Adyen rapportfaller i Amsterdam

Resultaten kom in under analytikernas förväntningar och aktien rasade runt 20 procent, innan handeln på Amsterdambörsen stoppades tillfälligt. 

Jocelyn Jovene 2023-08-17 | 11:17
Facebook Twitter LinkedIn

Adyen

Fintech-jätten Adyen, som är en dominerande spelare på den europeiska marknaden för betallösningar, halvårsresultat var en besvikelse: Företaget rapporterade en stabil nettovinst på 282 miljoner euro för årets första sex månader (+21% till 739 miljoner euro) och rörelsevinst (-16% till 279 miljoner euro).

I ett brev till aktieägarna uppgav bolagets ledning att "på vissa områden har verksamheten vuxit mindre starkt än förväntat." Ledningen sa att nettoomsättningen i Nordamerika ökade med 23% på årsbasis, efter en ökning med 52% under första halvåret 2022, medan den digitala verksamheten ("Digitala volymer") också växte med 23% (efter +55% under första halvåret 2022).

Företaget åberopar också svårigheter med rekryteringen. De skulle ha velat växa teamet snabbare, men de kunde inte anställa tillräckligt många högkalibertalanger. "Vi ser nu effekten av en säljteamstorlek som inte uppfyllde våra ambitioner, särskilt i Nordamerika", står det i brevet.

På Amsterdambörsen avbröts handeln med aktien en kort stund på torsdagsmorgonen, för att sedan fortsätta sin nedåtresa. Vid 11:40-tiden på torsdagen hade aktieraset utökat till -25%. 

Före denna release hade företaget ett börsvärde på nästan 46 miljarder euro och en konsensusprognos på 1,7 miljarder euro.

I en kommentar som publicerades på torsdagsmorgonen pekar analytiker på Jefferies på resultat som inte överträffade marknadens förväntningar. I synnerhet klagar de över EBITDA som är 13% under konsensus, trots färre nyanställningar.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Adyen NV1 215,00 EUR0,00Rating

About Author

Jocelyn Jovene

Jocelyn Jovene  is Senior Financial Analyst and Senior Editor for Morningstar France.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar