Riksbanken faller in i ledet och lämnar styrräntan oförändrad

Riksbanken lämnar styrräntan oförändad på 4,00% vid torsdagens penningpolitiska besked, i likhet med de senaste besluten från andra centralbanker runt om i världen. 

Johanna Englundh 2023-11-23 | 9:46
Facebook Twitter LinkedIn

theden

ECB, BoE, FED, Norges Bank är bland de centralbanker runt om i världen som vid sitt senaste möte bestämde sig för att pausa räntehöjningarna. Nu faller även Riksbanken in i ledet i och med torsdagens beslut att lämna styrräntan oförändrad på 4,00%. Det var en enig direktion som fattade dagens beslut. 

”Den strama penningpolitiken i omvärlden bidrar till att inflationen fortsätter att sjunka tillbaka från fjolårets toppnivåer”, skriver Riksbanken i ett pressmeddelande. 

Enligt Riksbanken finns det nu tydliga tecken på att inflationen är på väg ner, men risker kvarstår. 

"De senaste månaderna har konsumentpriserna ökat i en långsammare takt än tidigare och företagen planerar inte längre att höja priserna lika mycket. Arbetsmarknaden försvagas från ett starkt utgångsläge", skriver Riksbanken som samtidigt betonar att inflationen fortfarande är för hög och att kronan är "omotiverat svag", vilket håller uppe prisökningstakten på varor. 

Stockholmsbörsen tog emot beslutet med öppna armar och handlades upp runt 0,8% efter beskedet. Många av de krisande fastighetsbolagen stiger även rejält på beskedet, SBB var 10 minuter efter beskedet upp nästan 11%, medan Corem Property handlades upp 5,5%, JM 3,9% och Castellum 3,5%. 

 

Kronan tappar något

Den svenska kronan har varit en viktig punkt för Riksbanken, med dagens beslut fick kronan att tappa mot både euron och dollarn. Kronan tappar 7 öre mot euron, räknat från tidpunkten strax inför Riksbanksbeskedet, till 11,41 kronor och något mot dollarn till 10,45 kronor. Hittills i dag har kronan tappat 1 öre mot euron men stärkts 3 öre mot dollarn.

Glädjerop från ekonomer efter Riksbankens beslut 

Ekonomer var oeniga inför beskedet från Riksbanken och det rådde stor osäkerhet inför vad Riksbanken skulle göra. Direkt efter beskedet kommenterade flera ekonomer att det var rätt av Riksbanken att behålla räntan oförändrad. 

"Jag tycker det här var rätt beslut från Riksbanken. Jag tror att det här kommer vara bra för hushållen och börsen framöver", säger Maria Landeborn i Di Tv direkt efter beskedet. 

"Yeeeees! Absolut perfekt Riksbanken! RB avstår "hård julklapp" - håller räntan oförändrad på 4.00%. Enighet! Håller dörren öppen för att det kan komma mer (HELT LOGISKT). Just nu går kurvorna i "rätt riktning" för en räntesänkning 2024. Lättnadens suck hörs långt ut i rymde", skriver SEB:s seniora ekonom Robert Bergqvist på X. 

Blickarna riktas mot februarimötet

Nästa penningpolitiska besked väntas den 1 februari, och Riksbankens prognos indikerar en höjning i början på nästa år. 

"Prognosen för styrräntan visar att den kan komma att höjas ytterligare i början av nästa år och att penningpolitiken behöver vara åtstramande en relativt lång period för att inflationen ska falla tillbaka och stabiliseras nära målet på 2 procent", skriver Riksbanken. 

"Vi har den här oron kvar, och det är exakt det Thedéen vill", säger den oberoende ekonomen Claes Hemberg i Di Tv

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar