Volvo Cars rusar efter rekordår och planer på att dela ut Polestar

2023 var det bästa året i Volvo Cars historia sett till flera parametrar. Nu flaggar Volvo för att minska storleken på dotterbolaget Polestar, en nyhet som fick aktiekursen att rusa 21%.

Johanna Englundh 2024-02-01 | 13:20
Facebook Twitter LinkedIn

 volco car logga framför en butik

Den svenska biltillverkaren Volvo Cars (VOLCAR B) aktie steg som mest 32% på torsdagen, men var under eftermiddagen upp 27%, efter en resultatrapport som kom in starkare än väntat och ett besked om att man kommer att sluta finansiera dotterbolaget Polestar Automotive.

Volvo rapporterade en ökning med 10% jämfört med föregående år i fjärde kvartalets nettoomsättning till 148,1 miljarder kronor, vilket innebär en nettoomsättning för helåret 2023 på totalt 552,8 miljarder kronor. Det justerade rörelseresultatet steg till 18,38 miljoner kronor från 12,17 miljoner kronor för samma period 2022.

Biltillverkaren säger att man nu går in i nästa fas av sin omvandling, inklusive stora investeringar för att skapa och introducera ny teknik och framtidssäkra produktionsanläggningar. Detta innebär att företaget kommer att fokusera på att utveckla Volvo Cars och koncentrera sina resurser på "sin egen ambitiösa resa".

"Volvo Cars utvärderar därför en potentiell justering av Volvo Cars aktieinnehav i Polestar, inklusive en distribution av aktier till Volvo Cars aktieägare. Detta kan resultera i att Geely Sweden Holdings blir en betydande ny aktieägare", skriver bolaget i bokslutskommunikén.

Volvo Cars har en ägarandel på cirka 44% i Polestar, enligt LSEG-data, efter att ha förvärvat företaget 2015. Varumärket för lyxiga elfordon har kämpat i motvind sedan det börsnoterades i juni 2022, och analytiker var oroliga över att det hade blivit en belastning för Volvos resurser.

"Klokt av Volvo att dela ut Polestar"

Dagens viktigaste nyhet var den planerade avknoppningen av hela, eller delar av, dotterbolaget Polestar, menar Magnus Dagel i en analys på Dagens industri.

"Det är en välbehövlig kursuppgång då aktien utvecklats väldigt svagt på senare tid. Före torsdagens kursrusning hade aktien halverats sedan börsintroduktionen hösten 2021", säger Dagel och tillägger att han tror att den bästa vägen framåt är att sälja hela Polestar och satsa allt på Volvo där "förutsättningarna faktiskt är rätt bra de kommande åren."

Den svaga utvecklingen av aktiekursen sedan börsnoteringen har felaktigt fått många att tro att även bolaget utvecklas dåligt, förklarar Dagel.

"Bokslutet visade att 2023 på många sätt var det bästa året någonsin. Försäljningen på 709.000 bilar är den högsta någonsin och likaså omsättningen på 399 miljarder kronor, upp med starka 21 procent från 2022. Volvo flaggar även för högre tillväxt än så 2024", skriver han.

Håll koll på den europeiska marknaden med vårt nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt Nyhetsbrev här!

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Volvo Car AB Class B32,70 SEK-1,58

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar