Vad händer om en aktie faller till noll?

Så här kommer du att påverkas om en aktie blir värdelös, men det finns även sätt att tjäna på en akties kollaps.

Vikram Barhat 2023-08-01 | 9:00 Johanna Englundh
Facebook Twitter LinkedIn

Jenga blocks after tumbling

Aktiemarknaden kan vara en vild plats, och ingen vet detta bättre än investerarna i exempelvis energibolaget Azelio som avnoterades från First North efter att de gått i konkurs i juli. Under sina glansdagar handlades aktien till en toppnotering på 75:40 kronor. Den sista noterade kursen för aktien var å andra sidan 42 öre. 

En fråga som många kan ställa sig vid sådana här tillfällen är: vad händer när ett företags aktie faller till noll?

Detta har trots allt hänt tidigare i fall som när Enron och Lehman Brothers föll hastigt till eller nära noll innan de avnoterades av börsen. På senare tid hände det även i Silicon Valley Banks moderbolag SVB Financial Group och Bed Bath & Beyond vars aktiekurser föll till 71 cent respektive 28 cent innan handeln stoppades. 

När en aktie når botten

Om en aktie faller till, eller nära, noll betyder det att företaget i praktiken är i konkurs och inte har något värde för aktieägarna.

"Ett företag går vanligtvis till noll när det går i konkurs eller är tekniskt insolvent, som Silicon Valley Bank", säger Darren Sissons, partner och portföljförvaltare på Campbell, Lee & Ross.

I sällsynta fall kan en akties värde falla till noll på grund av regulatoriska frysningar som ålagts ett företag för olaglig aktivitet eller regelbrott.

Ett företags aktie kan förlora hela sitt värde av en mängd olika orsaker, såsom dålig ledning, svaga finansiella resultat, företagsbedrägerier eller externa faktorer som ekonomiska nedgångar eller branschstörningar.

Vanligtvis finns det dock flera varningstecken i god tid innan ett börsnoterat föregar går i konkurs.  Några av dessa tecken inkluderar "överbelånade balansräkningar, oregelbunden aktiekurshandel och massor av insiderförsäljning, det vill säga att ledningen lämnar skeppet", säger Sissons.

Betydande och ihållande minskningar i vinst och intäkter, negativa revisorsrapporter och kommentarer från kreditvärderingsinstitut är också viktiga röda flaggor, "även om det finns många fall för dessa två sistnämnda grupper där de inte lyckades fånga uppenbara uppgifter", varnar han.

Inverkan på investerare efter en konkurs

För investerare som äger aktier i ett företag som går i konkurs, raderas det egna kapitalet, vilket innebär att investeringen är värdelös.

Stora börser sätter gränser för hur lågt en aktie kan gå innan den avnoteras från sin plattform. I Kanada kommer börsen exempelvis avnotera en aktie från sina listor om aktiens pris stannar under en dollar under ett visst antal dagar. När den väl avnoterats blir den en OTC-aktie som spekulanter kan köpa och sälja på alternativa börser. Men den organiserade handeln med aktien upphör. 

ISverige värderas alla aktier till noll kronor i samband med att ansökan om konkurs har godkänts av tingsrätten och konkuren har blivit registrerad hos Bolagsverke. För att du ska kunna dra av din förlust på de nollade aktierna måste du ha dem på ett traditionellt beskattat depåkonto. Äger du de avnoterade aktierna på ett ISK eller i en kapitalförsäkring kan du behålla dem där under innevarande kvartal plus ytterligare 30 dagar. Därefter måste du flytta dem till en depå för att kunna nyttja möjligheten till förlustavdrag i deklarationen.

Att tjäna pengar på fallande aktier

Finns det en möjlighet för investerare att tjäna pengar när en aktiekurs faller? Enligt Sissons, ja. "Du kan köpa obligationerna, som sannolikt handlas med rabatt", säger han. "Om företaget är kapitaliserat som 50% skuld och 50% eget kapital, sjunker värdet av eget kapital till noll, så [innehavarna av] 50% skulder kontrollerar företaget och konverterar [skulden] till eget kapital. Företaget blir då skuldfritt som resultat."

Alternativt kan investerare köpa optioner eller korta företaget.

Kan en aktie någonsin återhämta sig efter att den har gått till noll? Ja, men det är osannolikt. Ett mer typiskt exempel är att företagsskalet nollställs och ett nytt företag säljs in i skalet (den juridiska person som finns kvar efter konkursen) och företaget börjar därefter handlas igen. "Viss uppsida kan återfångas vid den tiden", säger Sissons, men tillägger att: "aktieinvesteringen vanligtvis är helt förlorad."

Slutliga ord till investerare

Är företag inom vissa sektorer mer benägna att gå i konkurs än andra? "I teorin kan alla företag gå i konkurs, men i praktiken är det vanligtvis mogna företag som har för mycket skulder", säger Sissions. 

Han påpekar att "teknikföretag med hög tillväxt som löper kontinuerliga nettoförluster och sedan får slut på pengar också är i riskzonen", med hänvisning till den kanadensiska telekomjätten Nortel, som kollapsade och gick i konkurs 2009.

Om du av någon anledning äger aktier i ett företag som inte står på fast fot är det ytterst viktigt att förstå risken som ingår och se till att investeringen fortfarande är lämplig för din strategi.

Sissons råd är rakt på sak: ”Köp inte företag med dåliga balansräkningar. Granska revisorns och ratingbyråers kommentarer och analytikeranteckningar."

Det finns dock mycket att övervaka, och det är en tidskrävande process. "Om det arbetet är betungande, anställ då en professionell för att hjälpa till med förmögenhetsplanering och förvaltning" meddelar han.

Denna artikel publicerades ursprungligen på morningstar.ca och har redigerats och anpassats till en svensk publik. 

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Nikola Corp0,61 USD1,41

About Author

Vikram Barhat  is a Toronto-based financial writer specializing in investing, stock markets, personal finance and other areas of the financial services industry. He also writes for CNBC, BBC, The Globe and Mail, and Toronto Star.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar