10 undervärderade aktier med breda vallgravar

Vi granskar de mest undervärderade aktierna i Morningstar Wide Moat Focus Index, liksom de senaste ändringarna i indexet.

Susan Dziubinski 2023-12-28 | 9:45
Facebook Twitter LinkedIn

neon dollar

Morningstar Wide Moat Focus Index spårar företag som har Morningstar Economic Moat Ratings av bred karaktär (en bred ekonomisk vallgrav) och vars aktier handlas till de lägsta nuvarande marknadspriserna i förhållande till vår uppskattning av aktiens verkliga värde.

Företag med breda vallgravar har sunda balansräkningar och betydande konkurrensfördelar, två önskvärda egenskaper med tanke på dagens ekonomiska osäkerhet.

Hur har denna samling undervärderade aktier med breda vallgravar presterat under 2023? Ganska bra: Morningstar Wide Moat Focus Index överträffade den breda Morningstar US Market Index hittills för året med nästan sex fulla procentenheter per den 15 december 2023. De undervärderade aktierna med breda vallgravar som ingår i indexet slog även den bredare marknaden under de senaste tre, fem och tio åren.

Med denna avkastning på indexets sida utgör dess beståndsdelar en bördig jaktmark för långsiktiga investerare som letar efter högkvalitativa aktier att köpa till låga priser.

 

Den mest undervärderade aktien med en bred vallgrav på listan, Etsy, handlades 44% under vår uppskattning av verkligt värde den 15 december, medan det sista företaget på listan, Campbell Soup, handlades 28% under vår uppskattning av verkligt värde. Vi anser att alla dessa 10 namn är högkvalitativa aktier som långsiktiga investerare bör överväga.

För att hålla indexet fokuserat på de minst dyra högkvalitativa aktierna omstrukturerar Morningstar regelbundet indexet. Indexet består av två delportföljer med 40 aktier vardera, där många är överlappande positioner. Delportföljerna omstruktureras halvårsvis i alternerande kvartal enligt en förskjuten tidtabell.Morningstar omvärderar indexets innehav och lägger till och tar bort aktier baserat på en förinställd metodik. 

Efter den senaste omstruktureringen lade hälften av portföljen till sju aktier och eliminerade sju aktier (se nedan) den 15 december.

De undervärderade aktierna med breda vallgravar som lades till indexet kommer från olika sektorer. Tre sektorer, defensiva konsumentsektorn, industri och hälso- och sjukvård, hade vardera två namn som lades till i delportföljen under december. Av de tre sektorerna handlas dock endast hälso- och sjukvårds- samt konsumentdefensiva aktier under Morningstars uppskattning av verkligt värde för sektorn för tillfället.

Aktier kan tas bort från index av några olika skäl: om vi sänker deras ekonomiska vallgravsbetyg, om deras marknadsvärde sjunker under en viss nivå eller om deras pris/värdekvot stiger avsevärt. Mer än hälften av aktierna som togs bort från delportföljen under den senaste omstruktureringen pressades ut av aktier som handlade till mer attraktiva pris/värdekvoter vid omstruktureringsögonblicket.

Med det sagt bör de borttagna aktierna inte alltid betraktas som aktier att sälja, särskilt när de borttagna aktierna fortfarande handlas inom vad vi skulle betrakta som en köpzon. De är bara inte lika undervärderade som aktierna som lades till indexet vid omstruktureringen.

Vad är aktier med breda vallgravar?

Morningstar anser att företag med breda ekonomiska vallgravar har betydande fördelar som gör att de framgångsrikt kan försvara sig mot konkurrenter under årtionden. Företag kan skapa sina ekonomiska vallgravar på olika sätt – genom höga bytekostnader, genom starka varumärkesidentiteter eller genom att ha stordriftsfördelar, för att nämna några.

Med tiden har vi funnit att strategin att investera i aktier med breda gravar som handlas till rabatt gentemot deras rimliga värden har varit en effektiv strategi för aktieinvesteringar. Läs mer om tillvägagångssättet i "Hur man hittar aktier som är redo att överträffa."

Håll koll på en globala aktiemarknaden

Anmäl dig till vårt Nyhetsbrev här!

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Susan Dziubinski

Susan Dziubinski  Susan Dziubinski is senior product manager with Morningstar.com.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar