Hur man går vidare efter att ha förlorat pengar

Morningstar delar sina bästa tips för hur du återhämtar dig från tidigare pengaproblem och går vidare till större saker i ditt liv.

Morningstar 2023-10-27 | 16:04
Facebook Twitter LinkedIn

Statue of man holding his knees

“Coulda, woulda, shoulda” (eller någon variation av dessa ord) är något min far brukar säga till mig när jag berättar om en förlust eller missad möjlighet. Det halv-sarkastiska svaret med en vänlig uppriktighet resulterar alltid i ett snett leende. Det beror på att det finns något helande i detta uttryck.

Vi har alla känt den där stickande känslan av en ekonomisk förlust. Men när det förvandlas till en ihållande smärta måste du göra något åt det - för då kommer både du och ditt konto att må mycket bättre.

Min fars subtila visdom kring eftertanke gäller också investerare. Den innebär att man går vidare med rätt perspektiv. "Kom ihåg att 'värdet' av din portfölj alltid är hypotetiskt tills du faktiskt säljer," säger Morningstars beteendeekonom, Sarah Newcomb. Du har en uppsättning värdepapper som skulle kunna hämta en viss summa om de säljs på marknaden. "Men, hade du planerat att sälja dem alla idag?" frågar Newcomb.

Och varför sålde du dem inte tidigare?

Missstag vi gör när vi släpper taget om pengar

Det som ledde dig till att sälja, inte sälja, köpa eller inte köpa är ofta frustrerande, stressande och till och med skrämmande att försöka förstå. Dessa känslor kan vara ett problem.

"Problemet är att om vi söker mer information när vi känner oss rädda, kan vi lätt bli ännu mer upprörda eftersom vår uppfattning om risker kan påverkas av själva riskinformationen, och av kontextuella ledtrådar som färg, grafik och ljudeffekter", säger Newcomb. "Flera studier har visat att själva rädslan kan få negativa utfall att verka mer sannolika, så att göra en informationsökning när du redan är rädd kan förstora – snarare än minska – rädsla och ångest."

Misstag 1: Att fatta beslut under påverkan av rädsla.

"Förluster tynger våra sinnen, ännu mer än vinster", konstaterar Morningstars beteendeforskare, Samantha Lamas. "Att uppleva en förlust känns generellt dubbelt så dåligt som att få motsvarande i en vinst." Kombinera detta med internet, och det är lätt att hamna i en ond cirkel av rädsla, FOMO (rädsla att gå miste om) och dåliga affärer, särskilt i den digitala tidsåldern.

Känslor från fel källa vid fel tidpunkt kan lätt leda till upprepade förekomster på fel sida om affären. "Information är värdefull, och vi måste göra vår hemläxa som investerare om de produkter och tjänster vi köper innan vi köper dem", förklarar Newcomb, "Men vi måste också vara försiktiga med hur presentationen av investeringsinformation får oss att må och undvika att dras med i negativa nyhetsflöden och sensationsjournalistik när vi är känslomässigt sårbara."

Misstag 2: Att tvivla på den ursprungliga planen.

Känslor av förlust kan få dig att tvivla på en genomtänkt strategi och kan leda till att du snabbt säljer av riskabla tillgångar. Detta kallas för förlustundvikande, säger Lamas: "Denna kraftfulla snedvridning kan leda till en rad finansiella misstag, såsom att överreagera när du upplever en förlust, vilket får dig att vara överdrivet försiktig nästa gång eller försöka ta på dig ökad risk för att kompensera för dåligt utfall."

Att flytta pengar från riskabla investeringar för att begränsa våra förluster kan göra oss tryggare och lugnare på kort sikt, noterar Newcomb, "Men det kan mycket väl vara långsiktig självdestruktivitet", säger hon, "Upprepade studier visar att personer som flyttar sina pengar oftare konsekvent presterar sämre både jämfört med marknaden och med mer besinningsfulla investerare."

Hur man går vidare från en ekonomisk förlust

Om att titta på ett negativt saldo får dig att känna dig stressad eller rädd, tysta då ned experterna och domedagsprofeterna, säger Newcomb. "De kommer definitivt inte hjälpa dig att komma i rätt sinnesstämning för att resonera rätt."

Ett sätt att komma i rätt sinnesstämning är att ändra berättelsen. "När det är marknadsinstabilitet och min portfölj drabbas, försöker jag omformulera situationen", säger Lamas, "Marknadsinstabilitet kan vara bedrägligt, men det kan också vara en möjlighet att köpa några kvalitetsinvesteringar till låga priser."

Omforma Situationen

Samtidigt som du får en ny synvinkel på din förlust, kan du fortfarande blicka tillbaka. Men var rättvis mot dig själv. "Försök att inte fästa dig vid det högsta uppskattade värdet någonsin", säger Newcomb, "Att mentalt fästa dig vid det högsta hypotetiska värdet som de samlade tillgångarna någonsin skulle kunna ha genererat för dig om du sålde dem alla på en gång är i princip att förbereda dig för smärta." Det högsta uppskattade värdet är en uppskattning, inte en verklighet, tillägger hon, "och jag tror att vi ger det för mycket makt över vårt välbefinnande."

Om du finner att dina ekonomiska problem tynger dig, kan det göra en värld av skillnad att komma ur situationen. "En annan sak jag försöker göra är att komma ut ur mitt eget huvud", säger Lamas, "Till exempel genom att ta en promenad, volontärarbeta inom mitt samhälle eller bara hjälpa en vän. Att hjälpa andra kan hjälpa till att sätta saker i perspektiv. Med ett uppdaterat och balanserat sinne kan även en ekonomisk förlust verka mindre skrämmande."

Sörj förlusten

Att ta tillbaka kontrollen över vår emotionella hälsa innebär också att släppa taget. "Gå och sörj", säger Newcomb, "Om du inte kan omformulera det, kanske du måste låta dig själv känna det. Om du måste sälja eller avstå tillgångar för mindre än vad du köpte dem för, kommer det att kännas. I så fall är det faktiskt viktigt att känna och bearbeta förlusten så att olösta rädslor eller agg inte negativt påverkar framtida investeringsbeslut."

"Förluster är egentligen bara en del av att spela spelet", tillägger Lamas, "Även en välkonstruerad portfölj som har en betydande exponering mot aktier kommer att förlora värde ungefär en tredjedel av månaderna under sin livstid."

Sätt gränser

Vi bör också sätta upp gränser mellan investeringsvärlden och vår egen för vår egen sinnesfrids skull. Lamas föredrar att använda ett kontrollschema efter en förlust: "Säg att jag förlorade en viss summa i min portfölj, istället för att ständigt kontrollera den, begränsar jag mig till att bara kolla den en gång om dagen eller mindre. Att ständigt hålla koll på din portfölj efter en förlust kommer bara att leda till ytterligare stress och kanske i slutändan till beteendemässiga misstag."

Förväxla inte dåliga utfall med dåliga beslut.

Mentala gränser är också viktiga att etablera inom investeringar, så försök att inte ta utfall för personligt – särskilt när du står inför sannolikhetslagarna. Annie Duke pratar om detta i sin bok "Thinking in Bets", säger Newcomb: "Varje beslut vi fattar som investerare har en sannolikhet för goda utfall och en sannolikhet för dåliga utfall. Det är risk. Om du fattar ett utmärkt beslut finns det fortfarande en viss sannolikhet att det kommer att sluta dåligt. Precis som dåliga beslut ibland kan sluta bra. Ett dåligt utfall betyder inte att du gjorde fel val.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Morningstar  Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar