Europeiska marknader: oljesektorn stark i augusti

Den starka utvecklingen för oljesektorn i augusti dämpade förlusterna i det europeiska värdesegmentet.

Fernando Luque 2023-09-04 | 13:01
Facebook Twitter LinkedIn

barometer

Morningstar Europe NR Index tappade 2,5% i euro under augusti. I storbolagssegmentet led tillväxtstilen mer än värdestilen, med den förra ned 2,8% mot 1,1% för den senare. De stora tillväxtföretagens dåliga resultat berodde till stor del på de stora förlusterna för de två holländska teknologiaktierna: ASML Holding som föll med 6,6% och Adyen som tappade betydande 54% (bolaget tillkännagav halvårsresultat under förväntningarna på grund av en kraftigare nedgång i USA).

Sammantaget var tekniksektorn en av de största fallen i augusti (-5,4%), näst efter den cykliska konsumentsektorn (-5,5%). Inom den senare sektorn var de största bidragsgivarna till den negativa utvecklingen de två stora franska lyxaktierna, LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SE och Hermes International SA, som föll med 7,8% respektive 5,7%.

chart

 

 

Tyska bilföretag gick inte heller bra. Bayerische Motoren Werke AG, Mercedes-Benz Group AG och Volkswagen AG minskade med -12,3%, 7,0% respektive 6,2%.

Inom området Large Value var det stora oljebolag som TotalEnergies SE (+5,1%) eller Shell PLC (+3,1%) som gjorde resultatet för denna investeringsstil mindre negativ i augusti.

Faktum är att energisektorn (+3,4%) tillsammans med hälso- och sjukvård (+1,4%) var de enda två sektorerna som lyckades avsluta månaden i positivt territorium.

chart

 

Den sistnämnda sektorn, hälso- och sjukvård, avslutade augusti med en positiv avkastning tack vare ett enskilt företag, Novo Nordisk, som lyckades avancera betydande 17,2% i euro-termer, medan de andra stora läkemedelsföretagen, som Roche Holding AG (-4,1%) ), AstraZeneca PLC (-4,0%) och Novartis AG (-2,2%) redovisade betydande förluster.

chart

 

När det gäller värderingar visar augustibilden att det fortfarande finns många segment där värderingar är attraktiva, mer på värdesidan än på tillväxtsidan och framför allt inom småbolagssegmentet som legat långt efter de stora bolagen under de senaste åren.

chart

 

 

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Fernando Luque

Fernando Luque  is Senior Financial Editor at Morningstar Spain

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar