Vad investerar EM-aktiefonder i?

De flesta globala aktiefonder som riktar in sig på tillväxtmarknader är fortfarande underviktade i Kina, och det finns en trio av företag som dyker upp gång på gång i portföljerna.

Fernando Luque 2023-09-08 | 8:00
Facebook Twitter LinkedIn

Emerging markets

Som en del av vårt särskilda Europaomfattande fokus på tillväxtmarknader denna vecka frågar vi hur Kinas vikt har utvecklats i fondportföljer, vilka andra länder som har ersatt dem och vilka aktier som upptar den största andelen av de största fondportföljerna i kategorin.

För att hjälpa oss i denna uppgift har vi analyserat positionerna för de 10 största aktiefonderna som investerar i tillväxtmarknader som listas nedan:

Kinas nedgång är Indiens uppgång

Att Kina har tappat i vikt i portföljerna av aktiefonder på tillväxtmarknader är en no-brainer med tanke på den asiatiska jättens kraftiga nedgång de senaste åren. Till exempel, under de senaste tre åren (till den 31 juli 2023) föll Morningstar China NR Index med 7,1% på årsbasis i euro jämfört med en uppgång på 5,7% för Morningstar Emerging Markets NR Index.

Detta förklarar varför Kinas vikt i tillväxtfondernas portföljer har fallit från cirka 35% till drygt 25%, som visas i diagrammet nedan (konstruerat från alla Morningstar Global Emerging Equity-fonder). Diagrammet visar också att Kina, på gott och ont, fortfarande är den största bidragsgivaren till fondernas utveckling i denna kategori.

Men vilket land har gynnats mest av Kinas viktnedgång? Helt klart Indien, som i augusti 2020 vägde i genomsnitt 8,5% och har stigit till 13,4% i juli i år.

En kategori som domineras av passivitet

Om vi tittar på portföljerna för de 10 största fonderna efter tillgångar tillgängliga för försäljning i Europa kommer viktningen per land att bero mycket på om fonden är aktivt eller passivt förvaltad.

Av de 10 största fonderna är sju passivt förvaltade:

• Vanguard Emerging Markets Aktieindexfond;

• iShares Emerging Markets Index Fund;

• Royal London Emerging Markets ESG Leaders Equity Tracker Fund;

• Amundi Index MSCI Emerging Markets;

• Northern Trust Emerging Markets Custom ESG Equity Index Fund;

• Credit Suisse IEquity Emerging Markets, och;

• Mercer Passive Emerging Markets Equity.

Kinas vikt i dessa passiva fonder ligger långt över medelvikten i kategorin alla, vilket gör att Kina är underviktat i många portföljer.

Faktum är att vikten för den asiatiska jätten i de tre aktivt förvaltade fonderna i listan ovan (JPMorgan Emerging Markets Equity Fund, Schroder ISF Emerging Markets och Federated Hermes Global Emerging Markets Fund) är i alla fall under vikten jämfört med vikten i passiva fonder.

De tre favoriterna

Om vi tittar närmare på vilka aktier som dominerar portföljerna för de största aktiefonderna som fokuserar på tillväxtmarknader, finns det en trio som tydligt upprepas i många portföljer: Taiwan Semiconductor, Tencent Holdings och Samsung Electronics. I den ordningen är de de tre bästa innehaven av MSCI Emerging Markets-index, så det är ingen överraskning att se denna pallplats i passivt förvaltade fonder. De är också de tre bästa aktierna vi hittar i toppositionerna i många aktivt förvaltade fonder.

Taiwan Semiconductor (TSM, bred vallgrav, 5 stjärnor) är den första positionen i de analyserade fonderna. Vår analytiker, Phelix Lee, är fortfarande positiva till TSMC trots en uppsjö av dåliga nyheter. Han upprätthåller uppskattningen av verkligt värde TWD 850 per aktie efter att ha reviderat ned prognoserna för 2023 men behållit prognoser för senare år. Han tror att TSMC förblir billig som en betydande förmånstagare inom högpresterande beräkningar, eller HPC, som inkluderar generativ artificiell intelligens.

Tencent Holdings (TCEHY, bred vallgrav, 5 stjärnor) är klart undervärderat enligt vår analytiker, Ivan Su. I sin senaste rapport kommenterar han att "även om Tencents resultat för andra kvartalet låg något under våra uppskattningar men i linje med marknadens konsensus, ser vi ingen anledning att ändra våra långsiktiga tillväxtantaganden, med tanke på att dess tillväxtmotorer förblir intakta.

"Vi upprätthåller vår uppskattning av verkligt värde på 704 HKD per aktie", fortsätter han.

"Med kärnverksamheten som handlas till cirka 7% fritt kassaflödesavkastning ser vi Tencents aktier som mycket undervärderade. Vi tror att marknaden underskattar det långsiktiga intäktsbidraget från videokonton och potentialen för mer operativ hävstång när internetjätten cementerar en effektivare kostnadsstruktur".

När det gäller Samsung Electronics (005930, smal vallgrav, 4 stjärnor) får det sydkoreanska företaget en smal vallgrav eftersom vi tror att dess ledande position på minnesmarknaden utgör en ekonomisk vallgrav, trots den råvarubaserade och mycket cykliska karaktären hos verksamheten och vi har nyligen höjt uppskattningen av verkligt värde till KRW 80 000 per aktie från KRW 78 000.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Samsung Electronics Co Ltd73 400,00 KRW0,00Rating
Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd Cedear15 316,50 ARS0,00
Tencent Holdings Ltd ADR760,00 MXN2,71

About Author

Fernando Luque

Fernando Luque  is Senior Financial Editor at Morningstar Spain

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar