När ska jag sälja en aktie?

Svaret beror på mänskligt beteende, investeringsstilar och dina personliga mål.

Ian Tam, CFA 2023-10-10 | 15:12
Facebook Twitter LinkedIn

Neon question mark

Det urgamla ordspråket "köp lågt, sälj högt" används ofta som ett sarkastiskt svar till dem som söker råd om aktieinvesteringar. Naturligtvis, om vi alla kunde göra detta skulle det inte finnas ett behov av en aktiemarknad. Att ha disciplinen att kunna sälja en aktie när lämpliga villkor är uppfyllda är verkligen en av de svåraste sakerna med att investera. Men varför är det så svårt?

Vårt beteende jobbar emot oss

Människor är i allmänhet mottagliga för att ha fördomar av alla olika slag. Ofta innebär dessa fördomar att vi i slutändan fattar dåliga ekonomiska beslut. Som ordspråket säger, "att fela är mänskligt; att förlåta, gudomlig.” Tyvärr är det kanske inte lika lätt att förlåta ett felsteg i dina investeringar när det gäller att nå dina ekonomiska mål. Att titta inåt för att känna igen några av de fördomar som ligger i dina investeringsbeslut, och kringgå dem genom att objektivt jämföra fakta, är ofta en användbar övning innan du fattar ett köp- eller säljbeslut.

Till exempel, som aktieinvesterare kommer du oundvikligen att stöta på en marknadskrasch. En vanlig bias känd som "loss aversion" kan få en investerare att sälja positioner under en krasch och realisera förluster, samtidigt som de missar återhämtningen. En annan vanlig bias är känd som "confirmation bias", där en investerare kan söka efter information som bekräftar deras åsikt, kanske väger den tyngre än information som motsäger denna åsikt. Detta kan naturligtvis få en investerare att hålla kvar en aktie för länge.

Kort sagt, fördomar är inte dina vänner när det gäller att investera. Det första steget i att erkänna fördomar är viktigt för en disciplinerad investerare. Efter det är det bra att känna igen hur du investerar. 

Det finns olika sätt att investera

Det finns ett smörgåsbord av tillvägagångssätt när det gäller aktieinvesteringar. Att förstå investeringsstilen som är mest intuitiv för dig hjälper dig att definiera en mall eller spelplan för att utvärdera köp- och försäljningsmöjligheter. Även om det inte är en uttömmande lista, kommer här tre grundläggande stilar.

1. Värdeinvestering: I likhet med Morningstars tillvägagångssätt för att värdera aktier, försöker värdeinvesterare att tilldela ett verkligt värde till en aktie, ofta baserat på en prognos av framtida kassaflöden, och sedan använda en diskonterad kassaflödesmodell för att uppskatta vad aktien ska vara värd i dag. För värdeinvesterare är en rimlig tid att sälja när en akties pris når eller närmar sig uppskattningen av verkligt värde.

Inte av en slump så är det precis så här Morningstar Star Rating för aktier fungerar. Ett undervärderat företag tilldelas 5 stjärnor, ett företag med rimligt värde får 3 stjärnor och ett övervärderat företag får 1 stjärna.

Värdeinvesterare kan också använda värderingsförhållanden som pris till vinst, pris till försäljning, etc. som ett mått för att avgöra om en aktie handlas till en rimlig multipel jämfört med andra i indexet, eller en specifik sektor eller bransch. I det här fallet kan investerare överväga att sälja om en akties multipel är mycket högre än liknande företag, eller ett bredare universum som ett index.

2. Tillväxtinvesteringar: Tillväxtinvesterare tenderar att leta efter möjligheter där det finns en potential för snabb vinsttillväxt för ett företag. Den polära motsatsen till en värdeinvesterare, tillväxtinvesterare kunde inte bry sig mindre om vad ett företag är värt idag, utan fokuserar snarare på ett företags förmåga att producera vinst i framtiden.

I stora drag har tillväxtstilen varit stark under det senaste decenniet med tanke på den tunga uppgången av tekniksektorn, där tillväxtaktier ofta dyker upp. Här kan investerare se till ett företags historiska tillväxt i vinst, analytikerbedömningsentiment och historiska lönsamhet som en måttstock för att mäta om företagets nuvarande tillväxtbana fortsätter att överensstämma med förväntningarna. När den fundamentala tillväxten avtar, kanske som tillkännagavs genom en missad vinstrapport eller en nedåtgående trend i vinsten, kan tillväxtinvesterare överväga att släppa taget om en tillväxtaktie.

3. Momentuminvesteringar & teknisk analys: Liksom kyrkan och staten är momentuminvesteringar motsatsen till fundamentala investeringar (vilket inkluderar både tillväxt och värde). Här tenderar investerare att följa trender i aktiekurser – med rötter i teorin om att marknaden är effektiv, och all information återspeglas snabbt i en akties pris. Momentuminvesterare förlitar sig vanligtvis på signaler från marknaden som indikerar att en akties pris har brutit vilken trend den än var på tidigare. Som ett exempel, när det 50-dagars glidande medelvärdet för en akties pris faller under det 200-dagars glidande medelvärdet, kan momentuminvesterare läsa detta som en trendomvändning, med tanke på att nyare aktiekurser är lägre än de var i det mer avlägsna förflutna.

Det är värt att notera att momentuminvesteringar inte är för svaga hjärtan, kräver mycket övervakning och vanligtvis aktiv handel i en portfölj.

Ha en spelplan

Vilken stil (eller kombination av stilar) som än används; nyckeln här är att gå in i en investeringsposition med en spelplan. Det är ofta bra att fundera på om förutsättningarna som fick dig att köpa en aktie fortfarande består idag. Om de inte gör det, sälj. Naturligtvis är detta mycket lättare sagt än gjort. Att utnyttja referenspunkter genom ett kalkylblad, finansiell programvara eller till och med penna och papper är användbara verktyg för att säkerställa att du gör objektiva jämförelser regelbundet.

Livet tenderar att komma i vägen

Naturligtvis är det andra skälet till att sälja någon investering när dina livsförhållanden förändras. Till exempel, om du behöver pengarna för att köpa ett hem eller för att börja njuta av din pension, måste du sälja. Det är värt besväret att tänka på framtida livsförändringar – oavsett om det är på gång eller år in i framtiden – när du bestämmer dig för vilka aktier du ska köpa.

Aktier kommer i sig med mer uppåtpotential och fler risker än obligationer. Att anpassa din tillgångsallokering (mix mellan aktier och obligationer) till din riskprofil och investeringstidshorisont är av avgörande betydelse, för att undvika att behöva sälja ut en position med förlust bara för att upptäcka att du inte kan nå dina finansiella mål.

 

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Ian Tam, CFA  Iam Tam, CFA is Director of Investment Research at Morningstar Canada. 

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar