Var inte en gambler, var en stresstestare

Ett av de bästa sätten att bygga och underhålla en investeringsportfölj är genom att stresstesta olika scenarier, inklusive det värsta tänkbara fallet.

Morningstar 2023-10-24 | 13:37
Facebook Twitter LinkedIn

Red light warning

Investerare är en optimistisk grupp. Naturligtvis tänker vi på en ljusare framtid, där tillgångar ökar i värde och ökar vår förmögenhet. Att tänka annorlunda skulle ge oss liten anledning att investera.

Men här är en motintuitiv poäng: ett av de bästa sätten att bygga och upprätthålla en portfölj är genom att tänka på det värsta tänkbara scenariot.

Innan du föreslår att jag har tappat det, vet att ingen mindre än Charlie Munger, Warren Buffetts högra hand, har min rygg i den här frågan. Nåja, på sätt och vis.

Munger har berömt sina följare för att "invertera, alltid invertera". Med detta menar han att många problem inte kan lösas genom att bara tänka 'framåt' eller mot nästa logiska steg. Ofta måste du tänka både bakåt och framåt. Inversion tvingar dig att avslöja dolda övertygelser om problemet som du försöker lösa.

Genom att tillämpa Mungers tankesätt på mitt ursprungliga påstående är det avgörande att inte bara tänka på det bästa tänkbara scenariot för dina investeringar. Att överväga det värsta tänkbara scenariot tvingar dig att noggrant tänka på din portfölj, inklusive:

1. Tillgångsallokering

Låt oss säga att du har en enkel portfölj som består av 80% aktier och 20% obligationer. Tänk dig nu det värsta tänkbara scenariot där aktiemarknaden sjunker med 50% från nuvarande nivåer och dina aktier gör detsamma. Det innebär att din investeringsportfölj skulle drabbas av en total förlust på 40% (en nedgång med 50% i aktier multiplicerat med 0,8, andelen av din portfölj i aktier).

Innan du säger att en sådan nedgång i aktier inte kan hända, var medveten om att utvecklade marknader regelbundet har sjunkit med den nivån, och mer, genom sin historia.

Hur skulle du reagera på en portföljnedgång som denna? Många investerare skulle sälja aktier efter stora förluster och placera pengarna i defensiva tillgångar som kontanter och obligationer. Det är ofta det sämsta att göra, eftersom tillgångar som aktier vanligtvis inte är nere på sådana nivåer länge.

Om du inte kan hantera en nedgång som denna är det dags att ompröva din tillgångsallokering. Kanske kan du minska de 80% som är investerade i aktier och satsa mer på obligationer och kontanter. Eller så kan du överväga att tilldela en del till tillgångar som inte är så korrelerade med aktier, såsom alternativa tillgångar.

Att förbereda sig för det värsta tänkbara scenariot är ett bra sätt att stresstesta tillgångsallokeringen i din investeringsportfölj.

2. Investeringsstil eller strategi

Ett av de största misstagen jag ofta ser är att investerare inte har portföljer som återspeglar deras personligheter och temperament. Till exempel kan en konservativ investerare ha en portfölj som är helt exponerad mot tillväxtaktier.

Att tänka igenom det värsta tänkbara scenariot för dina investeringar kan hjälpa till att bättre matcha en portfölj med din personlighet.

Om vi återvänder till vårt tidigare exempel skulle en konservativ investerare normalt sett ha svårt att hantera en nedgång på 40% i sin portfölj. Det skulle därför vara meningsfullt att minska exponeringen mot aktier. Eller om du är pensionär och förlitar dig på inkomsten från din portfölj, skulle en mer avkastningsinriktad tillgångsblandning förmodligen vara ett mer fördelaktigt alternativ.

3. Att välja aktier

Låt oss gå från tillgångsallokering till att välja aktier, där att titta på olika scenarier är lika viktigt.

På denna punkt är det ingen slump att några av världens bästa investerare började som gamblers. Till exempel var Ed Thorp en akademiker som blev amatörgambler, som uppfann korträkning och skrev en berömd bok om det (Besegra Dealern) när han var 30 år. Senare tillämpade han sin matematiska skicklighet på investeringar och drev en framgångsrik hedgefond i 19 år.

Jeff Hass var professionell gambler innan han medgrundade Susquehanna International Group, som har utvecklats till en av Wall Streets mest framgångsrika handelsfirmor och gjorde honom till världens 48:e rikaste person.

Varför blir gamblers bra investerare? Det handlar inte bara om förmågan att ta risker. Det handlar också om att ta kloka risker, helst där oddsen är överväldigande till din fördel. För att göra detta krävs ett scenariosbaserat tänkande, att titta på både bästa fall och värsta fall, och allt däremellan. Du kan göra detta genom att titta på vinstmultiplar.

Du kan stresstesta vinsten och multipeln kopplad på alla möjliga sätt. I ett värsta fall-scenario kan du titta på en ekonomisk recession och hur det skulle kunna påverka vinsten.  Tänk nu på vad det skulle göra med din portfölj, och om du skulle vara bekväm med det utfallet.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Morningstar  Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar