Månadens aktie: Millicom

I årets första Månadens aktie kikar jag närmare på telekommunikations- och mediebolaget Millicom, som belönats med en smal vallgrav från Morningstar och vars aktie för tillfället anses undervärderad. 

Johanna Englundh 2024-01-08 | 14:01
Facebook Twitter LinkedIn

 

 

Välkommen till Morningstar! Det är dags för årets första Månadens aktie, och idag ska vi prata om telekommunikations- och mediebolaget Millicom.

Millicom startades 1990 i ett försök av Jan Stenbeck att vidga Kinneviks verksamheter, men Kinnevik äger inte längre några aktier i Millicom. Bolaget fokuserar på att erbjuda mobila tjänster, bredband och digitala tjänster främst i tillväxtmarknader runt om i världen. Trots att aktien är noterad på Stockholmsbörsen är bolagets huvudkontor beläget i Luxemburg, och bolaget är verksam i flera länder i Latinamerika och Afrika.

Även om företaget inte är stort på en global skala, har det en stark marknadsandel i de flesta länder där dom är verksamma. Enligt Morningstars analytiker är skalan i ett land generellt sett viktigare än den globala skalan för att kontrollera kostnaderna i det landet. Men bristen på global skala hindrar dock Millicom från att ha betydande köpkraft över sina leverantörer, särskilt i förhållande till konkurrenterna America Movil och Telefonica.

Morningstar har dock belönat Millicom med en smal vallgrav, mycket tack vare att det är väldigt svårt för nya operatörer att ta sig in på de marknader som Millicom är verksam i på grund av telekombranschens natur. Dessutom är befolkningen i de länder som Millicom befinner sig på i allmänhet små och därför ofta inte värda ansträngningen för de största teleoperatörerna att engagera sig i.

I sin senaste rapport för det tredje kvartalet kom rörelseresultatet in något lägre än väntat, och motsvarade en tillväxt om 2,6 procent, varav 1,4 procent organiskt, jämfört med motsvarande period året innan. Enligt Millicom väntas 2024 bli det starkaste året i treårsperioden som en följd av besparingar, lägre spektruminvesteringar och lägre engångskostnader.

Med ett uppskattat verkligt värde på 335 kronor per aktie anser Morningstars analytiker att aktien är undervärderad och handlas för tillfället till en rabatt på 44%.

Kom ihåg att alltid göra din egen analys om du är intresserad av ett bolag, och håll utkik efter nästa månadens aktie. För Morningstar, jag är Johanna Englundh

 

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig till vårt Nyhetsbrev här!

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Millicom International Cellular SA22,77 USD0,71Rating
Millicom International Cellular SA SEDR245,80 SEK0,41Rating

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar