Efter ARMs rally: läge att köpa eller sälja aktien?

Arm Holdings senaste uppgång har fått aktien att hamna ännu längre i från Morningstars uppskattning av verkligt värde. Är det läge att köpa eller sälja aktien? 

Javier Correonero 2024-01-10 | 14:21
Facebook Twitter LinkedIn

Arm Holdings

Arm Holdings (ARM) börsnoterades i september 2023 till $51 per aktie. Aktien stängde på en post-IPO-högsta nivå av $77.47 den 28 december 2023, men har sedan dess sjunkit till ungefär $72. Här är Morningstars syn på Arms aktie och företagets framtidsutsikter.

Arm är ett bra företag. Det har ett monopol på smartphones och wearables (99% marknadsandel i det förra och mycket hög i det senare), och det har börjat öka sin marknadsandel inom datacenter och fordonssektorn, vilka är mycket attraktiva marknader. Enkelt uttryckt beror detta på att Arms processorer är mindre kraftfulla än x86-processorer (arkitekturen som används av Intel INTC och Advanced Micro Devices AMD men mer energieffektiva.)

Vi anser att Arm är i en ekonomiskt hälsosam position, med 1,6 miljarder dollar i kontanter och ingen skuld. Företaget avser inte att betala någon utdelning på sina ordinarie aktier, enligt sin IPO-ansökan. Vi förväntar oss heller inga betydande företagsförvärv, eftersom Arm sannolikt skulle ställas inför antitrust-granskning för affärer av medelstor eller stor storlek, med tanke på dess mycket höga marknadsandel.

Med tanke på avsaknaden av utdelningar och M&A-möjligheter förväntar vi oss att Arm kommer att använda sitt interna genererade kassaflöde för att återinvestera i verksamheten genom forskning och utveckling (R&D), finansiera återköp av aktier eller helt enkelt stärka sin balansräkning.

Arm är övervärderat efter rallyt

Med sin 2-stjärniga rating anser vi att Arms aktie är övervärderad jämfört med vår långsiktiga uppskattning av verkligt värde. 

Vår uppskattning av verkligt värde för Arm är $34 per aktie, vilket innebär en företagsvärde till EBIT-multiplikator på 41 gånger och 31 gånger för räkenskapsåren 2024 och 2025, respektive. Vid Arms IPO-prisdebut på $51 per aktie skulle företagsvärde till EBIT-multiplikatorerna vara 59 och 41 gånger för 2024 och 2025, respektive.

Ekonomisk vallgrav

Vi tilldelar Arm en bred ekonomisk vallgrav baserat på dess immateriella tillgångar och byteskostnader. Arm är ägare och utvecklare av ARM ("Acorn RISC machine")-arkitekturen, som används i 99% av världens smartphoners CPU-kärnor. Det har också höga marknadsandelar inom andra batteridrivna enheter, som wearables, surfplattor och sensorer.

Risk och osäkerhet kommer från Kina-exponering

Vi ger Arm en hög osäkerhetsbedömning, med de största riskerna som kommer från Kina och det långsamma, men stadiga, antagandet av RISC-V.

Mer än 20% av Arms affärer kommer från Kina. Arm China är den enda enheten som är tillåten att sälja Arms IP i landet, men den kontrolleras inte av Arm Holdings. Istället licensierar Arm IP till Arm China, som sedan sublicenserar det till kinesiska kunder som Xiaomi eller Huawei. Arms intäkter från landet är beroende av den information Arm China tillhandahåller, och finansiell rapportering har historiskt sett varit svag.

SoftBank (Arm Holdings huvudägare) har fortfarande betydande inflytande över Arm China, men om de lämnar skulle de lämna ett invecklat nätverk av företagssubjekt. Det kan finnas försök att stjäla immateriell egendom från Arm China, med tanke på geopolitiska spänningar mellan USA och Kina. År 2022 såg vi en serie företagsstrider på Arm China. Tidigare VD Allen Wu anklagades för oetiskt beteende. Det tog månader för SoftBank och andra stora investerare att bli av med honom, och han har fortfarande en ägarandel i företaget.

Morningstar betyg för Arm

  • Fair Value Estimate: $34;
  • Morningstar Rating: 2 stjärnor;
  • Morningstar Economic Moat Rating: Bred;
  • Morningstar Uncertainty Rating: Hög

 

Håll koll på en globala aktiemarknaden

Anmäl dig till vårt Nyhetsbrev här!

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
ARM Holdings PLC ADR114,27 USD0,53Rating

About Author

Javier Correonero  är aktieanalytiker för Morningstar. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar