Energiaktier ser billiga ut, men vad ska jag köpa?

Energiaktier har i stort sett underpresterat marknaden trots en bra utveckling under tredje kvartalet. Vissa börjar nu visa attraktiva värderingar. 

Francesco Lavecchia 2023-12-22 | 9:13
Facebook Twitter LinkedIn

Oil & gas

Intresset för energi borde ta fart igen, men så enkelt är det tyvärr inte.

Trots ett bra tredje kvartal, då energiaktier steg med 13,3% (Morningstar Global Energy-index, i EUR), mot -0,78% av jämförelseindexet (Morningstar Global-index), tappade energisektorn nästan 8% under de första två månaderna av fjärde kvartalet (mot +4,3% registrerat av jämförelseindex).

Idag handlas cirka 31% av de energiaktier som täcks av Morningstar med en rabatt på 17% jämfört med deras uppskattade verkliga värde. Det betyder att det finns gott om investeringsmöjligheter inom energisektorn, även bland kvalitetsföretag.

Vad är grejen med Iran? 

Om det finns möjligheter där ute, varför säljer investerare?

En anledning är oro över förväntningarna på oljeefterfrågan på kort sikt. Enligt Morningstar-analytiker kommer lägre efterfrågan på bensin att ha en negativ inverkan på oljeefterfrågan 2024, och detta beror främst på lägre konsumtion i USA. Den amerikanska energiinformationsmyndighetens uppskattningar för 2024 är oljeefterfrågan den lägsta på 20 år.

Det finns flera skäl som förklarar detta: en ökning av distansarbete är ett; förbättring av bilarnas energieffektivitet; ökningen av elfordon; och högre oljepriser. Utöver det är den kinesiska efterfrågan inte tillräcklig för att kompensera för lägre oljeförbrukning i Nordamerika, just nu. Den egna ekonomin hotas av deflation och av en fastighetskris.

Det andra orosmolnet handlar om utbudssidan.

"När vi går in i det tredje kvartalet [2023] var marknaden extremt oroad över att oljeförsörjningen skulle ta slut efter minskningen av de globala oljereserverna med 2,3 miljoner fat per dag", säger Stephen Ellis, aktiestrateg för Morningstar.

"Men under det fjärde kvartalet är förväntningarna på en ökning av oljereserverna jämfört med de tre föregående månaderna. Dessutom är bidragen till försörjningen från Venezuela och Iran nu tydligare.

"Vi tror att Venezuela är en av de få regioner som har potential att öka oljeproduktionen och att lätta på den nuvarande försörjningskrisen", tillägger Ellis.

"I den här meningen verkar diplomatisk aktivitet från USA och Europeiska unionen bära frukt. Nyligen tillkännagav Venezuelas regering ett avtal med oppositionsgrupper om att hålla valet 2024.

"I utbyte upphäver USA restriktionerna för Venezuelas handel med guld, olja och obligationer, och EU påskyndar sin process för att se över sanktionerna mot Caracas (från var 12:e till var sjätte månad) så att de lättare kan avbrytas".

Med Iran var investerarna dessutom oroade över Teherans potentiella inblandning i Israel-Hamas-konflikten, men hittills har det inte skett. Om status quo håller, säger Morningstar-analytiker att det inte borde få några återverkningar för råolja. Iran kommer dock att förbli en speciell observatör, eftersom det är ett fåtal länder som kan öka den globala oljetillgången.

Vad händer med gasmarknaden?

När det gäller gas tror Morningstar-analytiker att investerare fortsätter att fokusera på meningsfulla variabler, och i synnerhet potentiella avbrott i gastillförseln, en kraftig temperatursänkning under vintermånaderna och de möjliga återverkningarna av kriget mellan Israel och Hamas.

"Hittills är gaslagernivåerna i EU i stort sett 100% fulla, så Europa kommer att kunna klara vintern", säger Ellis.

"Trots detta har EU:s gaspriser och spreadar fortsatt att vara volatila. Enligt vår åsikt är effekterna av de nuvarande spänningarna i Mellanöstern på gasmarknaden irrelevanta, men vi räknar med att gaspriset kommer att fortsätta att vara volatilt tills slutet av 2024, då den nya leveransen av flytande naturgas från USA kommer att läggas till."

Var finns investeringsmöjligheterna i sektorn?

Aktie: Exxon Mobil

Ticker: XOM

Morningstar Rating: 4 Stjärnor

Fair value estimate: $123

Exxon har tappat över 7% hittills i år (från och med 14 december 2023 i EUR) och handlas till en rabatt på cirka 20% jämfört med dess verkliga värde på 123 USD (rapport uppdaterad den 8 december 2023).

Till 2027 räknar Exxon med att fördubbla vinster och kassaflöden från de som registrerades 2019 tack vare kombinationen av tre faktorer: strukturell minskning av rörelsekostnaderna, förbättringar i tillgångsportföljen och intäktstillväxt.

Under det senaste kvartalet nådde företaget sitt kostnadsbesparingsmål på 9 miljarder dollar före tidsplan, det betalade ut 3,7 miljarder dollar i utdelning och återköpte 4,4 miljarder dollar i aktier. Det höjde också sin utdelning för fjärde kvartalet med 4%, till $0,95. Man planerar att återköpa aktier för cirka 17,5 miljarder dollar 2023.

Aktie: Equitrans Midstrean

Ticker: ETRN

Morningstar Rating: 4 Stjärnor

Fair value: $15

Även om Equitrans Midstrean har stigit 54% sedan början av året (per den 14 december 2023 i EUR), är aktien fortfarande rabatterad med cirka 30% jämfört med dess verkliga värde på 15 USD (rapport uppdaterad 1 december 2023).

Mountain Valley Pipeline-projektet närmar sig driftsättning och kommer att resultera i en betydande förbättring av företagets resultat. Morningstar-analytiker förväntar sig cirka 390 miljoner USD i inkrementell EBITDA, vilket skulle vara ungefär en ökning med 40% jämfört med Equitrans 2023 EBITDA på cirka 1 miljard USD.

De anser också att MVP kan utökas med 500 miljoner kubikfot per dag för mycket låg kostnad, vilket skulle lägga till en inkrementell 55 miljoner dollar i EBITDA.

Aktie: APA

Ticker: APA

Morningstar Rating: 4 Stjärnor

Fair value: 56 USD

APA är verksamt inom olje- och gasprospekterings- och produktionsindustrin. Bolaget är huvudsakligen verksamt i USA, Egypten, Nordsjön och Surinam och dess bevisade reserver uppgick till 890 miljoner fat olja i slutet av 2022. APA har stora borrmöjligheter i Permbassängen, vilket gör att företaget kan öka produktion till låga kostnader.

Men det är tillgången i Surinam som bäst representerar en potentiell vändpunkt för APA, eftersom det kan göra det möjligt för företaget att fördubbla sin produktion under de kommande 10 åren. Aktien har fallit med 23% sedan början av året (den 14 december 2023 i EUR). Den är nu rabatterad med cirka 40% jämfört med dess verkliga värde på 56 USD (rapport uppdaterad den 2 november 2023).

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Francesco Lavecchia

Francesco Lavecchia  è Research Editor di Morningstar in Italia

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar