Den kinesiska fastighetsutvecklaren Country Garden i trubbel

Bolaget har avbrutit handeln med sina obligationer och förväntar sig stora förluster.

Jocelyn Jovene 2023-08-14 | 11:56
Facebook Twitter LinkedIn

china

Country Garden-aktien tappade 16% på börsen måndagen den 14 augusti, efter tillkännagivandet dagen innan om avstängning av handeln i flera obligationer utgivna av den kinesiska fastighetsutvecklaren noterade i Shanghai och Shenzhen.

Sedan början av året har aktien sjunkit med 70%.

Den amerikanska banken Morgan Stanley har meddelat att den har sänkt sin rekommendation om aktien till "undervikt", vilket lyfter fram ökade risker för försämring av likviditeten som "kan leda till ett fallissemang på kort sikt. Detta kan ytterligare försämra värdet på företagets tillgångar och dess verksamhet, och ta år att rätta till situationen."

Nyheten tynger de kinesiska aktiemarknaderna, där MSCI China-indexet faller med 2,4% och yuanen återgår till novembers låga nivåer

Country Garden är en privatägd fastighetsjätte som är listad på Forbes-listan över de 500 största företagen i världen.

Hennes chef, Yang Huiyan, var tills nyligen den rikaste kvinnan i Asien.

År 2022 uppnådde företaget en omsättning på nästan 61 miljarder euro (jämfört med 5,2 miljarder 2012), och genererade en förlust på 855 miljoner euro.

På aktiemarknaden hade Country Garden motstått de svårigheter som China Evergrande stötte på 2021 ganska bra, innan de upplevde en första betydande börskorrigering 2022, som den delvis övervann i slutet av året.

Gruppen, som länge har ansetts ekonomiskt sund, kunde i måndags inte betala tillbaka två räntor på lån. Country Garden har 30 dagars anståndsperiod och riskerar att fallera i september om de inte betalar.

Enligt marknadskällor skulle företaget ha anlitat CICC-banken för att förbereda den finansiella omstruktureringen av sina finansiella skulder, som uppgick till 36 miljarder euro i slutet av 2022.

Liksom Evergrande skulle en konkurs av Country Garden få katastrofala återverkningar på det kinesiska finansiella systemet och ekonomin, som redan kämpar för att återfå en mer hållbar tillväxtdynamik efter år av noll-COVID-politik.

Country Garden hade redan utfärdat en vinstvarning den 10 augusti och räknade med en nettoförlust på cirka 45 till 55 miljarder yuan (mellan 5,6 och 7 miljarder euro) för de första sex månaderna av år 2023 (mot en vinst på 1,91 miljarder yuan för samma period föregående år).

"Sedan 2021 har branschen gått in i en svår period utan motstycke med flera negativa faktorer, vilket resulterat i allvarliga svårigheter och utmaningar för branschförsäljning och finansiering på den öppna marknaden", säger Country Garden i ett uttalande.

Bolaget uppmanar sina aktieägare att "noga" läsa halvårsrapporten som kommer i slutet av augusti.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Country Garden Holdings Co Ltd0,49 HKD1,04Rating

About Author

Jocelyn Jovene

Jocelyn Jovene  is Senior Financial Analyst and Senior Editor for Morningstar France.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar