock inte över vilken tidshorisont denna påverkan skulle sträcka sig.

McKinsey förutspår att 75% av fördelarna med AI kommer från fyra områden:

  • Kundverksamhet,
  • Marknadsföring och försäljning,
  • Mjukvaruteknik och
  • Forskning och utveckling

Atkinson å sin sida ser snarare effekterna av AI inom robotik och deras användning i tillverkningsindustrin.

Storskaliga jobbförluster verkar osannolikt

Den rädsla för jobbdecimering som tekniken medför är inget nytt. Mitt i en ekonomisk lågkonjunktur skapade John Kennedy 1961 ett kontor för automation och arbetskraft vid Department of Labor, och hävdade att sextiotalets stora inhemska utmaning var att behålla full sysselsättning i en tid då automatisering ersatte män.

"Men ekonomin återhämtade sig snart och genererade miljontals jobb, låg arbetslöshet och robust löneökning, så alla lade snabbt detta problem bakom sig", minns Atkinson.

Därmed inte sagt att jobb inte kommer att gå förlorade. När allt kommer omkring, "över 50% av människorna arbetade inom jordbruket för 150 år sedan, och nu är det 2%, påpekar Caldwell. '"Förstörelsen' av dessa jobb var en epokal förbättring av mänskligt välbefinnande."

Men utsikterna till storskalig förlust av arbetstillfällen som AI medför är ogrundade, anser Atkinson. En studie från 2013 som cirkulerade brett förutspådde att 47% av jobben skulle kunna elimineras av teknik, mestadels AI, under de kommande 20 åren. Tio år senare har det knappt hänt ännu – och sysselsättningen är på rekordnivå.

Studier som förutsäger massiva AI-relaterade uppsägningar finns i överflöd, men studier som effektivt numrerar dem är obefintliga. Challenger, Grey & Christmas, som producerar månatliga rapporter över uppsägningar, rapporterade för första gången 3 900 AI-relaterade jobbförluster i maj 2023 av totalt 80 000 inom tekniksektorn.

Under 2018 uppskattade Atkinson att endast cirka 8% av jobben löper hög risk för automatisering år 2024. Har den förutsägelsen gått i uppfyllelse? "Det är svårt att sätta fingret på", svarar han. "Jag skulle säga att 10% skulle vara en hög siffra. Om vi kunde automatisera 10% av jobben i Nordamerika till 2030 skulle det vara fantastiskt, men jag tror bara inte att det kommer att hända.”

Fler snarare än färre jobb

Konsensus växer om att det inte handlar så mycket om att jobb ska automatiseras bort, utan snarare att uppgifter och funktioner inom jobb ska AI-förstärkas. "Tidiga indikationer från Chief Information Officers pekar på mer eller mindre 25% effektivitetsvinster som leder mjukvaruutvecklare att påskynda innovation", rapporterar Dan Romanoff, senior aktieanalytiker på Morningstar.

Om historien är en tillförlitlig indikator kommer produktivitetsvinster från AI att generera jobb snarare än att decimera dem. Historiskt sett har högre produktivitet alltid lett till lägre arbetslöshet, konstaterar Atkinson. Han hänvisar till en McKinsey-studie som fann att mellan 1929 och 2009 har de flesta år präglats av samtidiga sysselsättnings- och produktivitetsvinster.

Atkinson förklarar den bakomliggande logiken. "Företag investerar i processinnovation (innovationer för att öka produktiviteten) för att sänka kostnaderna, och på grund av konkurrensutsatta marknader överför de lejonparten av dessa besparingar till konsumenterna i form av prissänkningar (och en del till arbetare i form av högre löner). Denna ökade köpkraft är inte begravd; det spenderas och det skapar nya jobb. Denna dynamik är densamma om produktiviteten växer med 1% per år eller 10%.”

Caldwell resonerar på samma sätt: ”Människor kommer antingen att få nya jobb efter AI, eller så kommer de att arbeta mindre och njuta av frukterna av våra framsteg i form av fritid. Huvudproblemet är inte förlusten av jobb i sig, det är risken för stigande ojämlikhet om vinsterna med AI bara tillfaller ett fåtal. Det är en politisk fråga, inte en ekonomisk."

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Yan Barcelo  är en erfaren finans- och ekonomijournalist med mer än 30 års erfarenhet, skriver för många publikationer i Toronto och i Montreal, inklusive CPA Magazine, Les Affaires och Commerce.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar