Var detta Feds sista höjning?

Trots att Feds senaste prognoser visar ytterligare en räntehöjning under 2023, tror vi att detta var Feds sista höjning. 

Preston Caldwell 2023-07-27 | 17:07
Facebook Twitter LinkedIn

Federal Reserve Jerome Powell

Även om Federal Reserves ordförande Jerome Powell tillkännagav ytterligare en räntehöjning den 26 juli, tror vi att Fed är klar efter detta, och vi förväntar oss kraftiga räntesänkningar under 2024.

Som allmänt förutsett höjde Fed räntan med 0,25 procentenheter vid sitt onsdagsmöte. Detta kommer efter att centralbanken lämnade räntorna oförändrade vid sitt föregående möte i juni. Men det här är ingen omvändning. Medan Fed "hoppade över" en räntehöjning i juni till förmån för att samla in mer data, var de flesta kommittéledamöter överens om att en eller flera ytterligare höjningar skulle vara lämpliga under 2023.

Med det senaste draget, flyttas federal-funds räntan upp till ett målintervall på 5,25%-5,5%. Detta matchar den tidigare topp som nåddes under 2006-07. Du måste gå tillbaka till 2001 för att hitta en period då räntan var högre än idag. Hastigheten och storleken på höjningarna (över 500 räntepunkter på 16 månader) är oöverträffad av någon Fed-åtstramningskampanj sedan 1980.

Treasury yields and US interest rates

Varför var en höjning inprisad av marknaden trots positiva nyheter om inflationen? Konsumentprisindex ökade med 3,1% på årsbasis i juni 2023, en brant nedgång från en topp på 8,9% i juni 2022. Kärninflationen steg med bara 0,2% månad till månad i juni efter att ha haft en genomsnittlig ökning på 0,4% tidigare under 2023. Fed fattar aldrig beslut enbart på en månads data (som Powell ofta betonar), så det kommer att krävas mer för att de ska ändra sin bedömning av inflationen. Detta är särskilt fallet för kärninflationen (som anses vara en bra mätare för underliggande inflationstakt), som fram till den senaste rapporten verkade envist hög.

Dessutom fungerar en åtstramning av penningpolitiken för att få ner inflationen främst genom att bromsa den ekonomiska tillväxten, vilket skapar slack i ekonomin som kyler av priserna. Med det i åtanke är Fed troligtvist missnöjda med att den amerikanska ekonomin har fortsatt att expandera "i måttlig takt."

Inflationen faller dock tack vare förbättringar på utbudssidan i ekonomin. Vi tror att fler positiva nyheter kring inflationen kommer följa. Så trots att Feds senaste prognoser visar ytterligare en räntehöjning 2023, tror vi att det är klart med höjningar. Federal-funds terminsmarknader håller med om denna bedömning.

Dessutom förväntar vi oss att tillväxten i den ekonomiska aktiviteten avtar ytterligare under andra halvåret 2023 och första halvåret 2024, bland annat på grund av en avmattning i bankutlåningen (en eftersläpande effekt av räntehöjningar) och mer försiktiga hushåll. Detta kommer att utöva ytterligare tryck nedåt på inflationen. Arbetsmarknaden (som är ännu hetare) bör också svalna, vilket minskar trycket på lönerna. Vi förväntar oss ingen lågkonjunktur, även om det är möjligt, men vi förväntar oss en period av ekonomisk tillväxt under normala nivåer.

Powell har varit ovillig att ge vägledning om Fed:s framtida beslutsfattande, och föredrar en "möte-för-möte"-strategi som holistiskt undersöker ekonomiska trender. Vi tror att uppgifterna under loppet av nästa år kommer att få Fed att sätta räntorna på en mycket lägre bana än vad den för närvarande prognostiserar.

Med inflationen som återgår till normal och ekonomisk tillväxt under det normala i början av 2024, kommer båda delarna av Feds dubbla mandat att signalera för räntesänkningar. Därför förväntar vi oss att den första räntesänkningen kommer i februari 2024, följt av kraftiga sänkningar fram till mitten av 2025, vilket får räntan tillbaka till 1,5 %-1,75%. Detta är betydligt lägre än marknadens och Feds förväntningar, som båda uppskattar att räntan kommer att ligga runt 3,5% i mitten av 2025 (cirka 200 punkter högre än vår uppfattning).

 

 

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Preston Caldwell

Preston Caldwell  is equity analyst at Morningstar.

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar