Stora amerikanska fondhus drar sig tillbaka på stöd för ESG-proxyröster

Fler "nej"-röster från amerikanska fonder om viktiga ESG-resolutioner står i kontrast till fortsatt stöd från europeiska förvaltare.

Lindsey Stewart 2024-01-15 | 11:15
Facebook Twitter LinkedIn

Voting graphic

En ökad fientlighet från den politiska arenan mot övervägande av miljö-, sociala och ägarstyrningsfrågor (ESG) vid investeringar verkar översättas till kraftigt minskande stöd för ESG-aktieägarbeslut från de största amerikanska fondbolagen.

Samtidigt har europeiska kapitalförvaltare upprätthållit ett högt stöd för ESG-relaterade aktieägarförslag.

Som ett resultat står hållbarhetsfokuserade investerare inför ett mer komplicerat landskap, och möjligen större svårigheter, när det gäller att anpassa sina investeringar till sina egna värderingar.

I Europa, där förväntningarna på stöd för ESG-resolutioner är högre, och flera av de amerikanska företagen har stora marknadsandelar, växer dessa farhågor i intensitet. Även om stora indexfondleverantörer har börjat erbjuda valmöjligheter för röstning, kommer de till exempel med extra komplexitet.

American Century, BlackRock, Capital Group backar tillbaka från ESG-stöd

Vår första analys av resultat från proxyröstning för viktiga ESG-beslut i amerikanska företag i september indikerade en kraftig nedgång i aktieägarstödet. Då hade de två största amerikanska aktieägarna, Vanguard och BlackRock, redan kommunicerat minskat stöd för sådana förslag. De två företagen ansåg att många förslag, även några med stark aktieägarstöd, var olämpligt föreskrivande eller överflödiga.

Ändå indikerar vår senaste forskningsrapport att nedgången i stödet för viktiga resolutioner inte var begränsad till de största indexförvaltarna. Många andra stora amerikanska chefer minskade också sitt stöd, även för väl underbyggda förslag.

Graphic 1

Vi definierar nyckelbeslut som aktieägarbeslut om miljömässiga och sociala ämnen som får minst 40% stöd från oberoende aktieägare. (Vi kallar detta justerat stöd.) Genom att analysera nyckelbeslut kan vi jämföra förslag som uppfattas ha liknande kvalitet av röstberättigade aktieägare.

Vår studie granskade röstningsuppgifterna från 35 stora kapitalförvaltare under de senaste tre proxyåren (det vill säga år som slutade den 30 juni, som vanligtvis används för analys av proxy-röstning). Tjugo förvaltare är baserade i USA och 15 i Europa. Tillsammans förvaltare de över 19 biljoner dollar av tillgångar i aktiefonder, enligt Morningstar Direct.

Graphic 2

Föga överraskande är nedgången i stödet för viktiga resolutioner från de 20 amerikanska förvaltarna i stort sett samma som för marknaden som helhet. Tio av de 20 största aktieförvaltarna i USA visade lågt eller mycket lågt stöd för nyckelresolutioner 2023, jämfört med bara fem baserat på företagens treåriga röstningsrekord. Dessa 10 förvaltare representerar fyra femtedelar av de aktiefondtillgångarna som de 20 företagen förvaltar.

Vanguard och T. Rowe Pris visar mycket lågt stöd för ESG-röster

Vanguard, T. Rowe Price, Dimensional och Dodge & Cox hade den lägsta absoluta stödnivån 2023. De har dock varit bland de lägsta anhängarna av viktiga ESG-resolutioner under flera år i rad.

American Century, BlackRock, Capital Group, Goldman Sachs och Janus Henderson uppvisade några av de mest betydande nedgångarna i stödet för viktiga resolutioner, vilket kan ses på grafen nedan, som går från grönt på den första utsällningen till grått på den andra. 

Graphic 3

Från Europa, fortsatt stöd för ESG-resolutioner

Femton europeiska förvaltare – inklusive större hus som Amundi, Fidelity International, DWS, LGIM och UBS – visas också i ovan graf. Till skillnad från sina amerikanska kollegor visar alla 15 europeiska förvaltare som vi bedömde genomgående mycket högt stöd för viktiga ESG-resolutioner.

Allt detta innebär större komplexitet för hållbarhetsfokuserade investerare som bryr sig om sina förvaltares röstbeslut.

För investerare i fonder som förvaltas av amerikanska företag har toppen i det breda stödet för ESG-förslag som nåddes för två år sedan snabbt vänts. Dessutom röstar även de hållbara fonderna i dessa fondhus ofta bara den vanliga huspolicyn, vilket i dessa dagar ofta innebär relativt lågt stöd för miljö- och sociala förslag.

ESG-investerare står inför mer komplicerade röstningsutsikter

Som ett resultat av detta ifrågasätter hållbarhetsfokuserade investerare alltmer om deras förvaltares röstpolicy är väl anpassad till deras egna miljömässiga och sociala mål. I Europa, där förväntningarna på stöd för proxyröstning är högre och där flera av de amerikanska företagen har stora marknadsandelar, ställs dessa frågor med större intensitet.

De stora indexföretagen har börjat erbjuda valmöjligheter för proxy-röstning till dem som är oroade över en sådan missanpassning. Men med upp till 14 policyer som för närvarande erbjuds institutionella investerare, kommer valet verkligen med ökad komplexitet.

Vi tror att nuvarande trender för stöd för ESG-upplösningar inte kommer att förändras mycket under den kommande proxysäsongen. Så hållbarhetsinriktade investerare kommer att fortsätta att ifrågasätta om deras mål är väl i linje med förvaltare som minskar sitt stöd för viktiga ESG-resolutioner. Det kan finnas några stora beslut för dem att fatta 2024.

Data per 2 januari 2024. Källa: Morningstar proxy-röstningsdatabas, kapitalförvaltares förvaltningsupplysningar, SEC-anmälningar. Notera: diagram visar data för proxyår som slutade den 30 juni. Medelvärden för amerikanska och europeiska förvaltare är det likavägda aritmetiska medelvärdet för varje period

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Lindsey Stewart  Lindsey Stewart är chef för Investment Stewardship Research hos Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar