Vad är din investeringspersonlighet: ensamvarg, följare eller zombie?

Tänkesätt påverkar i hög grad investeringsbeslut.

John Rekenthaler 2023-08-03 | 9:00
Facebook Twitter LinkedIn

An art installation on a brick wall of multiple differently coloured eyes.

Tre investeringsprofiler

Få investerare överensstämmer helt och hållet med en enda beskrivning. Precis som med arv har de flesta människor blandade egenskaper. Men det råder ingen tvekan om att personligheter påverkar investeringsbeteendet. Den här artikeln beskriver styrkorna och svagheterna hos de tre rådande tankesätten.

Ensamvargar

Investerare som tillhör denna grupp fattar sina egna beslut. De konsumerar varken investeringsrapporter för dess råd eller för att lära sig vad andra gör, utan istället för att hitta någonting som kan användas till dess fördel. Sådana investerare ignorerar folkmassans handlingar. Skulle de se en kö slingra sig runt ett kvarter, kommer de inte att försöka ta reda på vad de missar. De kommer istället att gå sin väg samtidigt som de tycker synd om ködeltagarna.

Styrkor:

1) Köper lågt

Ensamvargar är inte de enda investerarna som försöker köpa lågt. Aktiefonder får ibland inflöden efter marknadsnedgångar eftersom den övergripande marknaden anser att nedgången utgör en köpmöjlighet. Sammantaget är dock ensamvargar den typ av investerare som mest sannolikt sållar bland rabatterade värdepapper och söker fynd.

2) Tidiga vinster

Förutom att få "dead cat bounces" från värdepapper som är djupt deprimerade, kan ensamvargar också dra nytta av den motsatta investeringsformen: mycket dyra tillväxtaktier. Innan Tesla TSLA var mainstream ägdes den främst av ikonoklaster som upptäckte dess historia. Detsamma gäller för alla vinnande startups.

Svagheter:

1) Självbedrägeri

Tyvärr är inte allt som glittrar guld. För varje dollar de placerat i Tesla eller bitcoin, slösade ensamvargar bort tusentals på investeringsdrömmar som aldrig förverkligades. Ibland lurar visdom faktiskt i mängden. Ensamvargar möter ständigt möjligheten att deras "insikt" i själva verket är självbedrägeri - det felaktiga intrycket att de har sett vad andra missat.

2) Björnfällor

Ett relaterat problem är björnfällor. Det här felet har lyckligtvis blivit mindre frekvent, eftersom market-timing har blivit impopulärt, men ensamvargar tenderar ändå att lämna aktiemarknaden i tron om att de har identifierat en kommande björn. När de väl är ute ur aktiemarknaden har de svårt att komma in igen, då en återgång innan aktiekurserna kollapsar skulle vara ett tyst erkännande av misslyckande. Ensamvargar tjänar inte alltid på att ha stora egon.

Följare

Vanligare än ensamvarhar är följare, som får tröst från folkmassor. Istället för att gå förbi köerna ansluter de. Följare påverkas starkt av rekommendationer – från forskare, media, vänner och familj och chattforum. De söker investeringsallierade.

Styrkor:

1) Håll sig informerad

Följare lyssnar på andra. Att göra det hjälper dem att hålla sig kunniga om investeringar, vilket minskar risken för en obehaglig överraskning. Precis som med inflationen, som orsakar störst skada när den är oförutsedd, bär oförutsedda investeringsförluster det skarpaste sticket. Följare som lyssnar på båda sidor av investeringsdebatterna – som det måste erkännas inte alltid förekommer – är väl förberedda på dåliga nyheter.

2) Handelsmöjligheter

När följare får reda på en investeringsmöjlighet har ensamvargar redan hittat den. Det tar tid för ryktet att spridas. Skarpsinniga följare kan dock fortfarande skörda stora vinster genom att komma före resten av marknaden. Att upptäcka Tesla vintern 2020 var för sent. Men att köpa aktien två år tidigare, när den var välkänd men ännu inte mitt i hajpen, skulle ha varit en fantastisk affär.

Svagheter:

1) Svansjakt

Det är en hårfin gräns mellan att vara styrd av kollektivet och att kontrolleras av det. De som på lämpligt sätt använder investeringsinformation, genom att tillämpa sunt förnuft och åtminstone en del av sina egna bedömningar, kan blomstra. Det gäller dock inte de som blir förvirrade av investeringsskvallret, vänder sig hit och dit, som hundar som distraheras av en grupp kaniner. Detta är den ständiga faran för följare.

2) Mobbmentalitet

Följare är mest benägna att bli skadade av sina känslor. Som alla som har deltagit i internetforum kan intyga kan chattgrupper snabbt bli mobbar. (När jag får ett öppet förolämpande e-postmeddelande vet jag att min kolumn har publicerats i en Reddit-chatt.) Investerare kan dra nytta av att höra ytterligare synpunkter, men att ta del av andras känslor är sällan lyckosamt.

Zombies

De flesta investerare är zombies. Ju mindre de vet om sina portföljer, desto gladare är de. Följaktligen dämpar de bruset. Förr i tiden innebar det att äga en portfölj som hade satts ihop av en aktiemäklare och sedan lämna framtida beslut i mäklarens händer. Nuförtiden är zombies vanligtvis 401(k)-sparare eller förespråkare av indexfonder. Hur som helst så tar de ett steg åt sidan. 

Styrkor:

1) Investeringsdisciplin

Den här är uppenbar. I den mån investeringsframgången kommer från att hålla kursen – en ständig klyscha, men inte utan sanning – är zombies perfekt belägna. De har varken tron att fatta sina egna beslut, eller intresset att kopiera andra investerares. Deras portföljer tenderar därför att förbli oförändrade.

2) Känslomässig kontroll

På 1990-talet spekulerade många investeringsexperter att när den efterlängtade björnmarknaden äntligen anlände, skulle 401(k)-sparare vara de första att sälja, med tanke på deras oerfarenhet. De var istället de sista. Under tech-aktiekraschen 2000-02 var 401(k) tillgångar mer stabila än antingen privatinvesterares skattepliktiga konton eller portföljerna som drivs av professionella förvaltare. Det finns en fördel med att sakna investeringshjärna.

Svagheter:

1) Missar avkastningsmöjligheter

Även om zombies varken kommer att bli snärjda av björnfällor eller jaga deras prestationssvansar, kommer de inte heller att upptäcka investeringsmöjligheter. För att återgå till vårt tidigare exempel så köpte några personer Tesla innan företaget gick med i S&P 500 i slutet av 2020. De kan ha varit ensamvargar, eller så kan de ha varit bland de tidigare anhängarna. Men de var verkligen inte zombies.

2) Strukturella förändringar

På lång sikt är marknaderna mycket stabila. Grovt sett ökade obligationsräntorna under 30 år, från 1950 till 1980, innan de sjönk under de kommande tre decennierna. Det gav en brytpunkt under depressionsgenerationens investeringslivstid. Den långsiktiga utvecklingen för aktier har varit lika förutsägbar. Således lämnar strukturella förändringar sällan zombies bakom sig. Men när sådana förändringar inträffar är zombies den sista investeringstypen att få reda på det.

Här är en sammanfattning av de olika typerna: 

A chart showing the main characteristic of three investment personality types, along with two strengths and two weaknesses for each type.

Min investeringstyp kan bäst beskrivas som "konstgjord zombie." Det vill säga, medan jag är en ensamvarg av naturen, har jag genom erfarenhet lärt mig svårigheten att överträffa mängden. Således beter jag mig som en zombie, genom att göra få byten och ta avstånd känslomässigt, även om jag förstås är alldeles för informerad för att vara bland den rasen.

Vilken tillhör du? 

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

John Rekenthaler  is vice president of research for Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar