Swedbank höjer utdelningen kraftigt efter bättre än väntat räntenetto

Swedbank är den första storbanken som bekänt färg i för det fjärde kvartalet och helåret 2023, och efter ett räntenetto som kom in bättre än väntat föreslår banken en kraftig utdelningshöjning. 

Johanna Englundh 2024-01-24 | 8:40
Facebook Twitter LinkedIn

swedbank

Swedbanks intäkter kom in högre än väntat under fjärde kvartalet, likväl som rörelseresultatet. De totala intäkterna uppgick till 19 029 miljoner kronor, vilket var bättre än Bloombergs analytikerkonsensus som låg på 18 181 miljoner kronor.

Räntenettot, vilket är skillnaden mellan bankens räntekostnader och ränteintäkter, uppgick till 13 329 miljoner kronor. Det är den högsta siffran hittills under ett enskilt kvartal och högre än förväntningarna som låg på 12 907 miljoner kronor. Ser man på helåret blev räntenettot 51 miljarder kronor, hela 54% mer än under 2022.

Rörelsekostnaderna landade på 6 411 miljoner kronor att jämföra med analytikerkonsensus på 6 380 miljoner kronor.

Bankens resultat var 8,3 miljarder kronor. För helåret 2023 innebär det att banken därmed gör en vinst på 34 miljarder kronor, vilket är en ökning med 60% jämfört med föregående år

"Vår goda lönsamhet ger oss möjligheten att i år och nästa år tillfälligt ytterligare öka investeringarna med 1 miljard kronor per år", skriver bankens vd och koncernchef Jens Henriksson i rapporten. 

Enligt bankens utdelningspolicy ska hälften av vinsten delas ut till ägarna. Styrelsen föreslår därför en utdelning om 15,15 kronor per aktie, motsvarande totalt 17 miljarder kronor. Här låg förväntningarna på 15,55 kronor per aktie. Det är en ökning på drygt 55%  jämfört med året innan då den totala utdelningen var 9,75 kronor per aktie.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Swedbank AB Class A210,20 SEK-1,04Rating

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar