Tesla faller efter rädsla om avmattning

Elbilstillverkaren fokuserar nu på en ny prisvärd SUV, samtidigt som man vill minska kostnaderna för sina befintliga fordon.

Seth Goldstein 2024-01-26 | 8:38
Facebook Twitter LinkedIn

toy cars

Teslas resultat, som släpptes efter marknadens stängning på onsdagskvällen, fick aktien att falla under torsdagens handel. 

Vad vi tyckte om Teslas resultat

Vår viktigaste takeaway från Teslas (TSLA) telefonkonferens var företagets strategiska övergång till utveckling och upprampning av det nya prisvärda sportfordonet, samtidigt som man fokuserade på kostnadsbesparingar för sina befintliga fordon. Detta markerar en förändring från 2023-strategin, som var att sänka priserna för att generera stark volymtillväxt. Vi uppdaterade vår prognos för lägre leveranstillväxt på kort sikt och lägre bruttovinstmarginaler för fordonsindustrin på kort sikt. Som ett resultat minskar vi vår uppskattning av verkligt värde på Tesla-aktien till 200 dollar per aktie från 210 dollar. Vi behåller vårt smala vallgravsbetyg

Tesla-aktierna sjönk efter rapporten. Vi tror att marknaden reagerade negativt på ledningens utsikter att Tesla kommer att gå in i en period med lägre tillväxt 2024. Till nuvarande priser ser vi aktier som rättvist värderade, med Tesla-aktier som handlas lite under vår uppdaterade uppskattning av verkligt värde, men i 3-stjärnigt territorium. Följaktligen rekommenderar vi investerare att vänta på att aktien ska erbjuda en solid säkerhetsmarginal innan de överväger en ingångspunkt.

Tesla-leveranser förväntas sakta ner

Detta strategiska skifte kommer att skapa olika dynamik på kort och lång sikt för företagets leveranstillväxt. På kort sikt förväntar vi oss att leveranserna växer med bara 10% och 6% 2024 respektive 2025. Detta är långt under den årliga tillväxten på över 50% som Tesla har genererat under det senaste decenniet. Men när företaget lanserar sitt prisvärda fordon i slutet av 2025 förväntar vi oss att Tesla kommer att återuppta tvåsiffrig leveranstillväxt 2026. Eftersom det prisvärda fordonet överträffar Model 3/Y-plattformen i leveranser, förutspår vi att Tesla kommer att leverera lite över 5 miljoner fordon 2030.

Vi förväntar oss också olika vinstmarginaler på kort och lång sikt. Medan Tesla utvecklar sitt prisvärda fordon och ökar produktionen av Cybertruck, förväntar vi oss att företaget kommer att se en period med lägre bruttomarginaler för fordonsindustrin, i linje med de 19% som genereras 2023. På lång sikt fortsätter vi att förutspå marginalexpansion när Tesla börjar sälja sina prisvärda fordon och drar nytta av sitt kostnadsminskningsinitiativ.

Håll dig uppdaterad med de senaste marknadsnyheterna

Anmäl dig till vårt Nyhetsbrev här!

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Tesla Inc168,29 USD-1,11Rating

About Author

Seth Goldstein  Seth Goldstein, CFA, är aktieanalytiker hos Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar