November var en hausseartad teknikfestival, december kan bli annorlunda

Den starka uppgången inom tekniksektorn stärkte tillväxtaktier medan fallet i oljebolagen tyngde värdesegmentets prestation i november.

Fernando Luque 2023-12-04 | 16:08
Facebook Twitter LinkedIn

Technology main

Europeiska marknader firade fallande inflationssiffror och en paus i räntehöjningar från centralbankerna förra månaden. I Europa steg Morningstar Europe NR-indexet (med återinvesterad utdelning) med 6,7% i euro i november och ackumulerade en vinst på 11,1% för året.

Genom att analysera novemberprestationen för de aktier som utgör den europeiska marknaden sticker de högre vinsterna för tillväxtföretag klart ut jämfört med värdeföretag. Fokuserar mer specifikt på segmentet med stora företag, ökade Large Growth-stilen med 8,7% jämfört med 4,6% för Large Value-stilen.

Style Box

Den dåliga relativa prestationen för värdestilen förklaras till stor del av energisektorn, som var den enda som avslutade november på negativt territorium, ned 0,9% i euro. Faktum är att företagen som bidrog mest negativt till utvecklingen för Large Value var oljejättarna som Shell [SHEL], BP [BP] och TotalEnergies SE [TTE], vilka tappade 1,2%, 2,5% och 1,5% i euro respektive.

Men inom denna grupp av aktier fanns det två företag som föll kraftigt: Tysklands Bayer AG [BAYN] och Uniper SE [UN01], som sjönk med -22,9% och 20,4% i euro respektive.

Inom tillväxtföretagsområdet var de mest anmärkningsvärda de inom tekniksektorn, som ASML Holding NV [ASML], SAP SE [SAP] och Adyen NV [ADYEN], som steg med 10,5%, 14,8% och 69,0% respektive. Tekniksektorn steg mest förra månaden med en vinst på 16,0% i euro.

Den näst mest lönsamma sektorn var fastigheter, trots svårigheterna som höga räntor medför, och den tredje mest lönsamma sektorn var industri, upp 10,5%. Tre av de största företagen inom sektorn steg betydligt: Siemens AG (+10,9%) [SIE], Schneider Electric SE (+16,3%) [SU] och ABB Ltd (+15,6%) [ABBN].

Sector table

Vad gäller värderingar resulterade den kraftiga prestationen för stora tillväxtaktier i att detta segments värdering återvände till övervärderad territorium, med en Pris/Fair Value på 1,06 (vilket indikerar en övervärdering på 6%).

Style box

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Fernando Luque

Fernando Luque  is Senior Financial Editor at Morningstar Spain

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar