Charlie Mungers sista tankar om Apple, Warren Buffett och det stora felet med Costco

Buffetts högra hand Charlie Munger har avlidit.Här är några utdrag från en av hans sista intervjuer.

Morningstar 2023-11-29 | 9:20
Facebook Twitter LinkedIn

munger

Charlie Munger, som avled vid en ålder av 99 år på tisdagen, var mest känd som Warren Buffetts högra hand, även om han själv var en formidabel investerare och tänkare inom investeringar.

Munger träffade först Buffett 1959 genom en gemensam vän. Edwin Davis, en läkare i deras hemstad Omaha, Nebraska, berättade för Buffett 1957 att han litade på honom för att sköta pengar eftersom Buffett påminde honom om någon som hette Charlie Munger. "Nåväl, jag vet inte vem Charlie Munger är, men jag gillar honom," svarade Buffett Davis. Två år senare ordnade Davis så att de två träffades, och de kom överens direkt.

Munger var ursprungligen advokat till yrket. Han startade sitt eget investeringsföretag 1962 och lyckades krossa marknaden under de följande 13 åren, med en årlig sammansatt avkastning på 19,8%, jämfört med Dow Jones Industrial Averages 5,0%.

År 1978 blev Munger vice ordförande för Berkshire Hathaway ( BRK.A BRK.B.). Munger tillskrivs för att ha hjälpt till att förändra Buffetts investeringsstrategi från att köpa billiga, ofta lågkvalitativa företag till att köpa bra företag till rimliga priser.

Munger var känd för sitt skarpa sinne och vitsighet. Han gav en sällsynt intervju till Acquired-podden i oktober och erbjöd några insikter om olika investeringsämnen.

Munger och Buffets investeringsmetoder

Buffett fick sin första smak av investeringar som ung man på travbanan. Munger blev tillfrågad om detta, och hans svar ger en nyckelinsikt i hur Buffett närmar sig aktiemarknaden:

"Warren spelade aldrig. Han var bara en besökare [på travbanorna]. Warren vill ha oddsen till sin fördel, inte någon annans. Det är så enkelt om du är Warren. Du vill vara huset, inte spelaren."

Det finns många kända investerare som började som spelare - Edward Thorp, Bill Gross och Jeff Yass kommer till sinnet. Buffett är också i den här kategorin. Han antog tankesättet hos en expertspelare - satsa när oddsen är överväldigande till din fördel - och omsatte det till investeringar.

När det gäller hans egna investeringsmetod gav Munger ett överraskande svar. Trots att han var känd för att gilla aktier som tjänar höga avkastningar på kapitalet över långa perioder, erkände Munger att det inte var det enda sättet han investerade på:

"Jag studerar bara två typer av företag. Jag är tillräckligt mycket en stor följare av Ben Graham ... så om något verkligen är billigt, även om det är ett skräpföretag, är jag villig att överväga att köpa det. Ett tag i alla fall. Jag gör det ibland. Jag har gjort det med stor framgång någon gång eller två, men till skillnad från Howard Marks har jag bara gjort det en eller två gånger i mitt liv för stora vinster, och det är allt. Det är inte som om jag har gjort det hundra gånger. Det är nästan obefintligt lätt hundra gånger.

... Stora varumärkesföretag är naturligtvis bra. Hela tricket är att få dem vid några sällsynta tillfällen när de verkligen är billiga. Att köpa Costco till dess nuvarande pris ... det kan fungera bra ... men, återigen, det blir svårt."

Buffets stora misstag med Costco

År 1997 erbjöd Costco (COST) Buffett en plats i styrelsen, vilket han avböjde. Buffett föreslog att Costco istället frågade Munger, och Munger accepterade. Han förblev i styrelsen till sin död.

Munger försökte övertyga Buffett att investera i Costco tidigt, även om det inte fungerade. Orsaken: "Warren gillar inte detaljhandeln." Tydligen hade Buffett sett många detaljhandlare komma och gå, inklusive stora varuhus som Sears, och ansåg att det var en svår bransch att tjäna pengar på.

Munger tänkte annorlunda och insåg tidigt att Costco hade en otrolig affärsmodell:

"De hade verkligen billigare priser än någon annan i Amerika och de hade stora, effektiva butiker. Parkeringsplatserna var 10 fot breda istället för åtta eller nio fot eller vad de normalt är. De gjorde allt rätt och de hade många parkeringsplatser."

Vad som gör en detaljhandlare bra 

Munger sa att Home Depot (HD) tog Costcos affärsmodell och tillämpade den på hemförbättringar. "De kopierade allt", sa han.

Munger trodde att det fanns en modernare Costco-imitatör i ett mindre företag som heter Floor & Decor (FND). Som namnet antyder säljer företaget golvbeläggning, erbjuder ett stort urval via stora lagerlokaler och med billiga priser på köpet.

Munger blev tillfrågad om han någonsin hade tittat på Nike (NKE) som ett företag, och han sa att det hade han, även om han avvisade det eftersom det är ett "stilföretag." Munger utvecklade inte detta närmare, men jag misstänker att det han alluderade på är att med "stilföretag" är det svårt att prognostisera framtida möjligheter och intäkter, och det är inte den typ av företag han gillade att investera i.

Munger föredrog kapitallätta detaljhandlare med förutsägbara intäkter och prissättningskraft:

"... vi hade tur nog att köpa See's Candies för 20 miljoner dollar som vårt första förvärv. Vi fick snabbt reda på att vi kunde höja priset varje år med 10% och ingen brydde sig. Vi fick inte volymerna att öka eller något sådant. Bara fick vinsterna att öka. Vi har höjt priset med 10% per år under alla dessa 40 år eller så. Det har varit ett mycket tillfredsställande företag.

Det krävde inget nytt kapital. Det var det som var bra med det: väldigt lite nytt kapital. Det hade två stora kök och en massa hyrbutiker när vi köpte det, och nu har det två stora kök och en massa hyrbutiker."

Bershires investering i Apple

Buffetts mest framträdande och nyligen framgångsrika investering är i Apple (AAPL). Berkshire köpte först en andel 2016, och det har sedan dess varit en fullträff. Apple står för nästan 50% av Berkshires aktieportfölj.

Mungers syn på lärande från Berkshires investering är intressant:

"Vad alla har lärt sig är att alla behöver någon betydande del i de 12 företagen som gör det bättre än alla andra. Du behöver två eller tre av dem, åtminstone. Om du har den tanken. Apple var den logiska kandidaten att vara på listan över vilka du kommer att välja dina företag från. Det är inte så svårt att komma på idén att det kan vara OK."

Detta verkar vara ett erkännande av att när du är en stor investerare som Berkshire måste du vara investerad i några av dessa stora teknologiföretag eller riskera underprestation.

När det gäller varför Berkshire valde Apple sa Munger att det var värdering, eftersom företaget sjönk till cirka 10 gånger vinsten när Berkshire köpte in sig.

Buffetts investering i japanska handelsföretag

Buffetts andra nyligen framgångsrika investering har kommit från det osannolika stället Japan. Berkshire började först investera i japanska handelsföretag 2020 och behåller innehav i fem av dem: Mitsubishi, Mitsui, Itochu, Marubeni och Sumitomo.

Munger antydde att det fanns hävstång med i köpen. Han säger att du kunde låna i Japan till 0,5% i 10 år vid den tiden, och dessa aktier hade billiga tillgångar och utdelningsavkastningar på 5%, vilket gjorde dem "självklara" investeringar:

"Det tog honom [Buffett] evigheter att investera 10 miljarder dollar. Det var som om Gud bara öppnade en kista och bara hällde pengar. Det är förskräckligt lättförtjänta pengar."

Varför Munger gillade Kina

Munger hade varit en långvarig investerare i Kina. Han övertygade Buffett att investera i biltillverkaren BYD år 2008. Munger har sedan kallat detta för ett av de bästa besluten han någonsin har fattat.

Munger hävdade att BYD:s grundare Wang Chuanfu är en geni och sa att han är bättre på att skapa saker än Elon Musk.

I intervjun berörde inte Munger sin senare investering i den onlinebaserade återförsäljaren Alibaba BABA, som hittills inte har gett god avkastning.

När det gäller Kina som helhet förblev Munger troende:

"Min ståndpunkt om Kina har varit: (1) Kinas ekonomi har bättre framtidsutsikter de närmaste 20 åren än nästan någon annan stor ekonomi. Det är nummer ett. (2) Kinas ledande företag är starkare och bättre än praktiskt taget några andra ledande företag någonstans, och de är tillgängliga till ett mycket billigare pris.

Så naturligtvis är jag villig att ta på mig en viss risk med Kina i Mungers portfölj. Hur mycket Kina-risk? Tja, det är inte ett vetenskapligt ämne, men jag har inget emot vad det än är, 18% eller något liknande."

Valda ord

Munger var känd för sitt raka sätt, och han höll inte tillbaka när det gällde vissa ämnen. Ett sådant ämne är den amerikanske miljardären John Malone, som äger Formel 1 och basebollaget Atlanta Braves, bland annat. Malone tillskrivs uppkomsten av EBITDA (resultat före ränta, skatt, avskrivningar och amorteringar) som en finansiell term bland företag, en term som Munger länge ogillade. Munger sa att han aldrig har gillat Malones "extrema manipulationer", inklusive hans kända metoder för att minimera skatten vid hans noterade företag.

Munger sa också att han inte kände sig bekväm med investerare som främst använder algoritmer, som det kända hedgefonden Renaissance Technologies. Han säger att dessa fonder i princip förhandsköper investerare. Munger trodde att de gör mindre vinster med högre volym och att det enda sättet de fortfarande gör god avkastning på är genom att använda större och större hävstång, "vilket jag inte skulle använda själv."

James Gruber, biträdande redaktör på Firstlinks och Morningstar.com.au, är författaren till denna artikel.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Morningstar  Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar