Månadens aktie: Kone

Finländska hiss- och verkstadsbolaget Kone har belönats med en bred ekonomisk vallgrav av Morningstar. I månadens aktie för februari tittar vi närmare på verksamheten och Morningstars syn på aktien. 

Johanna Englundh 2024-02-07 | 14:06
Facebook Twitter LinkedIn

 

 

Välkommen till Morningstar! I Månadens aktie för februari ska vi prata om finländska hiss- och verkstadsbolaget Kone.

Kone är en av världens fyra största leverantörer av hissar och rulltrappor och bolaget började tillverka hissar i Finland 1918 och genererar idag intäkter på tre sätt: Försäljning av nya hissar och rulltrappor, modernisera gammal utrustning och underhålla sin installerade bas. Merparten av företagets vinst kommer från den sista aktiviteten, där kontrakt förlängs årligen med inbyggda prisökningar.

Huvuddelen av Kones verksamhet är inom hissar, som globalt sett är fler till antalet än rulltrappor.

Morningstar har belönat Kone med en bred vallgrav, där analytikern lyfter fram deras branschledande rykte och effektiva affärsmodell som fokuserar på serviceavtal för installerade hissar för att maximera vinstmarginalerna. Denna modell har visat sig vara mycket framgångsrik och Kone har branschens tredje största portfölj av hisstjänster, med 1,5 miljoner enheter under underhåll 2022, vilket motsvarar cirka 8% av de totala installerade hissenheterna globalt.

I sin senaste rapport för det fjärde kvartalet var resultatet motståndskraftigt trots utmaningar på marknaden för nya hissutrustningar och Morningstars analytiker kommer troligtvis justera estimaten för 2024 då efterfrågan i slutet på 2023 var något starkare än man tidigare trott. Men aktiens uppskattade verkligt på 48 euro per aktie väntas vara kvar kring samma nivå.

Med ett uppskattat verkligt värde på 48 euro per aktie anser alltså Morningstars analytiker att aktien är något undervärderad och handlas för tillfället till en rabatt på 5%.
Kom ihåg att alltid göra din egen analys om du är intresserad av ett bolag, och håll utkik efter nästa månadens aktie. För Morningstar, jag är Johanna Englundh

 

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
KONE Oyj Class B46,81 EUR0,19Rating

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar