Överraskande amerikansk inflation oroar marknaderna

Konsumentprisindex (KPI) steg med 3,1% i januari, lägre än i december, men över prognoserna. Marknaderna utesluter nu en räntesänkning från Federal Reserve i mars.

Tom Lauricella 2024-02-13 | 16:13
Facebook Twitter LinkedIn

Federal Reserve image

De europeiska aktiemarknaderna föll i eftermiddagshandeln efter att inflationsdata för januari i USA kom in högre än väntat, vilket förändrade förväntningarna på när Federal Reserve kommer att börja sänka räntorna.

Bureau of Labor Statistics rapporterade att konsumentprisindex (KPI) steg med 3,1% i januari från föregående års nivå - en minskning från 3,4% i december, och långt under januari 2023-toppen på 6,4%.

Ökningen i januari var dock högre än vad ekonomerna hade förutspått.

Kärn-KPI, som exkluderar volatila livsmedels- och energikostnader, steg 3,9% i januari under de senaste 12 månaderna efter att ha stigit 3,9% i december.

KPI ökade med 0,3% i januari jämfört med föregående månad efter att ha stigit med 0,2% i december. Kärn-KPI ökade med 0,4% efter att ha stigit med 0,3% i december.

Amerikansk KPI vs. Kärninflation

 

Uppgifter per den 30 januari 2024 Källa: Bureau of Labor Statistics.

Ingen panik, inflationen är under kontroll

Preston Caldwell, chefsekonom för USA på Morningstar sa:

"Det finns ingen anledning att få panik som svar på dagens kärn-KPI-avläsning på 0.4%. Överraskningen på uppsidan drevs av boendekostnader, där priserna steg0,6%, men de ledande uppgifterna fortsätter att visa att boendeinflationen så småningom kommer att falla. Hälsovårdsinflationen fortsatte att accelerera i KPI, men PCE-index använder en annan metodik och kommer inte att registrera denna ökning.

"Sammantaget ligger kärninflationen exklusive boende på 2,3 procent i årstakt för de senaste tre månaderna för KPI och kommer sannolikt att uppgå till cirka 1,5 procent för PCE. Det ser fortfarande ut som att inflationen kommer under kontroll, bortsett från denna månads bullriga data på boendekostnader. Eventuella kvarvarande möjligheter till en räntesänkning i mars elimineras av dagens nyheter, men en sänkning i maj är fortfarande ganska sannolik enligt vår uppfattning."

Viktigaste siffrorna i månadens inflationsdata

  • KPI ökade med 0,3% för månaden efter att ha stigit med 0,2% i december.
  • Kärn-KPI steg 0,4% efter att ha ökat med 0,3% i december.
  • KPI ökade med 3,1% jämfört med föregående år efter att ha ökat med 3,4% föregående månad.
  • Kärn-KPI ökade med 3,9% från år till år efter att ha ökat med 3,9% i december.
  • Ekonomer hade förutspått att den totala KPI-avläsningen skulle visa en ökning med 2,9% på årsbasis i januari och att kärn-KPI skulle öka med 3,7%. För månaden hade KPI prognostiserats öka med 0,2% totalt och 0,3% exklusive livsmedel och energi.

Livsmedelspriserna steg med 0,4% i januari efter att ha ökat med 0,2% i december. Priserna på mat hemma ökade med 0,4% under månaden, medan priserna på mat borta från hemmet (restaurang) ökade med 0,5%.

Förändring i utvalda KPI-komponenter

 

Uppgifter per den 30 januari 2024 Källa: Bureau of Labor Statistics.

Denna artikel genererades delvis av Wordsmith, en automatiserad smart-text-plattform, med hjälp av data från Bureau of Labor Statistics. Artikeln har granskats av Morningstar-redaktörer.

Håll koll på en globala marknaden med de senaste nyheterna

Anmäl dig till vårt Nyhetsbrev här!

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Tom Lauricella  Tom Lauricella is a markets editor at Morningstar. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar