Är du en investerare eller spekulant?

Frestelsen att spekulera är ständigt närvarande. Att investera på lång sikt kan verka tråkigare, men i slutändan kommer det att löna sig. 

Mara Dobrescu 2023-08-11 | 9:00
Facebook Twitter LinkedIn

Dice

En resa till USA får mig att fundera på spekulationer.

En mängd kända investerare ber oss att ta avstånd från spekulationer och fokusera på att investera. Jag håller helt med. Och i de mest extrema fallen är det lätt att skilja spekulanter från investerare. Men det finns nyanser av grått och gränsen mellan de två aktiviteterna kan vara svår att urskilja.

Jag tillbringade ett par dagar med en vän i Boston. Han är en framgångsrik och förnuftig man med en karriär inom finans. Under Covid-19 började han dock köpa non-fungible tokens (NFT).

Under min resa berättade han med förtjusning hur mycket hans samling hade ökat i värde. Saker och ting har dock förändrats sedan dess.

Är typen av företag du köper en nyckelfaktor?

"Fyndjägarens första uppgift är att begränsa fältet och skilja de solida utsikterna från de som lever på förhoppningar, böner och mirakel" - Peter Lynch

De flesta av oss – inklusive min vän – kan hålla med om att handel med datorgenererade bilder är spekulationer. Saker och ting är lite mer komplicerade när det kommer till aktiemarknaden. Det finns flera dimensioner att utforska i kombinationen mellan spekulation och investeringar.

Den första är den faktiska investeringen.

På aktiemarknaden köper och säljer vi företag. Handlingen att investera i ett företag är inte spekulativt till nominellt värde, men det finns spekulativa företag.

Australien erbjuder oss en bra fallstudie. I Australien uppskattas det att 37 000 företag har noterats mellan 1800-talet och 2018. Av det totala antalet har 27 750 – eller 75% – varit gruvbolag som senare avnoterades. Detta resulterar i allmänhet i en total förlust för aktieägarna.

Själva gruvdriftens natur lämpar sig för spekulationer.

Ett företag noterar sig på en börs för att skaffa kapital för att finansiera starten av gruvdriften. I många fall är fyndens storlek svår att fullständigt uppskatta, kostnaden för att starta verksamheten är betydande och intäktsutsikterna vaga eftersom råvarupriserna kan svänga vilt. Det är inte konstigt att så många gruvbolag inte överlever.

Ändå är det inte bara gruvor som är spekulativa. Många nynoterade bolag har ännu inte blivit lönsamma. 

Investerare i offentliga eller privata nystartade företag gör det också i hopp om att de ska bli lönsamma innan de får slut på pengar eller hittar nya källor till ytterligare finansiering.

Chansen att förlora en hel investering i spekulativa företag är mycket högre än när du investerar i ett etablerat blue chip-företag. Dessa större företag är lönsamma, har mer resurser och en mer diversifierad produktlinje för att överleva konjunkturcykelns växlingar. Men vinstpotentialen är mycket annorlunda.

Den olönsamma startupen kan bli nästa Microsoft, som ge en otrolig avkastning till tidiga investerare.

Betyder det att köpa ett spekulativt företag gör någon till spekulant? Inte exakt.

Priset du betalar är skillnaden

"Den linje jag drar i sanden är att om en tillgång har kassaflöde eller sannolikhet för kassaflöde på kort sikt och inte är enbart beroende av vad en framtida köpare kan tänkas betala, så är det en investering. Om en tillgångs värde är helt beroende av det belopp en framtida köpare kan betala, då är köpet en spekulation" – Seth Klarman

Kan samma företag betraktas som en spekulation och en investering?

Det korta svaret är ja – bara inte samtidigt. En investering på aktiemarknaden innebär risk. Som investerare vill vi se till att vi kompenseras för den risken. Hur mycket vi kompenseras avspeglas i skillnaden mellan priset och vad vi anser att företaget är värt på lång sikt.

Många spekulanter bryr sig inte om att uppskatta värdet på något de köper. De hoppas helt enkelt att någon ska vara villig att betala mer i framtiden. De är villiga att betala ett pris för en aktie som är så orimligt att det inte finns någon realistisk möjlighet att den framtida utvecklingen kommer att leva upp till de förväntningar som är inbakade i priset.

En investerare fokuserar på värdet av ett företag som köps med förväntningen att priset på lång sikt kommer att återspegla det underliggande värdet. Därmed tar investeraren hänsyn till risken som ligger i en okänd framtid för företaget genom att säkerställa att det finns en tillräcklig säkerhetsmarginal mellan det uppskattade värdet och priset.

Investerarbeteende 

"Det är ingen mening för enskilda investerare att hoppa in och ut ur marknaden. Människor som handlar på det sättet dör sällan rika, medan den tålmodiga investeraren ofta gör det" – Philip Carret

En annan skiljelinje mellan spekulanter och investerare är beteende.

Frekvent handel och korta innehavsperioder är spekulativa till sin natur. En köp-och-håll-strategi är i allmänhet mer i linje med investeringar. Skillnaden mellan de två metoderna fångas av Warren Buffetts berömda citat som säger att på kort sikt är marknaden en röstmaskin och på lång sikt är den en vågmaskin. Han syftar på de olika drivkrafterna för aktiekurser över kortare och längre tidsperioder.

På kort sikt finns det flera drivkrafter för aktiekurserna.

Investerare svarar på varje ny data eller nyhet för att gissa framtiden. Framtiden för kortsiktiga handlare mäts i minuter och timmar. Det är väldigt svårt att veta exakt hur marknaden kommer att reagera på en händelse eftersom tolkningen ofta färgas av den allmänna stämningen på marknaden. Om marknaden känner sig euforisk kommer dåliga nyheter att ignoreras och goda nyheter kommer att betonas. Det motsatta gäller på en nedslagen marknad.

Att vara en framgångsrik handlare på lång sikt är extremt svårt. Därmed inte sagt att vissa människor inte kan vara det. Men vissa människor lyckas också vara framgångsrika spekulanter medan de flesta av oss helt enkelt bidrar till att huset alltid står kvar som vinnare. 

På lång sikt driver ett företags grunder resultat. Så enkelt är det. En gång mycket hyllade nystartade företag går ofta i konkurs. Investerarnas förväntningar om framtiden förverkligades helt enkelt inte. Men om en start-up lyckas och växer till ett känt namn är det troligt att tidiga investerare gjort en redig vinst på kuppen. 

På kort sikt påverkar de grundläggande faktorerna inte aktiekursen. Att inte inneha aktier på lång sikt innebär därför per definition bristande fokus på ett företags värde. Ett tecken på spekulation.

Kan du investera och spekulera?

"Investeraren måste inse att det finns osäkra och därmed spekulativa element i alla strategier han följer" – Ben Graham

Naturligtvis behöver Ben Graham-citatet uppdateras för den moderna tiden. Men det finns en poäng.

Det finns en viktig varning om vi går tillbaka till berättelsen om min kompis med NFT:erna. Pengarna han har spenderat – och förlorat – på NFT:er är en obetydlig del av hans nettoförmögenhet. Han har en stor portfölj av traditionella investeringar och äger flera fastigheter. Pengarna han har förlorat på sina NFT:er kommer inte att göra någon skillnad i hans liv eller hans förmåga att uppnå sina mål.

Detta är en viktig lärdom om spekulation. För personer som är bekvämt på väg att nå sina mål kan det finnas en plats för att ta lite mer spekulativa positioner inom en större portfölj. En central satellitstrategi för att investera kapslar in denna idé där majoriteten av en portfölj är tillägnad solida blue chip-företag eller indexfonder och en liten del är reserverad för mer spekulativa vad.

Den spekulativa delen av en portfölj kan vara krypto, NFT:er, gränsmarknader, olönsamma småbolag eller företag med högre osäkerhet om framtida utfall. Det finns oändliga möjligheter, men nyckeln är att hålla dessa satsningar små. Eftersom de är just spekulationer. Utdelningen kan vara enorm men chanserna att lyckas är låga.

Problemet är att många människor inte reserverar spekulationer till en liten del av sin portfölj. Och den sorgliga ironin är att många människor som gör överdimensionerade satsningar på spekulativa möjligheter är de människor som har minst råd att göra det.

Otaliga gånger har vi sett de mest utsatta medlemmarna i samhället ta den lilla rikedom de har samlat på sig och placera det i mycket riskabla positioner. I många fall har de som uppmuntrar till dessa investeringar det mycket bättre ställt och tjänar oerhört mycket pengar.

Ungdomar är en annan grupp människor som är benägna att spekulera. Och som samhälle uppmuntrar vi det. När du är ung är det trots allt läge att ta risker. Kanske i vissa delar av livet, men inte när det kommer till investeringar. Unga människor får höra att de har gott om tid att ta igen eventuella förluster. Kanske är det sant. Men genom att göra det ger de upp tid på marknaden där en investering i en tråkig indexfond kan förvandla en liten investering till mycket pengar.

Vi drömmer alla om att snabbt bli rika. Det är trots allt inte roligt att vänta på belöningar. Det enda problemet är att ta den snabba vägen till rikedom sällan fungerar. Fokusera på verksamheten du köper och det underliggande värdet. Betala ett lämpligt pris med tillräcklig säkerhetsmarginal. Håll investeringen på lång sikt. Begränsa spekulationer till en liten del av din portfölj. Det är hemligheterna bakom framgångsrikt investerande. 

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Mara Dobrescu

Mara Dobrescu  is a fund analyst at Morningstar France.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar