Aktiekommentar oktober: Hype och hopp för Q4

Ekonomin är ombytlig samtidigt som värderingar är fortsatt höga då investerare förväntar sig bättre tider. Det finns fortfarande goda möjligheter att utnyttja luckor i värderingar.

Michael Field, CFA 2023-10-24 | 13:36
Facebook Twitter LinkedIn

telescope

När vi går in i fjärde kvartalet håller de europeiska aktiemarknaderna desperat fast vid relativt höga värderingar, trots en negativ makroekonomisk bakgrund. Vad bör investerare förvänta sig under Q4 och var finns möjligheterna?

Tillväxten svävar knappt över noll i euroområdet, tillverkningsindustrin minskar och inflationen faller men är fortfarande hög. Trots denna negativa ekonomiska bakgrund är aktiemarknaderna inte billiga och handlas bara 5 % mindre än våra uppskattningar av verkligt värde.

Så varför är värderingarna fortfarande höga när den makroekonomiska bakgrunden ser så hemsk ut? Med ett ord, hopp. Investerare är hoppfulla att även om det ser dåligt ut nu, kommer de att förbättras under de kommande nio till 12 månaderna. Ytterligare nedgångar i inflationen kommer att innebära att centralbankerna kan ta foten från bromsen och sänka räntorna igen, vilket gör att ekonomin kan löpa ohämmat. Arbetsmarknaderna i den utvecklade världen är fortfarande trånga. Medan företag lider under tiden, är det osannolikt att massuppsägningar kommer att hända, vilket innebär att vi är mindre benägna att gå in i en fullskalig lågkonjunktur.

Sticky Inflation

Det enda problemet med denna plan ligger i antagandet att inflationen kommer att fortsätta att falla snabbt. Efter det betydande inflationsfall vi redan har sett, står vi nu kvar med kärninflationen, som är notoriskt ”klibbig”. Att komma ner till centralbankernas inflationsmål på 2 % kan ta lång tid och eventuellt ytterligare räntehöjningar. Med den europeiska ekonomin som knappt växer kan detta räcka för att vi ska hamna i en lågkonjunktur.


Trots marknader nära att vara rättvist värderade finns det en enorm skillnad i värderingar mellan de olika sektorerna. Medan energi nu värderas rättvist, erbjuder cykliska konsumenter mer än 30 % uppsida. Även i andra sektorer öppnas luckor. Utilities, som var nära att värderas rättvist tidigare i år, erbjuder nu cirka 15 % positiv potential. På samma sätt erbjuder några av de mer defensiva sektorerna som sjukvård och konsumentdefensiv investerare en bättre affär, med värderingar som har fallit under kvartalet.

Factor barometer

Utilities är en av de högst utdelningsbetalande sektorerna i Europa, med traditionellt stabila och relativt kända intäkter. När räntorna var låga var en utdelning på 5 % attraktiv för investerare, men nu när avkastningen på 10-åriga statsobligationer (i huvudsak garanterade pengar) närmar sig 4 %, ser utdelningar av allmännyttiga tjänster relativt sett mindre attraktiva ut, vilket leder till utflöden från investerare. Med värderingar som har fallit ser vi nu en mängd möjligheter i branschen.

Energisäkerheten vintern 2023/2024

Angående energi, publicerade vi nyligen en djupdykning i energisäkerhet i Europa, ett hett ämne förra året när vi gick in i vintern, utan att veta om Europa skulle kunna hålla lamporna tända utan rysk kraft. Den här gången tycker vi att EU är i bra form, med lagringsnivåer nära till fulla i slutet av september. Detta kan dock snabbt förändras, särskilt om denna vinter är hårdare än den förra. Så vi förblir vaksamma.


Om du tänker förbi denna vinter, hur är det med RePowerEU, regionens plan att avvänja sig från rysk gas? Medan EU har tagit stora steg för att minska exponeringen för rysk gas, har vi fuskat något genom att öka vår konsumtion av rysk LNG-import. Detta är något som EU måste ta itu med snart, om man verkligen vill minska beroendet av Ryssland.


Inflationen har sjunkit avsevärt sedan förra året. Den goda nyheten är att denna effekt äntligen flödar igenom till företag, av vilka många redan känner fördelen av fallande kostnader. Detta gäller särskilt företag med ekonomiska vallgravar, som vissa kapitalvaruföretag inom industrisegmenten. Många av dessa företag har exponering för sekulära tillväxtteman som elektrifiering och automatisering, och viktigast av allt, de har en viss grad av prissättning. Även om kostnaderna sjunker bör de för det mesta kunna hålla priserna stabila, vilket innebär fetare rörelsemarginaler under de kommande månaderna, en investerares drömscenario.

För fler expertanalyser

Anmäl dig här

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Michael Field, CFA

Michael Field, CFA  är senior aktieanalytiker på Morningstar. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar