Volvo Cars sämsta bilaktien i världen

Sedan Jim Rowan tog över som vd för Volvo Cars i januari 2022 har avkastningen blivit -64 procent. Det gör bilaktien till den sämst presterande i hela världen, visar en kartläggning från Dagens industri.

Finwire 2024-01-12 | 9:12
Facebook Twitter LinkedIn

volvo

Utvecklingen har varit sämre än jämfört med både Stockholmsbörsen och MSCI:s globala biltillverkarindex, vilka backat 10 respektive 25 procent sedan Rowan tillträdde den 4 januari 2022.

Det finns flera skäl till varför aktien fallit. En är storägaren Geelys avyttring i november, vilket väckt frågor om ägarens finansiella ställning, samt att Volvo Cars hade en alltför hög värdering i samband med noteringen som inte längre ses som rättfärdigad.

”Volvos börsnotering var en stor succé, men i investerarnas ögon har premien inte visat sig vara motiverad eftersom Volvos lönsamhet är svagare och att bolaget har visat sig ha ett sämre kassaflöde än konkurrenterna vilket har gjort att balansräkningen har försvagats sedan noteringen”, säger Stifels bilanalytiker Daniel Schwarz.

Andra faktorer är ägandet i elbilstillverkaren Polestar, vars aktie har fallit tungt och nu utgör ett sänke för Volvo Cars-aktien, samt den låga likviditeten i aktien, enligt Handelsbankens analytiker Hampus Engellau.

Volvo Cars aktie har tappat nästan 10 procent i inledningen av 2024.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Volvo Car AB Class B34,04 SEK-2,55

About Author

Finwire  Finwire förser Morningstar med kontinuerligt uppdaterad bevakning av nyheter som påverkar börsnoterade företag.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar