När får jag min aktieutdelning?

Det finns fem datum att hålla i minnet när man investerar i jakt på utdelningar. Här går vi igenom hur processen ser ut innan utdelningen landar på ditt konto så att du har koll på när du får din aktieutdelning. 

Fernando Luque 2024-02-13 | 0:41
Facebook Twitter LinkedIn

Abstract image of a hand holding a coin

När du har byggt upp din utdelningsportfölj - här är en guide till hur du gör det - lönar det sig att veta hur utdelningar betalas ut. Vi ska förklara de fem stegen och vad de betyder för investerare.

Datum för tillkännagivande

Detta är det datum då företaget officiellt meddelar att det kommer att betala en utdelning. Vid denna tidpunkt fastställs utdelningsbeloppet och avstämningsdagen.

Sink-dag

Detta är sista dagen då du kan köpa aktien och ha rätt till utdelning. Du behöver behålla aktierna på ditt konto över natten till nästkommande dag för att ha rätt till utdelningen.

Ex-utdelningsdatum (X-datum) 

Detta är det datum från vilket aktierna handlas utan rätt till nästa utdelning. Om du köper aktier efter detta datum kommer du inte att få den aktuella utdelningen. På detta datum diskonteras företagets aktie med utdelningsbeloppet.

Avstämningsdagen

Investerare måste vara noterade som ägare av aktierna på detta datum för att vara berättigade till utdelningen. Det är viktigt att köpa aktierna före avstämningsdagen för att få utdelningen. 

Det går att sälja en aktie på X-dagen och ändå ha rätt till utdelning eftersom vi i Sverige tillämpar två likviddagar för försäljning av en aktieaffär. Det betyder att pengar och aktie byter ägare två dagar efter försäljningsdagen.

Utbetalningsdatum

Det datum då företaget distribuerar utdelningar till registrerade aktieägare. Det kan inträffa dagar eller veckor efter avstämningsdagen.

Hur ofta betalar ett företag utdelning?

Europeiska och svenska företag betalar utdelning kvartalsvis, halvårsvis eller årsvis, beroende på respektive företags utdelningspolicy. Företag med en stabil historia av utdelningsbetalningar håller vanligtvis en konstant frekvens i flera år eller årtionden.

Ibland betalar företagen också en extraordinär utdelning. Dessa särskilda betalningar kan ske när ett företag plötsligt får ett överskott av likvida medel, till exempel vid försäljning av icke-kärntillgångar, oväntade intäkter eller avveckling av strategiska investeringar. Beslutet att bevilja en särskild utdelning fattas vanligtvis av företagets styrelse och är föremål för godkännande av aktieägarna vid en bolagsstämma.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Fernando Luque

Fernando Luque  is Senior Financial Editor at Morningstar Spain

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar