Novo Nordisk rapport: Höjer utdelningen och aviserar återköp

Danska läkemedelsjätten Novo Nordisks kvartalsrapport kom in över förväntan och styrlsen föreslår en höjd utdelning. 

Johanna Englundh 2024-01-31 | 11:23
Facebook Twitter LinkedIn

novo nordisk

Novo Nordisk ökade sitt rörelseresultat med 37% i danska kronor och med 44% i fasta valutakurser (CER) till 102,6 miljarder danska kronor. Det var precis som Morningstars aktie- och kreditanalytiker Karen Andersen hade förutspått inför rapporten, att valutamotvinden skulle hålla tillbaka rörelseresultattillväxten i danska kronor till 37%. 

Den intäktstillväxt på 28% som analytikern hade väntat sig landade i stället på 31% i danska kronor och 36% i fasta växelkurser till 232,3 miljarder danska kronor 2023. 

Försäljningen för injicerbara diabetesläkemedel inom klassen GLP-1 (som omfattar Victoza och Ozempic), landade på 31,8 miljarder danska kronor, vilket innebär en tillväxt på 64% i fasta växelkurser. Omsättningen för både Victoza och Ozempic kom in 14% bättre än förväntningarna vardera. 

Fetmaläkemedlen Saxenda och Wegovy sålde för drygt 1,6 miljarder danska kronor respektive 9,6 miljarder danska kronor under kvartalet. Båda kom in något under förväntningarna. 

I utdelning föreslås 6,40 danska kronor per aktie. Det innebär att den totala utdelningen blir 9,40 danska kronor per aktie, eftersom bolaget tidigare föreslagit en interimsutdelning på 3 danska kronor per aktie i augusti.

Därutöver meddeladed Novo Nordisk att styrelsen beslutat om att initiera ett nytt aktieåterköpsprogram på upp till 20 miljarder danska kronor.

För 2024 väntas omsättningstillväxten bli på mellan 18-26%. Rörelseresultatet väntas förbättras med 21-29%. Båda prognoserna är i konstant valuta. I danska kronor väntas tillväxten i omsättningen och rörelseresultatet bli lägre med 1 respektive 2 procentenheter.

I januari 2024 slutförde Novo Nordisk framgångsrikt den första fas 3a-studien med IcoSema, en kombination av basinsulin icodec och semaglutid med fast dosering en gång i veckan, och en fas 1-studie med oralt amykretin inom fetmabehandling.

 

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Novo Nordisk A/S Class B884,70 DKK-1,45Rating

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar