Bara åtta fondbolag fick toppbetyg för ESG i vår studie

I Morningstars analys av 108 globala fondbolag får endast åtta toppbetyg. Här är de senaste förändringarna. 

Mahi Roy 2023-09-01 | 8:21
Facebook Twitter LinkedIn

Scores

Integreringen av miljömässiga, sociala och ägarstyrande faktorer (ESG) i investeringsbeslut har nu blivit mainstream, om än ofullständigt.

Den enorma tillväxten i hållbara investeringar har inte bara ökat valmöjligheter utan också oro för greenwashing. Mer än någonsin bör hållbarhetsfokuserade investerare vara kräsna när de väljer fondförvaltare.

Gå in på Morningstar ESG Commitment Level, som hjälper investerare att identifiera de kapitalförvaltare som är dedikerade till att leverera hållbarhetsresultat genom att skilja ledarna från eftersläparna. I en färsk rapport delade Morningstar sin analys av 108 fondbolag runt om i världen, uppdelade enligt diagrammet nedan.

Bara åtta kapitalförvaltare fick toppbetyg, följt av 21 som fick det näst högsta betyget "Advanced". Inga svenska fondbolag var med i analysen. 

A pie chart showing a breakdown of asset managers by ESG Commitment Level. Majority of the firms earned Basic and the next largest group received Low.

Av de 108 kapitalförvaltare som omfattas av Morningstar ESG Commitment Level har vi
tilldelas den högsta utmärkelsen till endast åtta: Robeco, Impax, Parnassus, Australian Ethical, Boston Trust Walden, Domini Asset Management, Affirmative Investment Management och Stewart Investors.

I de flesta fall har dessa företag fokuserat på hållbara investeringar (tidigare känt som ansvarsfullt investerande) sedan dag ett, och denna filosofi är fortfarande kärnan i deras identiteter idag. Dessa företag verkar utifrån en gemensam övertygelse om att hållbarhetsmål går hand i hand med långsiktig ekonomisk avkastning, och detta återspeglas på alla nivåer i organisationen.

I den här artikeln lyfter vi fram de senaste ändringarna för tre kapitalförvaltare. Wellington Management fick en uppgradering till Advanced från Basic, medan Franklin Templeton gick upp till Basic från Low. UBS Asset Management fick å andra sidan en nedgradering till Basic från Advanced.

Wellington Management ansluter sig till toppen

Wellington anslöt sig till gruppen av "avancerade" företag i mars 2023 som ett resultat av dess ökade betoning på klimat, ett växande centralt team för hållbara investeringar och avslöjandeinsatser som överträffar industristandarder. Företagets klimatfokus stöds av två imponerande partnerskap: ett med Massachusetts Institute of Technology för att undersöka övergången till en koldioxidsnål ekonomi och ett annat med Woodwell Climate Research Center för att studera fysiska klimatrisker.

Wellington drar också nytta av ledarskapet av Wendy Cromwell, dess chef för hållbara investeringar, som sitter i styrelsen för de FN-stödda principerna för ansvarsfulla investeringar. Cromwell började sin karriär på Wellington för 25 år sedan och har under det senaste decenniet stött Wellingtons satsning på hållbara investeringar. Wellingtons team för hållbara investeringar har fördubblats sedan 2020 till totalt 40 medlemmar inom hållbarhetsstrategi, ESG-sektorforskning och klimatforskning. Slutligen är företagets transparens när det gäller omröstningsaktiviteter exemplariskt med offentliga rapporter, tydliga policyer och lättillgängliga motiveringar för varje nyckelröst.

Franklin Templeton flyttas till "Basic"

Franklin Templeton utökade sin ESG-dedikerade personal och formulerade en ny företagsomfattande strategi för att stödja olika investeringsteam med ESG-integration. I början av 2022 tog Anne Simpson tyglarna som Franklins första globala hållbarhetschef. Hon leder det nybildade, 12-manna globala hållbarhetsstrategiteamet, som fokuserar på att hjälpa varje affiliate att bygga ut anpassade ESG-integrationsramverk.

Hos Franklin Templeton är portföljförvaltare fria att använda denna information som de finner lämpligt, men det finns inget formellt system för att rapportera hur de använder data till ESG-teamet. Denna strategi gav ökad samordning och ansvarsskyldighet över de flesta tillgångsklasser. Som ett resultat uppgraderades Franklin Templeton i april 2023 till Basic från Low.

UBS tillbaka till "Basic"

Före den senaste nedgraderingen hade UBS Asset Management uppgraderats till Advanced från Basic i december 2021 på grund av en fördjupad ESG-integration, växande ESG-fokuserade produkterbjudanden och utökade resurser.

Utmaningar relaterade till dess ESG-integrationsinsatser och förvärvet av Credit Suisses kapitalförvaltningsfranchise introducerade dock viss osäkerhet; därför bestämde vi att dess ESG-åtagandenivå åter bör kategorieseras som "Basic" i juni 2023. Detta betyder inte att UBS inte gör framsteg inom dessa områden, bara att den har sjunkit i förhållande till andra företag med avancerade ESG-åtagandenivåer.

Finansmarknaderna är alltid dynamiska, men förändringstakten och utvecklingen av hållbara investeringar under de senaste åren är något utöver det vanliga. Morningstar kommer att fortsätta att bedöma framsteg bland företag, leta efter materiella förbättringar och försämringar, och kommer att tillämpa dessa insikter på kapitalförvaltarnas ESG-åtagandenivåer.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Mahi Roy  är associerad forskningsanalytiker för fondförvaltare hos Morningstar Research Services.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar