Bästa och sämsta fonderna januari: Teknik och hälsovård i topp

Fondåret 2024 inleddes med teknik- och hälsovårdsfonder i topp, medan flera råvarufonder kämpade i motvind. Vi tittar närmare på bästa och sämsta fonderna i januari. 

Johanna Englundh 2024-02-06 | 9:57
Facebook Twitter LinkedIn

trofe

Året inleddes med en sur min på den svenska börsen, då SIXRX stängde på -1,7% i januari. Och kollar vi på Morningstars Sverigeindex var det ned 1,4% medan det globala indexet Morningstar Global steg 2,9% räknat i svenska kronor. 

Genomsnittsavkastningen för de 782 svenskregistrerade fonderna i vår databas som rapporterat in sin månadsavkastning för januari landade på 0,9%. 536 fonder redovisade en positiv avkastning, vilket representerar 68% av det totala fondutbudet. Spannet mellan den bästa och sämsta fonden under januari landade på 19,5%. 

Efter en börsrusning i slutet på 2023 avtog optimismen under årets första månad. Vi fick bland annat räntebesked från ECB, som inte nämnde några kommande räntesänkningar, och en något högre inflation än väntat i USA. Beskeden fick aktiemarknaderna att överväga om man kanske tagit ut glädjen över kommande räntesänkningar något i förskott. 

Om vi kikar närmare på de svenskregistrerade fonder som gick emot börsen som helhet och visade på de bästa uppgångarna i januari hittar vi flera av fjolårets stjärnskott: teknikfonder. Ett par hälsovårdsfonder gick också riktigt bra under januari, såväl som en Japanfond. 

Bästa fonderna i januari: teknik- och hälsovårdsfonder

Den absolut bästa fonden i januari var Handelsbanken Global Momentum, en globalfond som har en exponering mot tekniksektorn på 37%. Det är ungefär 10 procentenheter mer jämfört med kategorisnittet. Under januari lönade sig denna teknikexponering, och flera av fondens bäst avkastande innehav under månaden var just teknikbolag. I topp hittar vi amerikanska teknikjätten NVIDIA, efter en uppgång på hela 27,4% räknat i svenska kronor.

Därefter hittar vi en rad teknikfonder, Med GP Bullhound Global Technology på en andraplats med +8,7% och SEB Teknologifond som lyckades knipa tredjeplatsen efter en uppgång på 8,4%. Om man kollar på samtliga fyra teknikfonder i topplistan står de tre amerikanska jättarna Microsoft, NVIDIA och Alphabet för de största gemensamma portföljvikterna. Som vi vet från Handelsbanken Global Momentum hade NVIDIA en riktig pangstart på året och bidrog även till teknikfondernas positiva start.  

Hälsovårdsfonder fick också en kickstart på året och vi hittar tre i topplistan med uppgångar från 7,1% till 7,7%. I Healthinvest Sustainable Healthcare är Eli Lilly största portföljinnehavet och Novo Nordisk kommer på en tredjeplats. Båda bolagen har varit uppmärksammade senaste tiden till följd av den enorma efterfrågan på deras diabetes och viktminskningsläkemedel. Aktierna hade en bra start på året med uppgångar på 13,6% för Eli Lilly och 11,9% för Novo Nordisk, i svenska kronor. Men aktien som gick bäst procentuellt sett var bioteknikföretaget Merus, med en uppgång på 33,0%. 

Sämsta fonderna i januari: Alternativ energi- och ädelmetallsfonder 

I botten ser vi å andra sidan Handelsbanken Hållbar Energi, som efter ett tapp på 14,1% 2023 inleder 2024 med en nedgång på 10,6% i januari. Fondens största innehav, Bakkafrost, stängde visserligen månaden på +10,4%, men den uppgången var inte tillräcklig för att hålla emot nedgångarna från andra portföljinnehav. Darling Ingredients och Hannon Armstrong Sustainable Infrastructure Capital, som är fondens andra och tredje största innehav, backade 10,9% respektive 11,6%.

Tre av AuAg:s fonder som riktar in sig på ädelmetaller, och grundämnen för grön teknik, hamnar bland de tio sämsta fonderna i januari. AuAg Precious Green lyckas precis undvika bottenlistan, med en tolfteplats. 

"Under 2023 gick särskilda delar av vissa sektorer väldigt starkt medan andra däremot var riktigt svaga. Flera så kallade 'Green-Tech-darlings' gick ner -50% eller mer, såsom Enphase Energy. Tittar man däremot återigen på fem år, så är avkastningen för Enphase otroliga +2635%", skriver AuAg Fonder i sin senaste månadskommentar. 

Att Avanza Disruptive Innovation by ARK Invest hamnar bland de sämsta fonderna, trots att teknikfonder ligger i topp, kan kännas förvånande då fonden investerar i bolag inom fem olika tekniksegment. Men, jämför man med teknikfonderna i topp som har en exponering mot sektorn på 70-80% så inser man att Avanza Disruptive Innovation by ARK Invest skiljer sig ganska mycket. Teknikexponeringen är 34%, medan hälsovård och kommunikationssektorn står för 25,4% och 21,4%. Men att ett företag klassas som ett hälsovårdsbolag betyder inte att det inte har inslag av teknik. Värt att påpeka är att fonden klassas som US Flex-Cap Equity av Morningstar, och inte som en ren teknikfond. 

Hur ska man tolka dessa listor?

Jag tycker att listor som dessa kan bidra med en bra inblick i hur marknadssentimentet är, och vilka sektorer som drabbas/gynnas av det aktuella marknadsklimatet. Däremot ska det inte ses som någon köp/sälj rekommendation. Som alltid gäller det att göra sin egen hemläxa innan man investerar i något, och är man långsiktig i sina investeringar säger utvecklingen på kort sikt sällan särskilt mycket.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar