Inför rapporten: Är Maersk aktie köpvärd?

Marknaden kommer hålla utkik efter eventuella utsiker för hur länge turbulensen i Röda havet kan hålla i sig när rederijätten släpper sin rapport på torsdag.

Johanna Englundh 2024-02-06 | 16:02
Facebook Twitter LinkedIn

Maersk

A.P. Moller Maersk (MAERSK B) kommer att offentliggöra sitt helårsresultat för 2023 den 8 februari.

Fraktmarknaden har präglats av överkapacitet till följd av en stigande efterfrågan under pandemin - vilket resulterade i ett kraftigt vinstfall för den danska fraktjätten under det tredje kvartalet. I den kommande resultatrapporten kommer investerarna att leta efter bevis på förbättringar, men inte bara i företagets finansiella utsikter, utan på fraktmarknaden som helhet.

"Marknaden kommer att vara angelägen om att se om sjöfrakten ser några tecken på förbättring", säger Michael Field, europeisk marknadsstrateg på Morningstar.

"K&N rapporterade häromveckan, och detta verkade vara budskapet".

I sitt resultat för tredje kvartalet förra året behöll Maersk sina utsikter för helåret, men sa att man förväntade sig resultat i den lägre delen av de tidigare kommunicerade intervallen på underliggande EBITDA på 9,5 till 11,0 miljarder dollar och underliggande resultat före räntor och skatt (EBIT) på 3,5 till 5 miljarder dollar. Prognosen för ett fritt kassaflöde på minst 3,0 miljarder USD var oförändrad.

"Med tanke på osäkerheten framöver" minskade Maersk också sina investeringar för 2023 och 2024 och sa att återköpsprogrammet för aktier 2024 också var under granskning. En uppdatering om detta kan väntas i rapporten på torsdag.

Morningstarbetyg för Maersk aktie

• Fair Value Estimate: 17,600 DKK;
• Current Price: 12,490 DKK;
• Morningstar Rating: ★★★★;
• Morningstar Economic Moat Rating: None;
• Morningstar Uncertainty Rating: High.

Ett annat område som kommer att hålla investerarna på tårna är den pågående konflikten i Röda havet.

Sedan mitten av december har Iranstödda militanta Houthi-grupper i Jemen attackerat fartyg i Röda havet, vilket har stört den internationella handeln på den kortaste sjöfartsrutten mellan Europa och Asien. I spåren av detta steg Maersks aktiekurs kraftigt tidigare i år. 

"I allmänhet kommer företag som Maersk inte att ha mer information än marknaden själv, men investerare kommer att hålla utkik efter information om huruvida detta kan pågå till våren eller sommaren", säger Field.

Maersk aktie: ska jag köpa, sälja eller behålla? 

Den viktigaste drivkraften för Fields uppskattade verkliga värde på 17 600 DKK är utsikterna för oceanverksamheten, som genererar cirka 75% av koncernens intäkter.

"Vi ser att volymerna planar ut under 2023, innan de växer med ett blygsamt klipp under de kommande åren", sa Field i augusti 2023.

"Utsikterna för EBITDA-marginalerna är liknande, med en mycket liten uppgång efter 2025, förutsatt att fraktpriserna ligger på cirka 2100 dollar per 40-fots containerekvivalent enhet, något över de nivåer som bevittnades under åren före pandemin."

Med en aktiekurs på 12 490 DKK anser Field därför att Maersk är undervärderat och handlas med en rabatt på 29%.

Håll koll på den nordiska marknaden

Anmäl dig till vårt Nyhetsbrev här!

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
A. P. Moller Maersk A/S Class B10 890,00 DKK-3,50Rating

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar