Inkludera guldgruvbolag i din portfölj: för- och nackdelar

Morningstar Quantitative Research Team har analyserat fördelarna, men också riskerna, med att inkludera ädelmetallgruvbolag i din portfölj.

Fernando Luque 2023-12-22 | 9:16
Facebook Twitter LinkedIn

 palladium

Många investerare känner väl till egenskaperna hos guld som dess användning i smyckesindustrin, dess tillförlitliga lagring av värde och stabilitet under marknadsosäkerheter och valutadevalveringar, dess korrelation med andra tillgångsklasser och dess roll som en säker plats under perioder av hög inflation.

Men hur är det med guld- och ädelmetallgruvbolag?

Det är frågan som Morningstar Quantitative Research Team har ställt sig i en ny rapport. Här är deras slutsatser.

Olika typer av företag som är involverade i ekosystemet av ädla metaller

Investerare bör veta att det finns fyra typer av företag involverade i ädelmetallekosystemet och fyra verksamhetsområden: 1) prospektering och utveckling, 2) gruvdrift och produktion – eller M&P – 3) utvinning, raffinering, investeringar, royalty och streaming och 4) utrustning och tjänster

Det är anmärkningsvärt att 47% av dessa företag är aktivt involverade i prospektering och utveckling av ädelmetaller. Ytterligare 41% är förknippade med produktion och gruvverksamhet.

Även om många investerare kan ha intrycket att ädelmetallgruvor är belägna på utvecklingsmarknader, är sanningen att ädelmetallföretagen huvudsakligen är koncentrerade till Kanada och Australien på grund av den rikliga tillgången på råvaror såväl som den väletablerade och långa historien av prospektering och produktion av ädelmetaller.

guld  

Frånvaro av vallgravar

De flesta företag i detta ekosystem har inte fått några vallgravar från Morningstar på grund av osäkerheten kring framgångsrik prospektering, geologiska utmaningar och betydande miljöpåverkan. Dessutom har företagen ingen prissättningskraft och står inför utmaningar kring bränslekostnader, arbetskraftsbrist och volatila råvarupriser.

Gruvdrift är kapitalintensiv och har låg avkastning på kapitalet. Det är därför osannolikt att företag kommer att generera ekonomisk avkastning som är mer än kapitalkostnaden med undantag för väsentligt höga guldpriser. Dessa utmaningar står i vägen för bolagen att etablera robusta ekonomiska vallgravar.

Fördelar med att inkludera gruvbolag i en portfölj

Som grupp har ädelmetallgruvbolagen genererat exceptionell avkastning på lång sikt. Under tjurmarknader har dessa företag genererat exceptionell avkastning eftersom de effektivt kan använda sin operativa hävstång för att maximera vinsten. Detta sker dock också på bekostnad av hög volatilitet under perioder av marknadsturbulens.

 guld 

 

Tabellen nedan visar också korrelationen mellan avkastningen av korgen kontra populära tillgångsklasser med daglig avkastning för perioderna mellan 2000 och 2023. Som grafen visar finns det en rimlig nivå av korrelation mellan korgen och råvaror. Den låga korrelationen med räntebärande värdepapper och den negativa korrelationen med dollarindex ger visst andrum här. Därför finns det ett större behov av kritisk utvärdering idag om fördelarna med diversifiering.guld

 

Inflationsskydd

Följande graf visar den rullande 12-månaders korrelationen mellan amerikansk kärninflation och en aktiekorg med ädelmetaller under de senaste fem åren. Den horisontella linjen indikerar det historiska korrelationsgenomsnittet från 2000 till 2023. Som man kan se presterade korgen bra under coronavirus-pandemin, eftersom korrelationerna började falla. Omvänt, under björnmarknaden 2022, började korrelationerna att förbättras (blev mindre negativa), vilket resulterade i en ökning av ädelmetallkorgens avkastning.

 guldgraf

Riskkällor

Som vi kan se har segmentet av ädelmetallgruvbolag vissa positiva egenskaper, men det finns också vissa risker. Det första är det faktum att gruppen är överexponerad mot småbolag och mycket volatila företag, men likviditet, kvalitet och avkastning förblir möjligheter. Med tanke på dessa faktorer kan de passa bra för de flesta investerares portföljer.

guld

ESG-problem

När vi utvärderar ESG-profilen ser vi att dessa företag har ESG-problem. Som kan ses i följande diagram har ädelmetallkorgen högre poäng för både övergripande ESG-betyg och var och en av de tre pelarna i förhållande till breda aktiemarknaden.

esg guld

 

Värderingsosäkerhet

Det finns helt klart utmaningar med att värderingar i avkastning på eget kapital och avkastning på investerat kapital är lägre än breda marknader och P/E verkar för högt. Det högre P/E tyder på att investerare är villiga att betala mer för den framtida tillväxtpotentialen och kapitulerar för stigande priser på ädelmetaller, trots deras nuvarande lägre lönsamhet jämfört med den bredare marknaden. Den låga avkastningen kan hänföras till gruvindustrins kapitalintensiva natur, som utlöses av utmaningar att hantera kostnadsstrukturer och prospekteringskostnader på grund av den knappa tillgången på dessa metaller. Dessutom påverkar riskerna för volatila råvarupriser, geopolitiska frågor och regulatoriska ekosystem marginalerna ytterligare.

guld

 

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Fernando Luque

Fernando Luque  is Senior Financial Editor at Morningstar Spain

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar