Vad är skillnaden mellan en ETF och en fond?

Vad är skillnaden mellan en ETF, en så kallad börshandlad fond, och en fond egentligen? Och vilken ska man välja? 

Johanna Englundh 2024-02-19 | 7:49
Facebook Twitter LinkedIn

 staplar med pengar

På många sätt är börshandlade fonder (ETF:er) en vidareutveckling av fonder. ETF:er är som fonder som handlas under hela dagen men är mer transparenta och tillgängliga. Och de är ofta billigare än sina fondförfäder. Ordet ETF kommer från engelskans ”Exchange-traded fund”, som betyder just börshandlad fond på svenska.

Men dessa fördelar gäller inte för alla ETF:er. Vissa påstådda fördelar med ETF:er är överdrivna, medan andra är underskattade.

Låt oss ta en närmare titt på ETF:er och fonder och vilka fördelar som verkligen är viktiga för investerare.

Olika sätt att köpa och sälja ETF:er och Fonder

Investerare kan handla ETF:er som aktier: De innebär att man kan köpa en ETF som ett långsiktigt innehav, korta dem, köpa och sälja optioner på dem och låna ut dem till andra för en avgift. Denna mångsidighet kan dra in en mångsidig investerarbas, vilket bidrar till ETF:ers robusta likviditetsekosystem. Detta gör att ETF:er handlas till eller nära sitt nettotillgångsvärde och begränsar kostnaderna för investerare.

Fondorder prissätts å andra sidan till NAV (nettoandelsvärdet) i slutet av dagen, vilket innebär att investerare endast kan handla till stängningskurser. Det finns vissa fonder som handlas mer sällan än så. De har inte heller samma mångsidighet som ETF:er när det gäller blankning, optioner och utlåning, och försäljningsbelastningar kan göra dem kostsamma att handla, vilket gör fonder mycket mindre flexibla än ETF:er.

Möjligheten att handla ETF:er som aktier är dock inte mycket av en fördel för de flesta investerare. De flesta som investerar i fonder gör det med ett långsiktigt tänk, vilket innebär att denna frekventa handelsmöjlighet inte är särskilt användbar. I vissa fall kan den också vara negativ, om det leder till sparare som köper och säljer irrationellt. Men samtidigt kan det skapa frustrationer vid försäljning av fonder, om investeraren behöver pengarna till något annat men måste vänta 2-5 handelsdagar innan pengarna är på kontot. 

Transparens

De flesta ETF:er publicerar sina innehav varje dag, vilket gör det möjligt för investerare att se precis vad som finns i deras portföljer dagligen istället för kvartalsvis som för de flesta fonder. Daglig transparens ökar ansvarsskyldigheten och tar bort en del av mystiken hos diskretionära aktiva förvaltare. Men det tillför lite värde för de flesta investerare, som troligtvis skulle gynnas mer av att gå ut och ta lite frisk luft snarare än att kontrollera sina ETF:ers dagliga innehav.

Tillgänglighet

Inga minimiinvesteringar eller innovativa strategier, när så är lämpligt, ger ETF:er ett försprång gentemot fonder när det gäller tillgänglighet, men investerare behöver inte de flesta av de tusentals ETF-strategier som finns tillgängliga. För den som är ute efter en svenskregistrerad ETF är dock utbudet skralt. Det erbjuds endast 16 svenskregistrerade ETF:er, så för den som är intresserad av andra än dessa får leta efter utländska alternativ. Dessa finns det dock gott om, så utbudet går inte att klaga på överlag. 

Avgifter

Precis som när det gäller fonder har ETF:er en förvaltningsavgift. Även om ETF:er ofta har lägre avgifter än fonder finns det ytterligare faktorer att ta hänsyn till när man undersöker kostnaden för en ETF.

Kapitalförvaltare prissätter ofta ETF-avgifter på samma nivå som den institutionella andelsklassen i fonder, utan försäljningskostnader. Detta är en del av anledningen till att den genomsnittliga ETF:en kostar hälften så mycket som den genomsnittliga värdepappersfonden (0,50% jämfört med 1,01%).

När du handlar en ETF behöver du alltså betala courtage som en engångsavgift, på samma sätt som när du handlar med aktier. Om du handlar en utländsk ETF så tillkommer även valutaväxling.

Om du jämför en ETF och en fond som följer samma index kanske avgiftsskillnaden inte uppväger de handelskostnader (courtage) som är förknippade med ETF:en. Det kanske är billigare att välja en indexfond med låg avgift. 

Månadssparande

En av de främsta fördelarna som jag ofta lyfter fram med fonder är möjligheten att månadsspara på ett enkelt sätt. Men det går även att starta ett månadssparande i ETF:er, så för den som vill skapa ett automatiskt sparande i en ETF finns den möjligheten också. 

ETF:er jämfört med fonder: Kontentan

ETF:er har en del fördelar jämfört med fonder. Vissa, som lägre avgifter, kan göra en stor skillnad för investerare; andra kommer inte att märkas. Men de förlitar sig på disciplinerad investering för att fungera. Investerare bör överväga sitt eget beteende innan de beslutar om de ska köpa en ETF eller en fond, för att avgöra syftet med sin investering och vilken produkt som passar portföljen bäst. Som alltid behöver inte det ena utesluta det andra, utan man kan självfallet ha en portfölj med båda delar. 

 

 

För mer information om börshandlade fonder

Anmäl dig till vårt Nyhetsbrev här!

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar