Microsofts rapport: AI stal showen

Morningstar höjer uppskattningen av verkligt värde för Microsofts aktie efter ytterligare en uppsättning solida resultat där Azure-divisionen glänste. 

Dan Romanoff 2024-01-31 | 15:04
Facebook Twitter LinkedIn

Microsoft

Microsoft (MSFT) släppte sin rapport efter marknadens stängning på tisdagskvällen. Här är vad våra analytiker tyckte om rapporten.

Microsoft, med en bred ekonomisk vallgrav, fortsätter att imponera med solida resultat för andra kvartalet, inklusive uppsida på både topp- och bottenlinjen. Även om ledningen inte vill erkänna det, fortsätter vi att se indikatorer på att efterfrågemiljön har förbättrats åtminstone något. Artificiell intelligens stal showen även det här kvartalet och bidrog med 600 baspunkter till Azure-tillväxten, dubbelt så mycket som bara förra kvartalet, och hjälpte till att landa större och mer långsiktiga Azure-affärer. Azure-tillväxten var därför också betydligt bättre än väntat. Vi tycker också att Microsofts utsikter är uppmuntrande, särskilt för Azure.

Vi höjer Microsoft-aktiens uppskattade verkliga värde

Dessa faktorer får oss att höja våra uppskattningar av intäktstillväxt och marginal med ungefär en poäng vardera under de kommande fem åren, vilket ökar vår uppskattning av verkligt värde till 420 dollar från 370 dollar. Trots denna ökning ser vi aktierna som rimligt värderade.

Vi anser att resultaten stärker vår långsiktiga tes som fokuserar på spridningen av hybridmolnmiljöer och Azure eftersom företaget fortsätter att använda sin lokala dominans för att låta kunderna flytta till molnet i sin egen takt. Vi centrerar våra tillväxtantaganden kring Azure, Microsoft 365 E5-migrering och Power Platform för långsiktigt värdeskapande. Vi ser också att AI kommer att bidra mer meningsfullt och snabbare till resultatet.

För decemberkvartalet ökade intäkterna med 18% jämfört med samma period föregående år, eller 16% i fasta valutakurser, till 62,02 miljarder USD, jämfört med mittpunkten i prognosen på 60,90 miljarder USD. Vi beräknar att Activision bidrog med cirka 400 baspunkter till tillväxten. Jämfört med samma period föregående år ökade produktivitet och affärsprocesser med 13%, intelligenta molntjänster med 20% och mer personlig databehandling med 19%. Jämfört med förväntningarna låg både PBP och IC över den övre delen, medan MPC låg i linje med den övre delen. Bra säljarbete, ett kännetecken för den här ledningsgruppen, bidrog till starka förnyelser än en gång.

Morningstarbetyg för Microsoft

• Fair Value Estimate: $420;
• Current Price: $408.50;
• Morningstar Rating: 3 stars;
• Morningstar Economic Moat Rating: Wide;
• Morningstar Uncertainty Rating: Medium.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Microsoft Corp446,34 USD-0,45Rating

About Author

Dan Romanoff  är en aktieanalytiker på teknik-, media- och telekommunikationsteamet för Morningstar i Chicago.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar