Inför Eurozonens inflationsdata: Vad du kan förvänta dig

Marknaderna har redan prisat in en omgång av räntesänkningar, men bevis på sjunkande inflation är fortfarande avgörande.

Sara Silano 2024-01-04 | 9:26
Facebook Twitter LinkedIn

symbolic image depicting two euro bills in a shopping cart

Marknaderna väntar på flash-inflationsdata för euroområdet som ska släppas av Eurostat kl. 11:00 Centraleuropeisk tid på fredagen den 5 januari. Investerare söker bekräftelse på förra årets avmattning i konsumentpriser.

Euroområdets årliga inflationstakt var 2,4% i november 2023, ned från 2,9% i oktober. För ett år sedan var taktens nivå 11,1%.

I november var de största bidragsgivarna till inflationen i euroområdet tjänster (+1,69 procentenheter, pe), följt av livsmedel, alkohol och tobak (+1,37 pe), icke-energirelaterade industrivaror (+0,75 pe) och energi (-1,41 pe).

Stagnation är en större risk än ihållande inflation 

Enligt Tomasz Wieladek, Chief European Economist på T. Rowe Price, "i frånvaro av ytterligare råvaruschocker än för närvarande förväntat, kan inflationen sjunka snabbare mot ECB:s mål på 2 procent."

Wieladek varnar för risken med en återgång till stagnationen vi såg innan pandemin. "Detta är en större risk än ihållande inflation", säger han. "Om ECB drar åt för snabbt kan det få inflationen att sjunka tillbaka under 2 procent och driva Eurozonen in i stagnation igen."

Eurozonsinflationen toppade i oktober 2022 på 10,6 procent innan den sjönk till 2,4 procent i den senaste läsningen i november. Kärninflationen, dvs. utan livsmedel och energipriser, ligger fortfarande högre på 3,6 procent, men avinflationsprocessen verkar vara väl på väg.

"Om vi tittar på råvarupriserna, som har varit stabila i flera månader, och ekonomisk aktivitet, som har normaliserats efter post-Covid-överskottet, finns det ingen anledning att tro att avinflationsprocessen kommer att avbrytas under de kommande månaderna", säger Andrea Conti, Chief of Macro Research på Eurizon.

Scenarier för en räntesänkning

När vi går in i 2024 förblir inflationsdata en nyckelfaktor för penningpolitiken, men ECB kommer också att beakta den ekonomiska cykeln.

Under det tredje kvartalet 2023 minskade det säsongsjusterade BNP med 0,1% i euroområdet jämfört med föregående kvartal, enligt en uppskattning från Eurostat. Under det andra kvartalet 2023 hade BNP ökat med 0,1%.

"Det finns två scenarier där ECB troligen kommer att inleda en omgång av räntesänkningar: för det första om tillväxten är svagare än förväntat, och för det andra om inflationen sjunker mot det 2-procentiga målet snabbare än förväntat," enligt Wieladek.

Kommer marknadseuforin att hålla i sig? 

Finansmarknaderna har redan blickat framåt och prissatt in en omgång av räntesänkningar, men detta scenario måste bekräftas av data under de kommande månaderna.

"Grundläggande sett var det som drev marknadsrallyt i december tron på att centralbankerna är redo att sänka räntorna och att den makroekonomiska miljön kommer att stödja aktiemarknaderna 2024", säger Michael Field, European Equity Strategist på Morningstar.

"Denna situation har inte förändrats, och i slutändan har inflationen, sysselsättningsdata etc. som släppts under tiden stött detta. Så sett från det perspektivet finns fortfarande momentum bakom rallyt, vilket innebär att det kan fortsätta. Den enda besvikelsen i festen är värderingen. De europeiska marknaderna har nyligen gått från att vara något undervärderade till att vara något övervärderade."

Antonio Cavarero, Head of Investments på Generali Insurance Asset Management, ser också utrymme för entusiasmen från slutet av förra året att hålla i sig in i början av 2024, även om "det kommer att vara viktigt att data under de kommande månaderna kan bekräfta det som marknaderna redan har prissatt in. Det finns faktiskt en möjlighet att effekterna av stramare penningpolitik, den relativa svårigheten för vissa stora ekonomier som Tyskland och Kina, kan leda till en mer konservativ bedömning av riskfyllda investeringar."

 

Håll koll på den europeiska marknaden med vårt nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt Nyhetsbrev här!

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Sara Silano

Sara Silano  Sara Silano är chefsredaktör för Morningstar Italien.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar