Morningstars redaktionella policy

Det är en central del av Morningstars kultur att sätta investeraren först, vilket innebär att vi följer en uppsättning regler som är utformade för att upprätthålla våra analytikers/redaktörers oberoende och objektivitet.

Morningstar 2024-02-20 | 9:41
Facebook Twitter LinkedIn

 

Affärsmässiga relationer

För att upprätthålla integriteten i Morningstars investeringsanalys finns det en strikt funktionell separation mellan fond- och aktieanalytikergrupperna (inklusive alla anställda som producerar redaktionellt innehåll) å ena sidan och företagets säljteam å andra sidan. Med undantag för vad som beskrivs nedan i detta stycke får försäljningspersonal inte kontakta enskilda analytiker direkt. I USA måste i stället alla förfrågningar gå via chefen för värdepappersanalys, chefen för fondanalys eller chefen för aktieanalys. Utanför USA måste alla förfrågningar gå via den lokala analyschefen, redaktionschefen för den relevanta publikationen eller den lokala marknadschefen. Säljpersonal som anställts specifikt för att främja tillgången till aktieanalytikergruppen får kontakta enskilda aktieanalytiker endast i samband med dessa försäljningsinsatser. Viktigast av allt är att det aldrig får förekomma några uttryckliga eller underförstådda påtryckningar från någon utanför den relevanta analytikergruppen för att påverka eller ändra de åsikter eller slutsatser som nås i analyser (inklusive redaktionellt innehåll) eller analysprojekt. Morningstars institutionella kunder ges inte företräde till fondanalytiker, och säljpersonal får inte arrangera möten mellan fondanalytiker och institutionella kunder eller potentiella institutionella kunder. Återigen är det viktigt att upprätthålla objektivitet och redaktionell frihet för att Morningstar ska kunna behålla sin respekterade ställning i investerarkollektivet.

Begränsade värdepapper

För att undvika intressekonflikter har Morningstar följande policy för anställdas aktieägande. Dessa policyer gäller anställda och deras närmaste familjemedlemmar:

  • Vi förbjuder medlemmar i Morningstars fondgrupper att äga värdepapper i börsnoterade företag som får en betydande del av sina intäkter från förvaltning av fonder och som finns med på en lista över sådana företag som sammanställts av vår kommitté för värdepappershandel och offentliggörande av policyer.
  • Med de begränsade undantag som beskrivs nedan förbjuder vi Morningstars aktie- och kreditanalytiker att inneha positioner i något av de företag som de bevakar eller något av företagets nära konkurrenter. Securities Trading and Disclosure Policy Committee kan göra undantag från dessa restriktioner om man finner att företaget är stort, likvid och välbevakat, och att det saknas lämpliga alternativa företag på analytikerns lokala marknad eller om man finner att analytikerns bevakning inte rimligen kan påverka priset på konkurrentens värdepapper. Varje värdepapper som köps med stöd av ett undantag enligt detta avsnitt måste innehas i minst sex månader och medan analytikern innehar värdepapperet måste alla hans eller hennes rapporter om företaget eller om konkurrenten, beroende på omständigheterna, innehålla uppgifter om innehavet. Securities Trading and Disclosure Policy Committee har också beslutat att förbudet inte skall gälla innehav av ett obetydligt antal aktier (dvs. färre än tio).
  • För att säkerställa att våra kunder är de första att dra nytta av vår analys sätter vi upp aktien på vår lista över förbjudna aktier när en aktie- eller kreditanalytiker börjar analysera en aktie. Alla aktier på denna lista är förbjudna för alla medlemmar i Morningstars aktieanalys- och kreditanalysgrupper och deras närmaste familjer. Aktien finns kvar på listan över förbjudna aktier fram till två arbetsdagar efter att vi publicerat rapporten.

Offentliggörande av ägande

Om en analytiker eller skribent nämner en aktie som han eller hon äger, upplyser vi om detta i alla redaktionella artiklar som nämner värdepappret.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Morningstar  Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar