Vad är en bättre affär: Köpa en iPhone 15 eller Apple-aktier?

MarketWatch frågade analytiker hur mycket de älskade sina iPhones. Mycket, visade det sig, men de älskar aktien mycket mer. Men du kan avstå från att köpa båda! 

Dow Jones 2023-09-19 | 9:28
Facebook Twitter LinkedIn

Apple

Det är en iCatch 22. Eller är det?

Är Apples iPhone 15 så önskvärd för konsumenterna att det är bättre att spendera pengar på enheten istället för företagets aktier? Eller är det en så liten uppgradering av den tidigare versionen att du bör hålla i din iPhone 13 eller 14 och använda dina surt förvärvade pengar för att satsa på aktiekursen, vilket har visat att de sällsynta skeptiker har fel gång på gång?

iPhone 15 har mycket gemensamt med sin föregångare, enligt tisdagens "Wonderlust"-evenemang i Cupertino, Kalifornien.

Den har ett startpris på $799 precis som iPhone 14, men Apple höjde priset på iPhone 15 Pro Max till $1 199, en ökning med $100 jämfört med den tidigare versionen. iPhone 15 är kvar på 6,1 tum, medan iPhone 15 Plus kommer att vara 6,7 tum. iPhone 15 Pro och Pro Max kommer också att få tredimensionella "spatiala" videor som kan ses på Vision Pro-headset.

Konsumenter välkomnade bekräftelsen på att iPhone 15 kommer att ha en USB-C-port istället för Lightning-porten, på grund av en ny regel som fastställts av Europaparlamentet, vilket gör den mer kompatibel med kablar som användare redan har i sina hem. Många kommer också att bli imponerade av den förbättrade zoomfunktionen på Pro – 5X zoom vs. 3X zoom på iPhone 14 – vilket borde hjälpa den att konkurrera med specifikationerna för Samsungs smartphonekameror.

Det räcker för att få en del att välja aktien, men inte själva telefonen.

"Med tanke på hur de har presterat historiskt och hur iPhones skriver av enheter, kommer du förmodligen ha gjort en bättre affär om två eller tre år om du köper aktien", säger Angelo Zino, teknologi- och aktieanalytiker på CFRA Research.

"Vi har en köprekommendation på aktien; vi tror att det är bättre att köpa aktien än själva enheten vilken dag i veckan som helst."

Greta och Greta

Bli inte förvånad över Pro Max-prishöjningen.

"Hårdvaruenheter – oavsett om vi pratar om iPhones, PCs eller iPads – sjunker vanligtvis i värde med tiden," sa Zino till MarketWatch.

"Teknik i sig är avsedd att vara deflationär till sin natur. Hela poängen med teknik är att få ner kostnaderna och göra saker billigare, men Apple är det enda företaget i världen som kan höja priserna över tid."

Det är bra för investerare, men dåligt för kunderna. "När du jämnar ut alla cykler, ser du en genomsnittlig försäljningsprisökning på 3,5% till 4% av iPhones," sa Zino.

Apples aktie stängde ned 1,7% på tisdag efter att företaget avslutat sitt årliga marknadsföringsevent. Apple (AAPL) har ökat med 25% under det senaste året, medan Nasdaq Composite COMP ökade med mer än 20% under samma period. Men det finns tecken på att efterfrågan kan avta för iPhone. Fler människor verkar ha kvar sina telefoner i tre år eller mer – 31% jämfört med 26% 2019 – enligt Consumer Intelligence Research Partners.

Företaget möter även möjlig motvind i Kina. I ett forskningsmeddelande sa BofA Securities (BAC) analytiker Wamsi Mohan att Huaweis Mate 60 Pro+ kan skapa problem för Apple i Kina. Smarttelefonen innehåller en kraftfull processor på sju nanometer, vilket enligt uppgift ger den nedladdningshastigheter som överstiger 5G-telefoner, enligt en rapport från analysföretaget TechInsights som citerades av Bloomberg News.

Mark Spoonauer, global chefredaktör för Tom's Guide, en webbplats som tillhandahåller teknikrecensioner, väljer gadgeten framför aktien.

"För tillfället skulle jag säga att det är smartare att köpa iPhone 15 Pro Max." Han citerade ett gäng välkomna uppgraderingar – inklusive starkare titandesign, en praktisk "action"-knapp, bland andra tidigare nämnda uppgraderingar. 

"Det var ett tag sedan det gjordes spännande uppgraderingar. Det är ett stort steg framåt, särskilt för de som har äldre modeller. Om du kan få en större telefon som är lättare i handen och i fickan är det en stor vinst."

Lyxvaror vs. teknikprylar

Ross Mayfield, investeringsstrategianalytiker på Bairds Private Wealth Managements aktie- och ränteforskningsteam, säger att han håller fast vid sin nuvarande iPhone.

"Jag ska använda min nuvarande tills hjulen faller av. Det är en iPhone 13. Den mår bra. Den har sett bättre dagar. Kamerakvaliteten är otrolig. Batteritiden var inte lika bra förr, men den är bättre nu."

Att investera 800 USD i Apples aktier är en satsning på hela Apples produktserie – från Apple Watch och Apple Vision Pro till Apple TV.

"Vi tenderar att leva i Apples ekosystem", sa han till MarketWatch.

"Jag lutar alltid åt att köpa ett aktieägande i ett företag som kan öka i värde över tid. En iPhone eller bil förlorar i värde så fort du släpper dem. Du kan hålla kvar i aktier under en längre tid."

Apples iPhone betraktas av många konsumenter och analytiker som både en lyxvara och en teknisk produkt, men den förra ökar ofta i värde med tiden, medan den senare tappar i värde. "Venn-diagrammet är ganska överlappande," sa Mayfield. "Kostnaden är ganska hög, sjunker in i lyx, men uppenbarligen är en smartphone ett måste vid det här laget."

Zino sa att hans drivkraft att uppgradera beror på cykeln, under tiden.

"Jag vet inte om jag blir lika upprymd som jag brukade bli. iPhone 12-cykeln var en fantastisk cykel – det var 5G-cykeln", sa han.

"Det finns fortfarande många framsteg som Apple kan göra på telefonsidan under de kommande 15 åren, till exempel en ultratelefon utan portar anslutna till den, och en hopfällbar enhet är ungefär två år bort."

Detta innehåll skapades av MarketWatch, som drivs av Dow Jones & Co. MarketWatch publiceras oberoende av Dow Jones Newswires och The Wall Street Journal.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Apple Inc193,42 USD2,11Rating

About Author

Dow Jones  Dow Jones

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar